Aşı..

 Dün, babamı aşı olmaya götürdük. 

Aşı gelecek, ne zaman gelecek, hangi aşı gelecek, kaç fazlık denemesi yapılmış falan ,filan derken aşılama çalışmaları nihayet başladı.Ülkemizde önce sağlık çalışanları aşılandı, sonra da yaş sıralamasına göre vatandaşlara aşı uygulanmaya başlandı. ''Su küçüğün ,söz büyüğün'' lafını söyleyen bir millet olsak dahi ,aşı olayına büyüklerden başladık, sıralamayı büyükten küçüğe doğru yaptık.  Önce 90 yaş üzeri oldu , sonra babamların gruba yani 80-85 yaş aralığına sıra geldi. Tabi aşı için randevu alınması gerekiyor, biz bunun için MHRS(Merkezi Hastane Randevu Sistemi) üzerinden randevuyu oluşturduk. MHRS telefona yüklenebilen bir uygulama. Bu uygulama üzerinden sisteme girilince ,tüm randevu aşamalarını kolayca yapabiliyorsunuz, seçtiğiniz il ve ilçeye göre ,size en yakın Devlet Hastaneleri, anlaşmalı Özel Hastaneler karşınıza geliyor ve randevunuzu ona göre oluşturuyorsunuz. Bize çok yakın olduğu için seçtiğimiz Özel Hasteneye bir gün sonrası için randevu aldık. Zaten randevular ya aynı gün içerisinde ya da bir sonraki gün için alınabiliyor. Bir kaç gün sonra alayım , deseniz, öyle bir seçenek yok.


Tabii ki tam saatinden önce gittik. Hava da bir yağmurlu, şakır şakır yağıyor. Hastanenin ayrı bir binasının, hemen giriş katında, aşı odaları oluşturmuşlar. Hemen ilgileniyorlar. Hemşire babamın ismini sordu, sonra kendi telefonundan bir takım şeyler yaptı ve hemen ''Onayınız geldi, buyurun içeri'' diyerek ,bizi içeri aldı. Sol koldan , hiç sıkıntısız, (çok şükür) aşıyı oldu babam. Sonra kimliğini bir deftere kaydetti ve bize aşı olduğumuza dair el yazısı ile hazırlanmış bir kağıt verdi. İkinci doz için ise ,önümüzdeki ay ,bu günden 3 gün öncesinden başlayıp ,3 gün sonrasına kadar randevu alabileceğimizi söyledi. Bir takım hafif şikayetler olabileceğini, baş ağrısı, kol ağrısı gibi. Bunlar karşısında ağrı kesici alabileceğimizi ,geçmezse, derhal hastaneye gelmemizi tembihledi.'' Şimdi dışarda yarım saat kadar bekle amcacım'', diye bizi güleryüzle uğurlarken ,sabırsızlıkla kapıda bekleyen diğer hastayı başka bir odaya yönlendirmişti bile. Biz bekleme holüne çıktık. Hava yağmurlu, dışarda bekleme imkanı yok. Hem aşı olmak için , hem aşı olan kişiler çokta büyük olmayan bu holde bekliyor. Gerçi giriş kapısının açıldığı yerde burası ve otomatik açılır-kapanır kapı sayesinde sık sık havalanıyor. Ama yine de insan bir tedirgin olmuyor değil, aşı olunduktan sonra böyle bir hastane ortamında bu kadar kalınmasından. Neyse elimde fısfıs ,ha bre sıkıp sıkıp elimize kolumuza etrafa, bekledik yarım saat. Bu arada büyüklerimiz, genelde evlatları ile sessiz sedasız gelip, aşılarını olmaya devam ettiler. Aşı olanlar, sol kollarını yoklayarak bekleştiler. 

Bu gün itibariyle sıra 75-79 yaş aralığına geldi. Sanırım aynı telaşı annemle de yaşayacağız, bundan sonraki grupta. Tereddütsüz biz gidip aşıyı babama yaptırdık. Tabii ki kendi karar verdi, şahsen hiç fikrimi söylemedim, etkilenmezdi belki. Belki de etkilenirdi. Etrafımızda yaptıran başka büyüklerde oldu. Umarım herkese sifa olur, aşısı bulunan bu hastalığın ilacı da bir an evvel bulunur. Aşıyı başka ülkeler buldu, keşke bizim insanlarımız da ilacı bulsalar, onun için çalışıyor, destekleniyor, teşvik ediliyor olsalar. Değil mi? Ülke kısır siyasi çatışmalar, boş konuşmalardan çıkıp ,bilimsel konularla ilgili çalışmaların gündem olduğu bir yer olsa. Hayal etmesi bile güzel. 

Bakalım aşılar bize yetecek mi, sıra bize de gelecek mi?

Herkese sağlıklı günler..

40 yorum:

  1. Şifa olsun...Bu süreci en zor yaşlılar geçirmekte... Risk azalınca rahat rahat sosyal yaşamlarına kavuşup kalan ömürlerini huzur içinde geçirirler inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ,hepimiz için geçsin bu günler sağlıkla.

      Sil
  2. Geçmiş olsun.
    Şifa olsun Inşaallah.
    Benimde annem olacak büyük ihtimal. 66 yaşında. Başka kimsemizde yok zaten büyük olarak.
    Hakkınızda ve hakkımızda hayırlısı olsun.

    YanıtlaSil
  3. Ay seviniyorum asi olan kişi sayısı arttıkça inşallah biz de olabiliriz yaza kadar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende, aşılanan sayısı arttıkça hastalık yayılma orani düşer, umarım.

      Sil
  4. Yarın annem ve kayınvalidem aşılarını olacak. Her ikisi de seksen yaşının üzerinde. Özellikle annem aşı konusunda benim önerimi bekliyordu. Benim için karar vermek zor oldu. Bildiğim kadarıyla yurdumuzda uygulanan aşıya acil kullanım onayı veren Brezilya, Endonezya ve Türkiye dışında başka bir ülke yok. Çin aşısı üreten firmanın sahiplerinden biri Çin diğeri Brezilya menşeili zaten. Bu aşının ne kadar etkili olacağı ve yan etkileri konusunda da emin değilim. Sonunda madem onca insan vuruldu ve ortaya çıkan vahim bir durum yok, muhtemelen plasebo gibi tedaviye ve korumaya etkili olmayan bir şeydir dedim. Ve büyüklerin aşı vurulmasına kerhen destek vermiş oldum. Kendi açımdan aşı vurulma konusunda bugün itibarıyla henüz net kararım yok. Küresel ilaç şirketlerinin kendilerini tatmin edecek bir kar marjına ulaşmalarına müteakip koronanın gündemden düşeceğini düşünmekteyim. Bu düşüncemden dolayı cahil sıfatıyla yaftalanmaktan çekinmiyorum. Dünya ve ülkemiz tarihinde dünyanın en büyük üçüncü sektörü olan ilaç sektörünün ne tezgahlar kurduğunu bilinen bir gerçek. Umarım yanılan ben olurum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da dışa bağımliyız. Ne yazik.
      Annelere şimdiden geçmiş olsun.

      Sil
  5. e-nabız'dan ara ara kontrol ediyordum. Öncelikli gruplardaydı sıra. Siz bütün detaylarıyla, çok güzel anlatmışsınız. Anneme geldi sıra. Başka şehirde olduğu için kardeşim ilgilenecek. Ben buradan edindiğim bilgileri de aktarayım kendisine. Çok teşekkürler.
    Geçmiş olsun annenize, babanıza. Aşılar zırh gibi korusun, şifa olsun dilerim. En büyük dileğimse; şu illet yok olsun artık dünyadan. Tez zamanda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bende annenize geçmiş olsun diyorum.

      Sil
  6. Geçmiş olsun Mehtap hanım

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş olsun, şifalar olsun. :)
    Biz de geçen hafta annemi aşıya götürmüştük, o gün hava güzeldi ve biraz dışarıda dolaşıp nefes almıştık, aşı üstüne.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet açık havada beklemek em iyisi. Size de geçmiş olsun.

      Sil
  8. Kuzenim doktor. Kim ona bir şey sorsa, al bir asprin dinlen geçer der. Severim bu tavrını. Geçen gün arayıp sordum, zira Can'a ay sonunda plânlanmış. Olun dedi. O öyle deyince ben de rahatladım. Ama aşıya bir güvenim de yok. Bakalım, görücez.

    Annene de babana da şifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En sevdiğim doktor tipi. Telaslandirmayan ,az ilaç veren doktor:)
      Teşekkürler.

      Sil
  9. Şifa olsun babanıza..

    YanıtlaSil
  10. Geçmiş olsun , bol bol şifa getirsin inşallah 🤲🏻

    YanıtlaSil
  11. çok geçmiş olsun şifa olsun inşallah babacığına ..Rabbim tez zamanda kurtarsın inşallah sevgiler canım benim ..

    YanıtlaSil
  12. Çok geçmiş olsun, aşının kötüsü olmaz. Üstünde konuşulan her şeye az ya da çok hak veriyorum, yıllarca bu konuda çalışmış bir hekim olarak. Ancak rahatlıkla söyleyebilirim ki, soğuk zincir kurallarına uyulduğu sürece kötü aşı yoktur, az etkilisi olabilir ama etkisizi yoktur. İçiniz rahat olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de öyle düşündük. Tüm sağlık çalışanlarına yapıldığına göre bize de yapılabilir.Az mı aşı olduk çocukken :) Teşekkürler.

      Sil
  13. 85 yaşındaki dedeme başvuru yapılmadan vuruldu. alanya'nın köylerinden birinin dışında yaşadığı halde gelip, bulup yaptılar. umarım hepimiz kazasız belasız atlatırız bu süreci.

    YanıtlaSil
  14. geçmiş olsun. eveey sağlık ocakları sıraya sokmuş, tellere mesaj gönderiyolarmış. benim ailede de çin aşısı olan da var alman aşısı da :) alman ağır çin hafif :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alman aşısı Türkiye'ye geldi mi,duymadık hiç!! yoksa yurtdışında mı oldu ailen?
      Teşekkürler.

      Sil
    2. kardeşim amerikada yaşıyo, sağlıkçı, o mrna aşısı oldu, diğer aile büyükleri izmirde çin aşısı oldu, aile dostlarımız almanya ve avusturya da alman aşısı oldu, almanı olanlar hep ateş, baş dönmesi, ağrılar filan, çin olanlarda bişi yok :)

      Sil
  15. Herkes aşı olamadan virüsün mutosyonu çıktı, Allah şifa versin herkese

    YanıtlaSil
  16. Bilimin olmadığı yerde cehalet başlar diye boşuna demiyorlar. Umarım tüm insanlık için faydalı bir uygulamadır. Siz tecrübe etmişsiniz sıra bizde:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi şeyler umud ediyor, sağlıkla yaşamak istiyoruz,halk olarak tek isteğimiz bu.

      Sil
  17. Perş günü de snnemiz oldu aşı. Kendi istedi. Ben niyetli değildim ama... Sıkıntı yaşamadı Allahtan. İkinci doz için 3 gün detayı vermediler bize, 28 gün sonra dediler sadece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi geçmiş olsun size de. İkinci dozlarla ilgili de açıklama yapılır artık başlanacak mı ne olacak, eldeki aşılar yetecek mi, biraz muamma.

      Sil
  18. Kara düzen yapıyorlar bir şeyler işte:)

    YanıtlaSil
  19. Geçmiş olsun. Bizde çok yavaş ilerliyor. Randevu için başvurduk ama sıra ne zaman gelir bilmem.

    YanıtlaSil