ıspanaklı börek

Pazar sabahı ıspanaklı börekle daha mutlu. Hamur işlerini çok severim, daha çok tuzlu türlerini. Artık ıspanak mevsimi sona eriyor , finali börekle kapatalım ,dedim. Tarif instagramdan. Temizlenip, yıkanmış, (iyice yıkanmış) ıspanakları çiğden kullanacağız. İçine doğrayacağımız bir adet soğan da çiğden olacak, iki adette yumurta kıracağız, tuz, şeker ve karabiber. Aslında bunlar benimde ıspanaklı börek yaparken kullandığım malzemelerle birebir örtüşüyor. Lakin anneannemden öğrendiğim; ıspanaklar tuz ve şekerle iyice oğulur ve kavrulmuş, pembeleşip iyice yumuşamış soğanla harmanlanır. Börek içine bu şekilde konulur. Bu tarifte hepsi çiğden ve ilave olarak nane ve maydanoz konulmuş. Lakin işte börek pişince o soğanlar içinde biraz hırt hırt kaldı ve nane tadı ıspanak tadının bastırdı. Bence benim ıspanak börek içi tarifin daha lezzetli oluyordu. Ama arada yeni tarifler denemek faydalı tabi.
İki yufka ile yapılan bu börek için  kelepçeli kalıp kullandım, yufka arası sos yine iki yumurta, yarım çay bardağı zeytinyağ ve sütten ibaret. Yufkaların en üzerine sos değil sadece hafif yağ gezdiriliyor ki çıtır çıtır olsun, biraz da çörekotu. Her tuzluya yakıştığı söylenebilir çörekotunun. Başka faydaları da var hatta yağı bile ''moda'' oldu. Malum her şeyin olduğu gibi gıdalarında dönemi, trendi, modası var. Çörekotu tabii ki çok eskilerden beri şifa niyetine kullanılan bitkilerden. Yemeklerde hazmı ve sindirimi kolaylaştırdığı bilinir.Soğuk sıkım ve iyi kalitelisini, orjinalini bulabilirseniz çörekotu yağı da pek çok derde deva. Ben genel olarak hem tadını, hem kokusunu yiyeceklerde çok severim. Kahvaltıda mutlaka yediklerime serpiştiririm.
Evet böreğimiz pişti, tarifte dediği gibi üzeri çıtır ,içi yumuşaçık, lezzetli. 
Çay da demlenirse pazar kahvaltısı tamamdır.
Ağzınızın tadı bol olsun..
Güzel bir pazar günü dilerim..
 

7 yorum:

  1. Elinize sağlık ve afiyet olsun:) Ispanağı ben de çiğden kullanırım. Bazıları biraz pişiriyor, böreğin içinde çamur gibi oluyor ve ıspanak tadı da kaçıyor. Benim tarzım da şöyle: Ispanakları yıkayıp iyice kuruluyoruz. Yalnızca yaprak kısımlarını elimizle doğrayıp hiç ovmadan yalnızca tuz ilavesi ve çok az sıvı yağla harmanlıyoruz (Bende de sos aynı ama süt yerine yoğurt). Sonra tam bir yufkaya eşit aralıklarla serpiştirip rulo şeklinde sarıyor, rulo tamamlanınca sarıyer böreği şeklinde dolandırıyor, üstüne de sos sürüp fırınlıyoruz. Sap kısımlarından da pirinçli yoğurtlu yemek yapıyoruz tabii:)
    Yalnız soğanları ayrı kavurup pembeleştikten sonra ilave etmek şahane fikirmiş. Hemen denemek istiyorum:)

    YanıtlaSil
  2. afiyet olsun tarif için teşekkürler, az önce tv2 de bakü mutfağı vardı, şimdi adana kebap :)

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık nefis görünüyor afiyet şifa olsun inşallah 💐🥰

    YanıtlaSil
  4. Çok severim böreği. Yeter ki kıymalı olmasın. Ispanaklı pek yapmıyorum ama yaparsam haşlayıp koyuyorum. Şu aralar favorim yine önceden haşlanması kaydıyla patatesli börek. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık.. Otlu börek bence en güzeli oluyor

    YanıtlaSil
  6. Afiyet olmuştur muhtemelen... Çok severim Ispanaklı böreği:)

    YanıtlaSil