Ağaç Ev Sohbetleri #72

 

Haftanın Konusu;                     Hepimizin fark ettiği gibi iklim hissedilir derecede değişti. Peki sizce bu değişim ülkemizde ya da sizin yaşadığınız alanda/şehirde yarattığı en büyük etki ne? Bu saatten sonra geri dönüş olur mu?

Haftanın Konusunu belirleyen; Kayıp Fısıltı

Coğrafi bilgi olarak bakarsak önce iklim nedir? diyelim; 

İklim, bir coğrafyadaki hava, nem, yağış, sıcaklık gibi meteorolojik olayların, uzun süreli gözlemlenmesi ile belirlenen ortalama durumdur. Hava durumu ile farkı, birisi günlük ya da haftalık ise iklim o yerin uzun süreli genel hava durumudur, diyebiliriz. Yedi coğrafi bölgeye ayrılan ülkemizde de her bölgede gözlemlenen farklı iklimler vardır. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi vs. 

Lise yıllarımdan kalan bilgi mesela; Yazlar sıcak ve kurak ,kışlar soğuk ve yağışlı. Neresi bu? Tabii ki İç Anadolu'da görülen karasal iklim. Karadeniz bol yağışlıdır, Akdeniz her daim sıcaktır, Doğu yazları kısa, kışları bol karlıdır. Her bölgede farklı bir iklim hüküm sürer. 

Son yıllarda küresel ısınma, iklim değişiklikleri gibi bir takım yeni durumlar okuyoruz. Bunlar mesleki ve bilimsel konular. Biz sadece çevremizdeki hava durumunu değerlendiriyoruz ki iklim değişikliği  tarım arazilerinde, kırsal bölgelerde ,daha çok etki yaratacak bir durumdur sanırım. Yağmurların az yağması kadar ,çok yağması, seller taşkınlar da tehlike yaratır. Şehirlerde yaşayanlar plansız düzensiz yerleşimlerin sonucu, susuzluk çekebilir, enerji sıkıntısı çekebiliriz. Bunların çoğu doğanın, iklimin değil insanın düşüncesiz, kımıl gibi zararlı hallerinden dolayıdır. Yoksa doğanın bir şekilde bir düzeni olduğunu, dönem dönem bolluk bereket, dönem dönem yokluk, kıtlık gösterebileceğini düşünüyorum. Dünya havasıyla, suyuyla, iklimleriyle bize her türlü yaşama şansını sunuyor. Bunlara zarar vermeden yaşamayı öğrenmeliyiz. Bu dünya da yaşayan canlılar olarak bizim uyum sağlamamız, çare ve tedbirlerini alıp, tabiata saygı göstermemiz, çevre ve doğayı koruma bilinci yüksek nesiller yetiştirmemiz gerekiyor. Aksi halde yandık, bittik, kuraklık geliyor, kıtlık geliyor diye feveran edip dururuz.

İklim konusu tamamen bilimsel bir konu, özel bilgi sahibi olunması gereken bir konu. Biz sadece coğrafya derslerinden kalan bilgilerle ,bir de hava durumunda söylenenlerle idare ediyoruz. /mesleği ve özel ilgisi olanlar hariç/Tamamen bir iklim değişikliğine şahit olduk, diyebilmek için ,sanırım çok fazla hayatta kalmamız lazım.  

Hepimiz kendi coğrafyamızda, kendi bozulmamış iklimimizde ,tüm sunulanların değerini bilip yaşarız ,geleceğe de güzel şeyler bırakırız, diye umud ediyorum..

 



 

  

25 yorum:

  1. İklim konusu bilimsel bir konu olmasına rağmen, günlük hayatımızda bizi çok etkilediği için genel kültüre de girer. Nerede yaşadığınızı bilmiyorum fakat dünyanın her bir yanında iklim tamamen değişmemiş olsa da fark edilir derecede değişti, bu yüzden hepimizin yani benim de senin de yapabileceğimiz bir şeyler var. Çünkü zaten bir toplumun beraber önlem alması gereken böyle kritik bir durumda hepimiz bir şeyler yapmalıyız.

    Yazımı okumanı tavsiye ederim. Bilimsel terimler içermiyor. Çok detaylı coğrafya ya da iklim bilmene de gerek yok.

    Cevabınız için çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da yaşıyorum, hem de uzun uzun yıllardır. İstanbul'da kar yağışı zaten pek olmaz, oldum mu tam olur orası ayrı ama çok uzun kalmaz yerde. Artvin'de yaşadığım çocukluğumun karlarını burada hiç görmedim. Her yöre başka. Bireysel önlemlerle çözülebilecek bir konu olduğunu düşünmüyorum ,maalesef. Dünyaya zarar vermeye meyilliyiz biraz.Kendimizce dikkat ettiğimiz şeyler olur, gayet güzel olur, umarım faydalı da olur.

      Sil
  2. Keşke dediğiniz gibi olsa ama maalesef doğayı mahvediyoruz

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel, konuyu sade, anlaşılır biçimde toparlamışsınız. Ülkemizin pek çok yerinde hissedilir biçimde iklim değişiklikleri var. Bu yıl Mersin'in yüksek yaylalarına kar yağışı çok gecikti. Bu durum susuzluk çekileceği endişesini yaratıyor. Mevsimler birbirine karıştı. Yaz sebzeleri halen hükmünü sürdürüyor. Bazı ağaçlar şimdiden meyve verdi. Bir soğuk dalgası hepsini öldürebilir.
    Göçmen kuşlar hala göçlerini tamamlamadılar. Mersin , Antalya'da aşırı yağışlar seralardaki ürünleri mahvetti. Yağmur ya hiç yağmıyor, ya ihtiyaçtan çok fazla, mevsim normallerinin üstünde yağıyor. Ormanlardaki ağaç kıyımı yağmurları azalttı.
    Daha güzel bir dünya umuduyla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu konu ile ilgili en çok tarımsal üretim açısından üzülüyorum. Çoğu ürün yetiştiği coğrafyanın havasına suyuna özgü oluyor. İklim değişirse şimdi yetişen pek çok mahsulü belki ilerde üretemeyecek insanlar.

      Sil
  4. Inşaallah diyorum bende.
    Daha beter olmadan herşey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla beterin beteri var derler ama demeyelim, herşey yoluna girsin umarım.Dünya şöyle kendine bir gelsin, acısın üzerinde yaşayan bu canlılara.

      Sil
  5. Güzel konu seçilmiş bu hafta. Çok fena yaşayacağız bunun etkilerini

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz toprakla da uğraşanlar daha çok farkediyorsunuzdur eminim.

      Sil
  6. Uzun yıllar içinde İstanbul'da yaşarken, betonlaşma arttıkça sıcaklığın arttığına tanık olduk. Şimdi genel bir değişimin içindeyken bu durum maalesef en çok biz betonadasında yaşayanları yoracak, sanırım. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul tamamen beton ve kalabalık doldu,eskiyi yaşamayanları şanslı görüyorum. Çünkü kıyaslayınca ,insan baya üzülüyor.

      Sil
  7. İnsanlar yaşamda kalabilmek için yapabildiklerinin tadını kaçırıyorlar, kabul etmek lazım.

    YanıtlaSil
  8. Zor bir konu tabii, dediğiniz gibi yönetim seviyesinde çözülecek bir konu. Ancak kapitalist hükümetlerin bu konuda adım atmasını beklemek de, bireysel çabalardan bir sonuç çıkacağını ummak da hayal. Yine de, en azından görevimizi yapmış olmak için bile çaba göstermek lazım. Hani deniz yıldızı misali ya da ya tutarsa misali. Çok güzel toparlamışsınız Mehtap, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle kapsamlı, çetrefilli ,bir çok konuyla ilişkili dünya meselesini ancak bu kadar yazabilirim:) Teşekkürler.

      Sil
  9. inşallah hepimiz öyleyizdir yaaa :)

    YanıtlaSil
  10. Küresel ısınma önemli bir konu. Sonunda insan yaşamına büyük etkisi olacak. Daha şimdiden geleceğin kötü senaryolarını yaşamaya başladık. Bu işin sonu açlık ve kitlesel ölümler. Küresel sermayenin tek düşündüğü para. Bütün hükümetler de onu destekliyor. Bireysel olarak elimizden geleni yapmalıyız. Fakat çözüm ne yazık ki elimizde değil. Açlıktan ölmeye başlayınca halk ayaklanacak yöneticilere karşı ama artık çok geç kalmış olacaklar. Gelecek nesiller bizim nesli pek hayırla anmayacaklar, bu kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki kıyamet böyle bir takım insan yanlışları üzerine gelecektir, kimbilir..

      Sil
  11. burada birçoğumuz bu konuya hassasiyetle yaklaşıyor ama çevremizi de uyarmamız ve yöneticilerin dikkatini çevre konularına çekebilmemiz gerekiyor bu bireysellikle başlayıp toplumun tümünün çabasıyla iyileşmesi mümkün olan bir konu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sıra ona da gelir, memlekette dert o kadar çok ki..

      Sil
  12. İklim değişikliği ve kaynakların doğru kullanılması konusu devletlerin organize edebileceği bir durum. Biz tabi ki elimizden geleni yapmalıyız ama daha büyük organizasyona ihtiyaç var. Ama maalesef onların da gündemleri farklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. Insanlar daha memnun oldukları bir yönetime bile sahip olamazken, kendi aralarında bu kadar çatışma yaşarken böyle mühim ve dünyayı toptan ilgilendiren konularda nasıl birleşecek, umutsuz gibi.

      Sil
  13. Yazlar sıcak ve kurak :) Efsane film replikleri gibi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coğrafya derslerinden en çok aklımda kalan:)) Ankara'daydık ve öyleydi..

      Sil