Ekşi Mayalı Ekmek

Bu kavanozda görülen ufak kabarcıklarla dolu, hafif ekşimsi  koku yayan hamur kütlesi, benim gözüm gibi baktığım, her gün usanmaksızın  besleyip, suyunu hiç ihmal etmediğim Evlat isimli mayam. Kendisi neredeyse 8 ayı bitirdi. Gün aşırı ekmek pişiriyorum. Şimdi çocuklarda yok bize iki -üç gün yetiyor. Sabah kahvaltılarda biraz fazla kaçıyor olabilir ,ama gün içinde ekmek tüketmiyoruz. Poğaça ,kek falan onlarla idare ediyoruz:) İlla unlu mamulle haşır neşir olacağız, seviyoruz, karbonhidrat alımını, elde değil. Tuzlu ve ekşiyi her zaman tatlıya tercih etmişimdir. Mesela limona tuz döküp yemeyi küçükken çok severdim. Limon dayanmazdı bana. Tabi ki o zamanki limonlar şimdiki suyu çıkmayan ,ilaçlı ya da mayer adı altında satılan mandalina mı limon mu belli olmayan cinslerden değildi. İnce kabuklu, bol sulu limonlar.Hey gidi hey, limonlar bile değişti.Efendime söyleyim ,neyse zamanla tuzun ne kadar zararlı olabileceğini öğrenince tuz-limon keyfini bıraktım. Hamur işlerinde de öyle, nefse hakim olmayı, az yemeyi, doymadan sofradan kalkmayı şiar edindim,eşime de ettirdim.
Ekmek yapmak için ; *3 su bardağı beyaz unu, *2 su bardağı tam buğday un, *1 tatlı kaşığı tuz, *bir tatlı kaşığı kadar bal, *1,5 bardak su ve 3 çorba kaşığı kadar maya ile güzel bir hamur haline gelene kadar yoğuruyoruz. 
Ben bu aşamada, hamur yoğurma makinemden yardım alıyorum. Çok memnunum kendisinden. Kollarımı yormuyor. Aslında ekmek yapmak aklımın ucundan geçmezdi, bu aleti alırken. Ama şimdi neredeyse sadece ekmek yapmak için kullanıyorum. Köfte yoğurmada da işe yarıyor. İyi ki almışım, çünkü talep artınca sadece bir yılda, fiyatı iki katına çıkmış. Şaşırdık mı? Tabii ki hayır. Neyin fiyatı artmadı ki. Marketlerde bir kere aldığınız malı, bir ikinciye aynı fiyatta alabilmeniz çok zor. 
Güzelce karılan hamurumuz, hafifçe zeytinyağ ile yağlanmış cam bir kaba alınıp,2-3 saat bekledikten sonra katlama işlemine başlanır. Bunun usulleri var, ben hamuru alta doğru,  iki saatte bir katlıyorum. Yaklaşık 6-7 saat sonrasında hamur, 2-3 misli kabarıyor. Hatta üzerinde mayalandığını net gösteren baloncuklar oluşuyor. Sonra  hamurumuzu tüm geceyi sakince geçireceği buzdolabına alıyoruz. Pişireceğimiz şekilde ,yuvarlak, tostoparlak yaparak, başka bir kabın içine koyarak. Bunun için özel bambu kaseler var, ben evde olanlarla idare edip, cam bir kaseyi kullanıyorum. 
Ertesi sabah, buzdolabında bekleyip, yine de kabarmaya devam eden ekmek hamurunu, fırına dayanıklı bir kabın içerisinde, 20 dakika üstü kapalı olarak, 25 dakika da üzerindeki kapak alınıp ,üzeri açık olarak, 200 derece ısıda pişiriyoruz. 
Sonra mis gibi kokan, puf puf kabaran ekşi mayalı ekmeğimizi fırından çıkarıp, tel bir ızgaranın üzerinde (alt kısmı nemlenmesin diye) yaklaşık üç saat soğumaya bırakıyoruz. Ekmek bu arada sıcağıyla, için için pişmeye devam ettiğinden dolayı, iyice soğumadan da kesmeye kalkmıyoruz. 
Sonrasında ekmeğimiz,soframızda afiyetle yenilmeye hazır. Ekmek yapımı işi ile ilgili ,sayısını tahmin edemeyeceğim kadar sosyal medya hesabı var. Youtubesi ayrı, instagram videoaları ayrı.Ekmek pişirirken kullanılan alet edavat konusu da tamamen bir sektöre dönmüş. Ekmeğin üzerine şekil vermek için kullanılan jilet ile ilgili aparatlar, şekil veren bambu kaseler, pişirmek için döküm tencereler ,kalıplar vs. vs. Ama niyet ettikten sonra eldeki /evdeki araç gereçlerle de gayet güzel ekmek yapabilirsiniz. Yapmak ,kendi ekmeğini pişirip yemek şahane.  
Burada tek ilgi ve alaka göstereceğiniz,önemseyeceğiniz olay; mayanız. Onu her daim beslemeyi, suyunu ,ununu ihmal etmemeyi öğrenmelisiniz. Bir yere uzun süreli gidecekseniz, mayanız ne olacak? düşünmelisiniz. Ben yazın mayamı bir tepsiye yayarak kuruttum. Kıtır, yassı ,kupkuru oldu. Onları kırıp bir kavanoza koydum. Tatil dönüşü de su ile besleyip canlanmasını sağladım. Hala bir parça kurutulmuşu dolapta duruyor. 
Anlayacağınız maya önemli.. En önemli..

23 yorum:

  1. Bir kaç kez kefir mayamı öldürmüşlüğüm olduğu için hiç cesaret edemiyorum ekmek mayasını uzun süre saklamaya... ancak kurutup yeniden canlandırma fikri çok cazip geldi. cesaretim artar da belki bir gün bir kez olsun bu işe kalkışabilirim. :)
    Bu post da 'hadi ekmeğini kendin yap" diyor... hem basite indirgemiş, hem öğretici.. Ekmeğin görünüşü de çok iştah açıcı aynı zamanda...
    Ellerinize sağlık, afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kefir mayası hiç denemedim, kefirle aram yok. Ama onun da çok faydalı olduğunu biliyorum.
      Tesekkurler.

      Sil
  2. Bir kaç kez kefir mayamı öldürmüşlüğüm olduğu için hiç cesaret edemiyorum ekmek mayasını uzun süre saklamaya... ancak kurutup yeniden canlandırma fikri çok cazip geldi. cesaretim artar da belki bir gün bir kez olsun bu işe kalkışabilirim. :)
    Bu post da 'hadi ekmeğini kendin yap" diyor... hem basite indirgemiş, hem öğretici.. Ekmeğin görünüşü de çok iştah açıcı aynı zamanda...
    Ellerinize sağlık, afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. Tuz ve limon ikilisi, pazar sabahı uykumu açmak için harika geldi:-)) Bunu duyunca suratı değişik şekle giren bir tek ben değilimdir dimi?:-) Teşekkürler tarifiniz için, mayanın önemi öğrenmiş oldum sayenizde. Keyifli pazarlar:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limon denilince bile ağız kamaşır, birde tuz ve erik ikilisi var ki o da aynı etkiye sahiptir😀

      Sil
    2. Yapmayın :-)) Keyifli bir yeni hafta olsun şimdiden 🤗

      Sil
  4. Elinize sağlık. Harika görünüyor. Ekşi ekmek konusunda herkes kendi tarzını oluşturuyor sonuçta. Buzdolabında tutmak kolaylıkmış, ben de bir deneyeyim. Benimkinin son aşaması bezle sarılı vaziyette sabaha kadar beklemeliydi:) Ama aşırı büyüyordu. Geçende yeni bir detay keşfettim. Kullanacağım mayayı direkt değil de suyla karıştırdıktan sonra una eklediğimde hamurun dokusu çok daha güzel oldu. Ekmeğiniz şahane olmuş gerçekten. Mayayı kurutarak saklamanız ise müthiş bir buluş. Fikrinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buzdolabı ve kurutma fikri seyrettiğim videolardan.🙂 Ozellikle yazin buzdolabınin faydasi daha cok.Maya bende suyla karıştırıp koyuyorum.
      Teşekkürler.

      Sil
  5. Kokusu burnuma geldi hocam ekmeğin mis gibi :)))

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Mehtap,
    Bu yazıyı gülümseyerek okudum, her aşamasıyla ilgili kafamı sallayarak onaylayarak. Ellerine sağlık.:)
    Bir de tuzlayarak limon yeme faslına gülümsedim, aynısını yapan çocukluğum geldi aklıma. O kadar severdim ve yerdim ki, annem dolaptaki limonları saklardı benden. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen annemin beni limondan soğutmak için söylediğini burada yazamayacagim,😀 ama yinede çok yerdim.

      Sil
  7. Ablamında kavanozda yıllardır baktığı bir mayası var. Yöntemi bildiğim halde denemedim hiç.
    Ince detaylar hayat kurtarır.
    Afiyet şifa olsun Inşaallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani herkes evcilini besler bende mayamı besler dururum belki yıllarca/vaktim yettiğince/:))
      Teşekkürler:)

      Sil
  8. Denemek isterim çok güzel görünüyor ekmeğiniz ellerinize sağlık.. Maya emek ve zaman istiyor, sevgi ile çoğaltmışsınız mayanızı ne güzel :)

    YanıtlaSil
  9. Ekmek harika görünüyor Mehtap hanım

    YanıtlaSil
  10. Öncelikle ekmeğiniz enfes görünüyor, ellerinize sağlık. Ben de yaklaşık yirmi yıldır ekmeğimi kendim yapıyorum. Buzdolabında duran mayayı haftada bir beslemek yeterli oluyor Mehtap Hanım. Hatta ben bazen uzun süre ekmek yapmadığımda hiç beslemiyorum, üzerinde morumsu bir sıvı birikiyor. Ekmek yapacağınız zaman o sıvıyı döküp yeniden taze su ve unla besleme yapınca maya canlanıyor. Sizin kurutma fikriniz de güzelmiş. Ben bazen hiç yoğurmadan yapıyorum ekmeğimi, isterseniz öyle de bir deneyin, uğraşmaya zaman olmadığında işinize yarar belki. Çok selamlar. 🧿

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huu baya uzun süredir kendi ekmeğinizi yiyorsunuz ,demek. Ben daha çok emeklilikten sonra başladım mutfakla ,daha fazla haşır neşir olmaya. Ekmeğe de pandemiden sonra karantina zamanında eşim fırınlardan, daha doğrusu dışardan alınan yemeklerden huylanmaya başlayınca başladım. Onun sıkıntısı da getirne götüren kimdi, m,krop taşırmıydı vs. gibi takıntılar. Malum hepimiz paranoyak olma yolunda ilerliyoruz. Teşekkürler.

      Sil
  11. Tuzu geçeyim ama limon her daim faydalı/aşırı olmamakkaydıyla/

    YanıtlaSil
  12. Ekmek çok güzel görünüyor. Bu aralar ben de ekmek yapıyorum ama ekşi maya denemedim henüz

    YanıtlaSil
  13. ekmek yemiyom hiç :) un olarak sadece güzel kek olursa yerim :) ekşi de hiç yiyemem, limon tuz ikisi de yok bendeee :) ekşi acı tuzlu yok hiç :) sadece tatlı, sütlü şeyler yanii :) puding, muz, ama bigün deneyim evde yemek yapmayı keyif için :) bütün eşyalarıma isim koyarım ama bak hamura koymak da iyiymiş hihihi :)

    YanıtlaSil
  14. Ben de hep bu maya işini merak etmiştim, nasıldır, nasıl muhafaza edilir? Sayende biraz da olsa görmüş oldum. Afiyetler olsun <3

    YanıtlaSil