Zerde





Bu yörede **İstanbul- Kartal :)) *** taa anneannemin zamanından kalma ,
ondan öğrendiğimiz geleneksel bir düğün ama özellikle sünnet düğünü tatlısıdır zerde.
Safran ve zerdeçalla aldığı sarı rengiyle, pirinçli bir çeşit pelte olarak tanımlayabiliriz.
Düğünlerde , dualarda yanında olmazsa olmazı pilav ile birlikte ikram edilir,
annemin tabiriyle'' Bir kaşık pilav bir kaşık zerde ,öyle yiyeceksin''
Tabii bir tatlı bir tuzlu aynı anda yemek ,herkesin damak tadına
uymazsa da usulü oyleymiş zerde-pilav yemenin,
bende bloğumda bu  yemek geleneğine yer vermeden geçmek istemedim.
Malum herşeyi unutuyoruz, değiştiriyoruz, bari yazılarda kalsın zerde-pilav yeme usulü..


*4,5 lt su
*350-400 gr kadar jasmine pirinç,
*2 tutam safran,
*1 çay kaşığı zerdeçal,
*1,250 gr toz şeker,
*gülsuyu,
3 çorba kaşığı patates nişastası,

--Akşamdan iki tutam kadar safran, yarı su yarı gülsuyu dolu olan bir kahve fincanı içinde
rengini bırakmak üzere ıslatılır.
--Pirinç iyice yıkanır ve 4-5 litre su ile zerdeyi yapacağımız büyük bir tencereye
konularak haşlanmaya bırakılır.
Jasmine pirinç kullanmamızın sebebi ince uzun olması ve pişince daha diri durması.
-1 çay kaşığı zerdeçal 1 kahve fincanı su da ıslatılır.
-3 çorba kaşığı patates nişastası  bir kasenin içinde su ile açılarak ,
koyu ayran kıvamında, bekletilir.
-Pirinçler beyaz  rengini vermeye başlayıp, su pirelendiğinde toz şekeri ilave edilir.
-Yavaş yavaş karıştırarak pişirilmeye devam eden zerdeye  safran, zerdeçal da ilave edilir.
-Orta ateşte yavaş yavaş kaynatılır.
-En son ararot ilave edilerek kıvamı verilir...

Annemle birlikte yeğenimin sünnet duası için pişirdik zerdeleri, yukarıdaki ölçülerde
30-35 kase tatlı çıkıyor..

 haziran ayının een uzun günlerini bol yağmurla birlikte yaşıyoruz İstanbul 'da..
gününüz de yağmur gibi bol bereketli olsun..

ağız tadıyla...


14 yorum:

  1. konyada da düğün yemeklerinin tatlısıdır kendileri ellerine sağlık canım sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konya'nın da her yörenin olduğu gibi çok leziz yemekleri var gerçekten , teşekkürler..

      Sil
  2. En çok sevdiğim tatlıların en başında gelir zerde.Uzun zamandır ne görüyordum ne de yemişliğim vardı.Geçen Eyüp'e gittiğimde görünce nasıl sevinmiştim hemen yedim hasretim az gitti ama şimdi daha çok ister oldum kısa zamanda yapmalı.Eskinin olmazsa olmaz sünnet geleneklerinden olan zerde tarifini verip unutulmamasını sağlaman çok iyi olmuş canım ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende resmini görmüştüm tam da o ara biz pişirmiştik, denk geldi:) Teşekkürler..

      Sil
  3. çook severim çoook, buzdolabından çıkmış buz gibi zerde den güzel ne olabilir. üzerine bol tarçın biraz kuşüzümü ve dolmalık fıstık, amann mehtap yaz günü nasıl güzel bir tarif paylaştın sayfana girdiğim gibi, gülsuyu , safran koktu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bu tatlının en leziz yanlarından biri de kokusu galiba:) teşekkürler..

      Sil
  4. Ziyaretiniz için teşekkürler, ben de sizi ziyarete geldim :))
    Zerde tatlısını çok duydum ama yemek kısmet olmadı, tadı hoş olsa gerek...rengi çok güzel, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rengi resimde biraz açık çıkmış, az daha sarı tadı da kokusu da çok hoş oluyor, teşekkürler..

      Sil
  5. Cocuklugumdan beri cok sevdigim bir lezzettir zerde epeydirde yemedim cok da guzel gorunuyorrrr yapmak farz oldu artik ellerinize saglik mehtapcim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde genelde aşure gibi özel günlerde büyük tencerelerde yapılıyor ama az ölçüyle her daim yapılabilir aslında, teşekkürler Arzucum.

      Sil
  6. İlk kez geçen sen tattığım bir tatlı zerde. Değişik, hoş ve geleneksel olduğu için kıymetli de. Ellerine sağlık, çok hoş görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutulmasın diye bende bu kez yayınlamak istedim, tek pişmanlığım rahmetli anneannem pişirirken yanında olmamak.. Teşekkürler..

      Sil