Gri Defter ve Yetiştirme Yurdu

nobel ödüllü yazarlar


Nobel Ödüllü yazarların, okuduğum kitapları serime, Roger Martın Du Gard ile
devam ediyorum.
Roger Martın Du Gard'ın yazdığı kitaplar içerisinde başyapıtı olarak nitelendirilebilecek eseri;
''Thibault'lar'' isimli ,yedi bölüm ve bir epilogdan(epilog:bir yapıtın sonsözü) oluşan 11 kitaplık  seri-romandır.Bu on bir kitaplık roman, tam 18 yıllık(1922-1940) disiplinli, kararlı bir çaba ve çalışmanın ürünü olmuştur. Thibault'ların yedinci bölümü olan ''1914 Yazı'' Roger Martın Du Gard'a Nobel Edebiyat Ödülünü kazandırmıştır .

''Thibault'lar'' ın ilk bölümü olan Gri Defter ve Yetiştirme Yurdu kitaplarında,kitaba konu olan 20.yüzyıl başlarında Fransa'da yaşayan bir burjuva ailesi olan, katolik Thibault'ları tanıyoruz. Zaten seri-romanın tamamı bu ailenin üç ferdinin yaşamı ile ilgili;Baba Oscar Thibualt, büyük oğlu Antonıa Thibualt ve küçük oğlu Jacgues Thibualt.Bu üç karakterde ne kişilik, ne inanç, ne de amaçları açısından birbirine benzemiyorlar.
Baba katı katolik dini inanca sahip,şehrin ileri gelenlerinden biri.
Antonia mesleğinde ilerlemeyi amaç edinmiş ,çalışkan bir doktor.
Romanın başlangıcında ergenliğe yeni giren 13-14 yaşlarında anlatılmasına başlanan Jacgues ise ,tamamen özgürlüğe düşkün, baskıya boyun eğmeyi redden,özellikle babasının boyunduruğu altına girmekten hiç hoşlanmayan bir çocuk.
Gri Defter çok sevdiği arkadaşı Daniel'le olan sırlarını paylaştığı ,okul hocaları yakalayınca da evden kaçmalarına neden olan gri kaplı bir anı defteri. Ailesinin görüşmesini yasakladığı Daniel'le kaçtıkları Marsilya'da yakalanıp, geri döndüklerinde ,babası Jacgues'i, kendine ait vakıf tarafından kurulan, fakat adı kötüye çıkmış bir yetiştirme yurduna gönderiyor.
Yetiştirme Yurdu kitabında ,Jacgues'ın bir yıl boyunca yapayalnız bir hücrede kimse ile iletişim kurmadan yaşamasına tanıklık ediyoruz. Onu bu tutsaklıktan ağabeyi Antonia kurtaracak ve sorumluluğunu üzerine alacaktır.
Herkesten uzak bir yurda kapatılmak, Danıel ile aralarına mesafe girmesine neden olmuştur....


8 yorum:

  1. 18 yıllık emek ürünü olduğuna göre herkesin okuması gerekir, konusu da güzelmiş. Çok teşekkürler Mehtap'cığım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet şimdiki gibi değilmiş sanırım eskiden yazmak, uzun ,meşakkatli bir yolmuş.Ve dil zenginlikleri anlatımları müthiş.

      Sil
  2. hiç duymadığım kitaplar ama çok sevdim konusunu, okuycam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inan kitap dünyası bir okyanus biz bir dalgasını görüp okuyoruz sadece.

      Sil
  3. peki 11 kitabın tamamını piyasa bulmak mümkün olacak mı

    YanıtlaSil
  4. Yetiştirme yurtları deyince tüylerim diken diken oluyor.14 yaşında ben de yatılı okula giderek okumuştum,hocalar hiç sağlıklı insanlar değildi :(

    YanıtlaSil
  5. Çok farklı geldi, teşekkürler tanıtım için :)

    YanıtlaSil