Kovid19 salgını karantina dönemi sırasında ,biliyorsunuz ilk moda haline gelen şey ''ekşi maya yapımı '' ,bu maya ile evde ekmek pişirilmesi akımı olmuştu. Hatta ünlüler de bu akıma önayak oldular .(mesela;Şahan Gökbakar)
Sevgili annem de bu ekşi maya yapım işini öğrendi ve ekmek yapımında artık baya uzman, tecrübeli şahane lezzetli de ekmekler yapıyor. Çeşitli unlarla, çeşitli ekşi mayalı ekmekler yapıyor. Karantina döneminde denk gelemedik tabi aramızda mesafeler vardı.Öğrenemedim.Üç sokak üst taraftaki mahallede oturmalarına rağmen. Neyse yaz geldi, mesafeler daraldı. Yazlıkta buluştuk. Baktım bizimki ekmek işinde tam usta olmuş. Dönüşte bana da ''Bereket'' adını verdiği ekşi mayasından verdi. Mayalara isim konuluyormuş, bende küçük kavanozdaki mayama ''Evlat '' dedim. Şaşırmayın bak bunlarda evlat gibi her gün beslenmek zorunda. Her akşam ununu, suyunu vermezseniz küsüyor.Ya cıvıyor ya katılaşıyor. Önemli olan onu baloncuk baloncuk tutabilmek.
İstanbul'a döner dönmez ilk işim anamdan özenip, ekmek için hamur mayalamak oldu.
Tabi öyle organik,atalık buğdaylarla değil evde beyaz un vardı onunla.
Ekşi mayam gayet güzel kabarttı ekmeği, üstünü çatlattı, çok da lezzetli oldu.
Şimdi değişik unlarla denemeler yapacağım.
Şu kadarını söyleyim,anlatıldığı gibi kolay iş değil,el alışkanlığınız olmalı ve önemli püf noktaları var. Ekmeğiniz fırından çıktığında ,istediğiniz kıvamda olduysa ,sonuç bir şekilde, çok hoşunuza gidiyor.
Evlat hayırlı çıkmış :) Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilteşekkürler, fena olmadı :)
Silharika görünüyor... sıcakken tereyağı ile nefis olur...
YanıtlaSilSıcak ekmek ve tereyağ da başlı başına bir yemek bence:)
SilMehtap hanım ekmek çok başarılı olmuş görüntü harika tarifi de istiyorum.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
Silun,su ,tuz bu kadar:) tabii ki yoğurma şekli, katlamaları efendim fırın ayarları gibi püf noktaları var.
SilEllerine sağlık! Ekşi mayalı ekmek yapmak o kadar kolay değil hakikaten. Ben anca hazır mayayla yaptım:)
YanıtlaSilÇok komik bir şey söyleyeceğim, evde yapılan maya, sirke korkutuyor beni. Hani canlı ya:) Hele o sirke anası yok mu? Fotoğrafına bile bakamıyorum:)
Hiç aklıma gelmemiştim ,ben daha çok bitki gözüyle bakıyorum, canlı deyince evet bir fena olabilir:)Sirke anası pek iştah açıcı değil:))
Sil
YanıtlaSilhttps://www.beratendustriyel.com.tr/
Endüstriyel Mutfak Servisi olarak bloğunuzu beğendik.
Evlat çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Maya bulunmuyor diye ben de üçüncü kez ekşi maya başlatacaktım sıfırdan, ama gerek kalmadı. Daha önceki yıllarda 2 kez ürettim ama 2 aydan fazla süreklilik sağlayamadım. Maya bozuluyor sonunda. Artık uğraşamayacağım pandemi yorgunluğunda:)
YanıtlaSiltabi ki o ayrı bir uğraş.ben şanslıyım anem yapmış ben ondan alıp sadece besliyorum,maşallah o da fazla ilgi beklemeden dolapta yatıyor.Umarım küsmez .
YanıtlaSilAslında günlük koşuşturma içerisinde ben de her daim yapabileceğimi sanmıyorum ama gerçekten terapi gibi bir olay benim için.Şimdilik iyi gidiyor.
Mayalı hamur işlerinde başarılı olamadığımdan dolayı ekmek yapmaya da girişmedim hiç. Ama özenmiyor da değilim :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık, anacığının da, senin de
oh mis evlat. bi arkadaşımız gamze de güllü adını vermiş :)
YanıtlaSilhttps://www.cmteknik.com.tr/ CM Endüstriyel Mutfak Servisi olarak başarılarınızın devamını dileriz. Mutfağınızın yaşayabileceği arıza durumlarında bize ulaşabilirsiniz. 0216 606 17 65
YanıtlaSil