Pastane Poğaçası



Yine şöyle güzel bir poğaça tarifi vereyim ,haftasonu  çaya ya da okula gidecek çocukların
kahvaltılarına düşünürsünüz belki.
Malum benim çocuklar halleri hatırları sorulduğunda bana;
 ''ay aman ne çocuğu kocaman adam oldu, kocaman kız oldu'' hallerine geldiler çok şükür.
Şimdi ikisi de gurbette.
Kızım İstanbul'da yaşamamıza rağmen ulaşım garabeti yüzünden yurda yerleşti.
Oğlum ise Bursa'da onun bunun bir şeysi olmayan , temiz pak, sağlıklı,
uygun yurt yokluğundan bu yıl bir arkadaşıyla ev tuttu.
Kalbim her ikisinin yanında atıyor,
Daha bir hafta olmadı ama pek bir özledim ki konu bir poğaça tarifinden
hoop çocuklarıma geldi dayandı.
Nerede kalmıştım, malzemeler de;

 *1şişe maden suyu,
 *1/2 çay bardağı zeytinyağ,
 *4 su bardağı un,
 *1 tatlı kaşığı tuz,
 *1 paket kuru maya,
 *yarım paket eritilmiş tereyağ..
 *yumurta sarısı üzeri için (akını iç malzemenize karıştırın ziyan olmasın..)

 *iç malzemesi peynir, patates yahut kıyma..


Dört su bardağı un, bir paket kuru maya, tuz karışımı,
yarım çay bardağı zeytinyağ ve maden suyu ile ıslatılarak yumuşak bir hamur yoğurulur.
                                                                                        
Yoğurulan hamur 4 peziye ayrılır. Pezilerden bir tanesi servis tabağından büyücek açılır,
üzerine eritilmiş yağ sürülür.

 Diğer pezide aynı büyüklükte  açılır diğerinin üzerine yayılır onun da üzerine yağ sürülür.
 Sonra bu  üstüste konulmuş iki hamur bir ucundan başlayarak  içe doğru kıvrılarak
uzun bir şerit elde edilir.
Diğer iki pezide bu işlemden geçirilir .

Şeritlerden iki üç parmak eninde parçalar kesilir , bu parçalar merdane ile poğaça yapılacak büyüklükte açılıp içine harcı artık allah ne verdiyse peynir, patates ya da kıyma konulup
D şeklinde kapatılır.

Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 25 dakika kadar pişirilir.

(Böyle yazarken anlatması zor geldi ama aslında yapımı kolay ,
aşamaları da fotoğraflasaymışım keşke..artık bir dahakine)

8 yorum:

  1. KIzın da, oğlun da inşallah çok memnun kalırlar Mehtap'cım, Allah yardımcıları olsun, bir an önce kavuştursun:) Poğaça çok severim, yanında sıcacık çayla eline sağlık. Tarif için teşekkürler. :)Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah Müjde'cim, bu karmaşalı dönemde hayırlısı ile mezun olsunlarda bakalım. Tuzlular hep en sevdiğim oluyor benim de , teşekkürler..

      Sil
  2. Mayalılarda çok başarılı olduğum söylenemez kedi misali bakar yalanırım nefissss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunda un ölçüsü garanti mayalanması için de beklemeye gerek yok:)teşekkür.

      Sil
  3. Allah sağlıkla, huzurla kavuştursun. Benimki de gurbette, kendi kendimize yapacağız poğaçaları:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiin. Sizide takipteyim , biliyorum .Evet artık kendimiz yapıp kendimiz yiycez..sevgiler.

      Sil
  4. Nefis; maden suyu çok hoşuma gitti, deneyeceğim ellerine sağlık canım .:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maden suyu poğaçaları daha uzun süre yumuşak tutuyor..Tıpkı bu tarifte olduğu gibi.

      Sil