sene-i devriye

 Tam 1 yıl oldu.11 Mart itibariyle Türkiye'de ilk vaka açıklaması,Sağlık Bakanı tarafından yapıldı. Ne menem bir durumla  karşı karşıya olduğumuzu daha tam idrak etmemiştik. Henüz bilmiyorduk.16 martta okullar kapandı, sonra toplantılar iptal edildi, 65 yaş üzerindekilere kısıtlamalar geldi, ulaşım kapandı, lokantalar kapandı, kuaförler kapandı, kapandıkça kapandık. En son 10 martta bir dostumla bir kafede ,salgın konusu hiç hesapta olmadan, içimiz rahat, elimizde kolonya şisesi olmadan ,maskesiz-mesafesiz kahve içip ,hoş sohbet etmişim. Sonrasında ''hoşgeldin maskeli dünya '' . Rüyalarımızda bile maske takar olduk. Kalabalıktan  kaçıyoruz.  Tabi bu duyarlı kişiler için geçerli. Yoksa kalabalık ,tıkış tepiş ortamlar gırla gidiyor. Gözümüze gözümüze sokuyorlar. Kurallar var ,evet. Kurallara uyulmasını sağlayacak yaptırımlar  var .Yetmez ,bu kurallara uyulduğunu tespit edecek ,artık kimse bunlar; kolluk gücü diyelim ,lazım. Tabii ki o da var ,ama işte denetleme yeterli gelmiyor,bazısına uygulanıyor, bazısı görünmez oluyor.  Sanırım yine ''İdare ediverciliğimiz'' başrolde. Topu bize, insanlara attılar. Kural var ,işte, uyarsan sağlıklı olursun, görmemiş gibi davranıp , sabretmezsen bu diyarlara yine kırmızı basar. 

Sizin oraları bilemeyeceğim ama ''Hayat Eve Sığar'' uygulamasındaki yoğunluk haritası 3 hafta önce tertemiz neredeyse tamamen renksizken , düşük riskli gruba geçmişken, şimdi yine kırmızı ve yüksek risk grubuna girdik. Kırmızı sevdiğim renktir, soğudum renkten. 

********* 


 Dün kandildi, Miraç Kandili;/ okuyanlarımın Kandilini kutlarım,duaları kabul olsun/ annemlere uğradım. Yol üzerinde Anadolu Lisesi var. İlk açıldığı zamanlarda düz liseydi. Bir ara İmam Hatip lisesi olacak dendi ,sonra Anadolu Lisesi'ne çevrildi. Gençler yüzyüze sınavlar için gelmişler. Daha bir yıl önce şen şakrak olan gençler , ağırlaşmış, sessizleşmiş, kahkahaları eksilmiş gibi geldi. Belki maskelerindendir , kimbilir?  Yıllardır çocuklar şöyle doğru düzgün,oturmuş, yerleşmiş  bir eğitime ulaşamıyorlar ya , bu dönem  gençlerin payına da pandemi  düştü. Onlar genç, önlerindeki hayatta bu zaman dilimini , silik bir dönem olarak arada hatırlasınlar, daha çok ,unutsunlar gitsin bence.

Giderken Kandil Simidi aldım. Kandil Simidi demeye şahit ister ,fiyat artmasın diye kuru pasta büyüklüğünde ,incecik ,mahlebi bile azıcık koklattıkları simitler kutularda dizilmiş. Keşke kendim yapsaydım ,dedim:(  Parktan dönerken ,genç bir adamcağız, elinden sürükler gibi tuttuğu yedi sekiz yaşlarındaki kız çocuğu ile yürüyordu. Yanlarından geçtim  ''Abla çocuğum aç...''  arkamda kalmışlardı, yanıldım mı dedim, şöyle bir döndüm. Çok sessiz ,hatta çocukla konuşuyor gibi söylemişti. Bana bakmıyordu, başka birine doğru yönelmişlerdi. İçim cız ede ede eve geldim..  

 

19 yorum:

  1. Bana sorsalar, en son ne yaptın diye cevap veremem. Ya evdeyimdir ya annemde.
    :)))
    Sizinde kandiliniz mübarek olsun Inşaallah.
    Bu durum kısa zamanda biter Inşaallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, demekten başka elde bir şey yok. Sağlık Bakanı ümitlendirdi, bakalım 2021 de bitecekmiş. Umut fakirin ekmeği, deyimine denk düşmeyelimde.

      Sil
  2. Sizin de geçmiş kandiliniz mübarek olsun. Hepimiz bir gün kırmızı olacağız ve sanırım bu işte de anlamadığımız başka şeyler var.. İlerleyen gün ve haftalarda göreceğiz bakalım:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi olayda tam bir şeffalık var ki, herşeyde bir ikilem içinde kalır olduk.Yaşayalım görelim..

      Sil
  3. Ben de inanmıyorum 1 yıl olduğuna geçen gün annem bir olayı soruyor kaç yıl oldu diye son 1 yıl sebebiyle kafam karıştı hesaplayamadım resmen. Yaşadık dersen yaşadık ama gerçekten yaşadık mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2020 demiyiz hala 2021 mi şaşırıyorum bende:)

      Sil
  4. Bizim buralarda da kırmızı artmaya başladı, ne yazık ki. Oysa onbeş gün önce ne güzel mavi yeşil olmuştu. Umutsuzluğa kapılıyorum bazen...

    YanıtlaSil
  5. Siz söyleyince HES uygulaması haritasına baktım. Düşük riskmiş şu an. Demek ki il il değil, bulunduğun nokta önemli. Gençler durumun farkında, ne yapsınlar zavallılar. İllet dünya genelinde. Umarım 1 yıl daha sürmez, biter gider. Sağ olun, sizin de kandiliniz kutlu olsun. Özellikle de corona ile ilgili tüm dualarımız kabul olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, umarım artmaz. Evet geçip gidecek sonunda. Her musibet gibi..

      Sil
  6. Çok değişik bir yıl oldu geri dönüp bakıldığında o ilk aylardaki korku özellikle yaşlılara bulaşır korkusu canlı canlı hatırımda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nüfus azaltma olayı bu , diyenler falan ,komplo teorileri gırla gidiyordu.

      Sil
  7. haklısın ya of valla bir yıl oldu, bir yıldır evdeyiz, geçmedi bir türlü, bir dolu mutasyon da çıktı, işallah keşke herkes aşılanabilse de en azından kimse hasta olmasa bari. aşı da uzun sürcek gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu aşıları olsak da ki önce çalışanlara yapsaydılar keşke, biraz içimiz rahatlasa en azından. Bu yıl oluruz inşallah.

      Sil
  8. Ben son anlarımı hatırlayınca şu an canım acıyor, pandemi öncesindeki keyifli anlarımı pek getirmiyorum gözümün önüne. Şimdi keyifli anlar yaşamak için çabalıyorum sadece. Olduğu kadar oluyor tabi. :') Gençlerin hali kesinlikle maskeden öyle görünmüyor, evde kapana kısılmak kolay değil. İşleyen düzenin bozulduğu, bir yandan, görüp dokunamadığımız bir sistem üzerinden bir şeyleri öğrenme derdine düştüğümüz, gelecek kaygılarının zihnimizde cirit attığı saçma sapan bir dönem. Hepimizin ruhu sömürülmüş gibi. Ki ben gençler için yaşlı sayılan halimle bu şekildeyim, lise zamanında bu haller olsaydı oturur her gün ağlardım sanırım. Geçmiş kandiliniz mübarek olsun. ^^ Allah neşemizi artıracak ruhumuzu tazeleyecek günler nasip etsin cümleten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bu olayda en çok gençlere üzülüyorum. Onlar için eve tıkılıp kalmak ne zor geldi, neyse ümitler bol gençlerde, geçer bu günler, yine hayata karışırlar:)

      Sil
  9. Geçmiş kandiliniz mübarek olsun...
    Maskeli hayata çok alıştık ben sokağa eğer unutup maskesiz çıkarsam sanki kıyafetsiz çıkmışım gibi hissediyorum... Vaka sayıları giderek artıyor her yerde nasıl olacak bilmiyorum gerçekten bu durum :(

    YanıtlaSil
  10. Maalesef Avusturya'da da vakalar artiyor 😔😔😔

    YanıtlaSil