ekşi mayalı ekmek ve evlat.

Kovid19 salgını karantina dönemi sırasında ,biliyorsunuz ilk moda haline gelen şey ''ekşi maya yapımı '' ,bu maya ile evde ekmek pişirilmesi akımı olmuştu. Hatta ünlüler de bu akıma önayak oldular .(mesela;Şahan Gökbakar) 
Sevgili annem de bu ekşi maya yapım işini öğrendi ve ekmek yapımında artık baya uzman, tecrübeli şahane lezzetli de ekmekler yapıyor. Çeşitli unlarla, çeşitli ekşi mayalı ekmekler yapıyor. Karantina döneminde denk gelemedik tabi aramızda mesafeler vardı.Öğrenemedim.Üç sokak üst taraftaki mahallede oturmalarına rağmen. Neyse yaz geldi, mesafeler daraldı. Yazlıkta buluştuk. Baktım bizimki ekmek işinde tam usta olmuş. Dönüşte bana da ''Bereket'' adını verdiği ekşi mayasından verdi. Mayalara isim konuluyormuş, bende küçük kavanozdaki mayama ''Evlat '' dedim. Şaşırmayın bak bunlarda evlat gibi her gün beslenmek zorunda. Her akşam ununu, suyunu vermezseniz küsüyor.Ya cıvıyor ya katılaşıyor. Önemli olan onu baloncuk baloncuk tutabilmek. 

İstanbul'a döner dönmez ilk işim anamdan özenip, ekmek için hamur mayalamak oldu.
Tabi öyle organik,atalık buğdaylarla değil evde beyaz un vardı onunla.
Ekşi mayam gayet güzel kabarttı ekmeği, üstünü çatlattı, çok da lezzetli oldu.
Şimdi değişik unlarla denemeler yapacağım.
Şu kadarını söyleyim,anlatıldığı gibi kolay iş değil,el alışkanlığınız olmalı ve önemli püf noktaları var. Ekmeğiniz fırından çıktığında ,istediğiniz kıvamda olduysa ,sonuç bir şekilde, çok hoşunuza gidiyor.

15 yorum:

  1. Evlat hayırlı çıkmış :) Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor... sıcakken tereyağı ile nefis olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcak ekmek ve tereyağ da başlı başına bir yemek bence:)

      Sil
  3. Mehtap hanım ekmek çok başarılı olmuş görüntü harika tarifi de istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. un,su ,tuz bu kadar:) tabii ki yoğurma şekli, katlamaları efendim fırın ayarları gibi püf noktaları var.

      Sil
  4. Ellerine sağlık! Ekşi mayalı ekmek yapmak o kadar kolay değil hakikaten. Ben anca hazır mayayla yaptım:)
    Çok komik bir şey söyleyeceğim, evde yapılan maya, sirke korkutuyor beni. Hani canlı ya:) Hele o sirke anası yok mu? Fotoğrafına bile bakamıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç aklıma gelmemiştim ,ben daha çok bitki gözüyle bakıyorum, canlı deyince evet bir fena olabilir:)Sirke anası pek iştah açıcı değil:))

      Sil

  5. https://www.beratendustriyel.com.tr/
    Endüstriyel Mutfak Servisi olarak bloğunuzu beğendik.

    YanıtlaSil
  6. Evlat çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Maya bulunmuyor diye ben de üçüncü kez ekşi maya başlatacaktım sıfırdan, ama gerek kalmadı. Daha önceki yıllarda 2 kez ürettim ama 2 aydan fazla süreklilik sağlayamadım. Maya bozuluyor sonunda. Artık uğraşamayacağım pandemi yorgunluğunda:)

    YanıtlaSil
  7. tabi ki o ayrı bir uğraş.ben şanslıyım anem yapmış ben ondan alıp sadece besliyorum,maşallah o da fazla ilgi beklemeden dolapta yatıyor.Umarım küsmez .
    Aslında günlük koşuşturma içerisinde ben de her daim yapabileceğimi sanmıyorum ama gerçekten terapi gibi bir olay benim için.Şimdilik iyi gidiyor.

    YanıtlaSil
  8. Mayalı hamur işlerinde başarılı olamadığımdan dolayı ekmek yapmaya da girişmedim hiç. Ama özenmiyor da değilim :)

    Ellerinize sağlık, anacığının da, senin de

    YanıtlaSil
  9. oh mis evlat. bi arkadaşımız gamze de güllü adını vermiş :)

    YanıtlaSil
  10. https://www.cmteknik.com.tr/ CM Endüstriyel Mutfak Servisi olarak başarılarınızın devamını dileriz. Mutfağınızın yaşayabileceği arıza durumlarında bize ulaşabilirsiniz. 0216 606 17 65

    YanıtlaSil