pazar,tatlı ve film ;

Armutlu Tart;
Dolapta iki tane armut kalmış.Geçen çarşamba pazarından almıştık.Bugün onların tatlı olma zamanı gelmiş anlaşılan.Benim de mutfakta ,un ,şeker,armut ile beraber terapi yapasım gelmiş. Armuta değil ama bana terapi lazım bu aralar.Tarifi Mavianne'nin Elmalı Pay tarifinden kotardım. Elmalısı şahane oluyor ama armutlu da bir başka güzel oluyor.
-2 büyücek armut,(rendelenecek,çiğ kullanılacak)
-1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ,
-1 yumurta,
-yarım paket kabartma tozu,
-1 çorba kaşığı toz şeker,
-9 çorba kaşığı un(+/- olabilir azar azar ilave edin lütfen)
Üzerine;
Rendelenen armutlara ilave edilecek 5 kaşık toz şeker(armutlar tatlıydı elma belki 6-7 kaşık kaldırır) ve 1 çorba kaşığı tarçın.

Yumurta+sıvıyağ+tozşeker+kabartmatozu ve un karıştırılıp hamur yapılıyor önce.Hamurdan bir limon büyüklüğü kadar bir parça ayrılıyor. Zor toparlanan bir hamur oluyor ama yumuşak olduğu için yapacağınız kalıba kolay yayılıyor.(Küçük yuvarlak borcama tam bu ölçüler) Üzerine rendelenmiş tozşeker ve tarçınla harmanlanmış armutlar(çiğ armut) yayılıyor.Hamurdan ayırdığımız parçayı armutların üzerine ufaliyorsunuz,armutların üzeri böylece kapanıyor.
Sonra 180 derece fırında güzelce pişirin. Ilınınca üzerine bolca pudra şekeri, tamamdır.Tadına bakınca terapilik haliniz geçiveriyor, yüzünüze bir gülümseme,dudak kenarlarınıza pudra şekeri yayılıyor.

pudra şekerim
Çay demlenince,armutlu tart pişince, tabii ki bunlarla beraber bir film gayet iyi gider. İşte seçtiğim film ;
LAUNDROMAT;
Merly Streep, Gary Oldman,Antonio Banderas,Sharon Stone gibi yıldızları 
 oyuncu listesinde olunca,tabii ki keyifle oturdum filmin başına.Film Pulitzer Ödüllü araştırmacı gazeteci Jake Bernstein'in Secrecy World isimli kitabından uyarlanmış. Eşini gittikleri tatildeki tekne gezisinde kaybeden  Ellen ,kendini dolandırılmış bir sigortazede  olarak bulur.Aynı kazada 21 kişi daha öldüğü halde sigorta parası alamazlar. Eşine mi yansın,dolandırıldığına mı kızsın,şaşırır kalır.Bu işi çözmeye karar veren  Ellen, vergi kaçakçılığı, hukuksuzluk,yasadışı olaylarla dolu çarpık bir finans sisteminin peşine düştüğünü geç de olsa farkedecektir. Küçücük adalarda, bazı ülkelerde,posta kutusu şirketlerle, zenginlerin nasıl paralarına para kattığı, ezilenlerinde nasıl yok olup, sonunda da dualarla başbaşa kaldığını anlar.
Sırf oyuncular için bile izleyebileceğiniz, gerçek dünyanın bir çok mesajını içeren ,değişik bir film. Boşa vakit kaybı olanlardan asla değil.
Herkese tatlı ,düşünceli ,güzel bir hafta sonu diliyorum.

11 yorum:

  1. Merly Streep tek geçerim filmi borç aldım. Armutlu tart ... nefis görünü yor deneyeceğim canım ...

    YanıtlaSil
  2. güzel bir tarif olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Tart mükemmel görünüyor.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. bize de kış gelse de battaniye altında kurabiye kemirip, film izlesek.

    YanıtlaSil
  5. Afiyetler olmuştur inşallah. Film önerisini atlayamam tabi ;)

    YanıtlaSil
  6. Zaman her şeyi değerlendirme zamanı elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Film tanıtımı da çok iyi, çok teşekkürler Mehtap Hanım.

    YanıtlaSil
  8. Armut artinca yapilabilir iyi fikir. Eline sağlık 😊

    YanıtlaSil
  9. laundromat bilmiyodum piku aldım listeye :) armutlu pie ne ilginç düşünmüşsün. bi gün deneyebilirim elmalı pie çok severiiim :)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, güzel bloğunuzu yeni keşfettim Kasım ayı meydan okuma sayesinde... Filmi listeme ekledim, teşekkürler :))

    YanıtlaSil