GÖÇEBE



Nobel Edebiyat Ödüllü yazarlardan  yine bir Knut Hamsun(1859-1952) eseri.
GÖÇEBE
Türkçesi; BEHÇET NECATİGİL (1916-1979)
Sayfa;448

Knut Hamsun'ın   Göçebe romanı üç bölümlük büyük bir romana verdiği genel isim. Birinci kitap Sonbahar Yıldızları Altında 1906'da, Hüzünlü Havalar 1909 'da, Son Mutluluk 1912'de yazıldı.  Üç kitapta hikayeler  Knut Hamsun'un gerçek ismi olan Knud Pedersen' in  ağzından anlatılmış. Yazar kitabı ellili yaşlarında yazmış. Şöyle önemli, kitabın kahramanı da Norveç'in büyük şehirlerden bıkmış, kendini tabiata, kırlara ,ormanlara vermiş hülyalı ,orta yaşlı bir adam. Gençliğinin geçtiğinin farkında hüzünlü ve melankolik yalnız birisi. Uzun yollara çıkıyor ve rastladığı çiftliklerde mevsimlik işlerde çalışıyor. Odun kesiyor, ufak tefek tamiratlar yapıyor. Bu arada kendi iç dünyasında bir arayış içinde, kaybolan gençliğinin avareliğinde , yaşlılığın yaklaşmakta olması ,tek başına kalmak onu çıkmazlara soksa da yol boyu edindiği arkadaşlıklar ona etrafındaki insanları ve tabiatı  gözlemleme imkanı sunuyor.
  İlk kitapta ve ikincisinde evliliğin zorlu konusunu işlemiş yazar, kahramanın gözünden. Kendi yalnızlığının yanında çalıştığı çiftliklerde karşılaştığı kadın ve erkeklerin ,silik hayatları ve onların evliliklerindeki mutsuzluğu görmesi, onu yalnızlığın karşısında teselliye değil daha hüzünlü havaya sokmuş. Knud ikinci kitapta ilkinde olduğu gibi kadınlar üzerinde de yoğunlaşıp çözümlemeler yapmış lakin sonuca vardığı, bence ,söylenemez. Üçüncü kitapta kahraman artık iyice olgunlaşıp hayatın yaşlanmaya başlayan kişileri kenara ittiği, kendi yalnızlığı ile baş başa bıraktığı gerçeği ile kabullenişe geçiyor, anlayamadığı hayatı göçebelikle sona doğru yol almaya devam ediyor. 
.
Diğer Knut Hamsun eseri;  AÇLIK (tık tık) 

Usta yazarın okunmasi gerekli iki klasik ve muhteşem kitabı. Su gibi akan, derin ,insanı düşünmeye sevkeden, hayatın gerçeklerini bir bir göz önüne seren ,dönemler içinde  değişmeyen insan tabiatı ile şaşırtan, sıradan, basit insan hikayelerinin anlatıldığı kitaplar hele ki Behçet Necatigil'in tercümesi ile okumak  çok güzel.

11 yorum:


  1. yazarı çok duyuyorum, not alayım bir eserini okuyayım :)

    YanıtlaSil
  2. Tanıtım içim teşekkürler. Yazarı hiç okumadım daha önce, merak ettim. Kitap ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
  3. çok sevdiğim yazarlardan, açlık, göçebe okudum, bir de victoria ve pan var nefis onlar da :) iyi bayramlaar :)

    YanıtlaSil
  4. Yazarın bir kaç kitabının pdf si yıllardır e-kitap klasörümde... Bir türlü sıra gelmedi... Bu post "göçebe"sini okuma isteğimi fena kamçıladı.. :) artık ne yapıp edip okumalıyım...

    YanıtlaSil
  5. Kitaplar ilgimi çekti, Turkiyeden kitap getirmek biraz sıkıntı kilo bakımından ama gelince birçok kitap almak istiyorum.

    YanıtlaSil
  6. looks so interesting!;) i would like to read! Follow! Hope U follow back

    YanıtlaSil
  7. looks so interesting!;) i would like to read! Follow! Hope U follow back

    YanıtlaSil
  8. Yazarı seviyorum, Açlığı okumuştum. Göçebe henüz okumadım,güzel bir tanıtım olmuş kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  9. merhabaaa, geçerken uğradım :)

    YanıtlaSil
  10. merhabaaa, geçerken uğradıım :)

    YanıtlaSil
  11. melabaağ bi uğradım geçerken :)

    YanıtlaSil