Biliyorsunuz ülkece kutladığımız Milli ve Dini bayramlarımız vardır. Dini Bayramlarımızdan ilki Ramazan Bayramı, diğeri Kurban Bayramıdır. Ramazan ayı boyunca tutulması farz olan oruçların bittiği gün, Hicri takvimin 10. ayı olan Şevval'in 1.gününden 3. günü sonuna kadar Ramazan bayramı kutlanır. Hicri takvim ay takvimidir, güneş takvimi olan Miladi takvimden kısa olduğundan, her yıl Ramazan bayramı,10-11 gün kadar erken kutlanır.
Kutlamalar sabah kılınan bayram namazı ile başlar. Sonrasında evlerde kahvaltılar, büyükleri ziyaretler, bayram ziyaretleri ile devam eden gelenekler vardır/dı. Bu bayramlar ,özellikle çocuklara ayrıca verilen değeri gösterircesine onlar için hazırlanan yeni giysiler ,verilen harçlıklar, ikram edilen şekerler ,tatlılarla daha bir sevinçlidir.
Kimi Ramazan Bayramı der, kimi Şeker Bayramı. Bu, zaman boyunca siyasi tartışma zeminleri içinde oynanan bir oyun gibidir. Ramazan kelime olarak Arapça ''Kuru sıcak'' anlamındadır. Muhtemelen sıcak zamanlarda başladığı için oruç ibadeti ,bayrama da sıcaklar adını vermiştir. Osmanlı'da ise oruç tutamayacak durumda olanların verdiği fitre olarak bilinen şükür sadakasındaki şükür zamanla şeker olmuş! ya da Ramazan sonrası bayramda ikram edilen şekerlemeler nedeniyle, bu bayram Şeker Bayramı ismini almış ,diye yazanlar vardır. Siz hangisini tercih ederseniz artık.
Şimdi gelelim ramazan bayramının olmazsa olmazı tatlı tarifine ki bayramın adına uygun bu tatlı tarifi ile olayın tadını da bağlamak istiyorum;
Şekerpare;
*1/2 paket (125gr) tereyağ
*1 yumurta
*2 çorba kaşığı irmik
*1 çorba kaşığı hindistan cevizi
*1/2 su bardağı pudra şekeri
*2 su bardağı un
*Yarımşar paket vanilya,kabartma tozu
Şerbeti için; 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı su, bir kaç damla limon.
Un hariç diğer malzemeler, oda sıcaklığındaki tereyağ ile karıştırılıp, sonra un kontrollü olarak ilave edilir. Hamurdan parçalar koparılıp ,yuvarlanır, ortalarına fındık tanesi yerleştirilir. 180 derece ısıdaki fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından alınınca ilk sıcağı geçince (3-4 dakika sonra) daha önce kaynatılıp ılınmış şerbeti verilir. Üzerine başka bir tepsi kapatılıp şerbeti çekmesi sağlanır.Ölçüleri iki katına çıkarabilirsiniz,ben gelen giden yok bu bayram diye yarım ölçü tarifi verdim.
Pandemi koşullarında geçirilen bu ikinci ramazan bayramı. Evlerdeyiz. İyiyiz. Herşeyin daha iyiye gideceği umudunu yüreğimizden eksiltmeden güzel bir bayram günü geçirmenizi , gönülden diliyorum.
Bayramınız kutlu olsun.
Buraya bir nostalji bıraktım.MUTLAKA TIK TIK TIK
hatırlayanlar var mı burada görelim:)
Ramazan'ın kuru sıcak anlamına geldiğini sizden öğrendim. İyi bayramlar:)
YanıtlaSilIyi bayramlar oyun havasi iyi geldi
YanıtlaSilİyi bayramlar. Birbirimize sarılacağımız nice bayramlar.
YanıtlaSiliyi bayramlar
YanıtlaSiliyi bayramlar
YanıtlaSilMustafa Kandıralı hatırlanmaz mı? :))
YanıtlaSilMutlu bayramlar diliyorum. :)
İyi bayramlar, ben de bilgilenenlerden oldum:)
YanıtlaSilYaa Mustafa Kandıralı ve eski bayramları bugün bir arkadaşımla konuştuk bugün😊Ramazan'ın Arapça kelime anlamını hiç duymamıştım.
YanıtlaSilİyi bayramlar 🤗
En güzel bayram mesajları başlıklı yazıma yapmış olduğunuz yorumdan dolayı çok teşekkür ederim İyi bayramlar.
YanıtlaSilharikasın ellerine sağlık canım
YanıtlaSilbayramın kutlu olsun
şekerpare bizim de bayram tatlımız
instagramda tarifli video da eklemiştim gördün mü bilmiyorum
sevgiler
Sizinde bayramınız mübarek olsun 🙏
YanıtlaSiloyyy şekerpareden alamadım gözümü :) bayram oyun havaları iyimiş oh yandan yandan :)
YanıtlaSil