taşınmak istiyorum..


..
Güzel ağacım!
Sen kurduğun zaman
Biz de inşallah
Başka mahalleye taşınmış oluruz.
                                                    Orhan Veli

Şehriye teyzenin kızı geçtiğimiz yaz emekli oldu. Hemen her büyükşehirli emeklisi gibi buralardan tası tarağı toplayıp ''Küçük bir sahil kasabasına yerleşme'' hayali edinmiş. Bizimki geçen gün dertleniyor yine;
-N'apacak oralarda,tamam yazları çok güzel bizim oralar ama kışın pek ıssızdır be güzel kızım. Yaz bitip sonbahar gelince peyderpey boşalır, önce okullu aileler gider, havalar iyice soğuyunca bizim gibi uzun kalanlarda döner.Leylekler misali oradan buraya göçerler. Sokaklar kalır öksüz. Hasta olsan doktor bulamazsın, hastane de yok zaten doğru düzgün.
 -Tamam da Şehriye teyzecim, sen kendini de katıyorsun gibi.Beraber mi gidelim dediler yoksa,
Demez olaydım,  bozuldu lafıma sanki.Şöyle dikeldi koltukta, kahvesini höpürdetip, bir yudumda suyundan aldı. .
-Aman yok, çağırsalar da gitmem zaten.Yetiyor bana yazları orası,kışın otururum sıcacık evimde.Zaten bacağım fena yoruyor, doktor tedavilerim falan..
derken laflar boğazında düğümlenip, başladı mı sana ağlamaya. Hömküre hömküre ağlıyor koskoca kadın. N'apıcamı şaşırdım!.
-Ayol ne işin var senin oralarda anacığını bırakıp gideceksin, yazları gideriz kalırız, temelli de ,neymiş. Çiftlik alacaklarmış da, tarım yapacaklarmış da..,
diyor diyor ağlıyor.
Sürahiden bir bardak dolusu suyu götürdüm hemen bir dikişte içti.Bağrını açmış eliyle boynuna boynuna yelliyor. Neyse sustu,kendine geldi biraz.
-Ah ahh damat giriyor aklınaa, yoksa benim kızım anasını bırakıp gitmez.
-Hay allah Şehriye teyzecim yaa, neyse hayırlısı, diyecek oldum
-Neymiş dostluklar sıradan yalanmış,hayat zaten çok pahalıymış,trafikmiş  yıllardır bıkmışlar efendim,gidecekmişler. Orada bağ bahçe işi yapacaklarmış. tavuk yetişirip, taze yumurta üreteceklermiş..Çok anlarlarmış gibi.
Olmazsa torun senle kalsın diyor bi de, okul kazanırsa, bak bak! ..
Bana ,sen de gel anacığım diyeceğine, kız burada senin yanında okur, diyor.Torunumu severim ,o benim biriciğim o ayrıı, ama, ayol genç kız, koca İstanbul , ben nasıl başa çıkayım, bu yaşta meraktan ,evhamdan tez vakitte hoop tahtalı köye.
-Ay gecinden versin Şehriye teyze, dedim.İki parmağımın ucuyla kulağımı çekip,sonra sehpayı tık tıkladım..
İçini çeke çeke ,kahvesini içti,
teselli edemedim ne yazıkk.
***
Şehriye teyzenin kızı ve onun gibi binlercesi emekli olup sahil kasabalarına,köylerine, memleketlerine dönme hayalleri içerisinde yaşıyorlar.
Hatta işinde gücünde olanlar bile , daha sakin ve huzurlu hayat arayışı ile başka yerlerde ,başka işler kurma peşine koşuyorlar.Biraz imkanı olan gerçekleştiriyor, elinde olmayan hayalleri ile avunuyor.
Büyükşehirler insanları bunaltır oldu. Hayat pahalılığını bir kenara koysak bile trafik tek başına insanların kaçış sebebi. Herkes asabi, yüzler asık.
İnsanlar, daha sakin, daha mutlu yaşamak istiyorlar. Şehrin hengamesi ile boğuşmaktansa küçük yerlerde yaşayıp, hayatın varlığını hissetmek istiyorlar.
Komşuluk yapmak, insanlara gülümsemek ,istedikleri şeyleri üretmek,
temiz hava almak, temiz su içmek istiyorlar. Bakın şöyle etrafınıza herkesin aradığı , tek kelime ,''huzur'' olmuş.
Bu ortamlara doğan gençler belki alışkın, ama orta yaş ve üzerinin gerçekten kaçası, taşınası var bu mahallelerden.
🎈
Diyesim geldi ;bırak, Şehriye teyzecim , ket vurma kızının ve damadının hayallerine. Analık her daim destek olmayı gerektirir.Sal gitsinler.
Üzgündü.
Diyemedim,ana yüreği kıyamadım🎈


36 yorum:

  1. En güzel hayal bence keske herkes o karari verebilse. 12 yildir ormanin girisinde dogayla kucaklasarak yasiyoruz bir gün bile pismanlik duymadik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şanslısınız, ben her gün gittikçe artan yüksekliklerde betonlarla çevriliyim.

      Sil
  2. Allah nasip ederse biz de çok arzu ediyoruz emeklilikte bir köye yerleşmeyi aslında şimdi de istiyoruz ama öncelik tabii bizim cadının iyi bir eğitim almasında elimizden geldiğince ...sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle hayaller güzelde bizde evlatların eğitimi için buralardayız daha..

      Sil
  3. Teyzeler çocukları dizinin dibinden ayrılmasın istiyorlar..

    YanıtlaSil
  4. Herkes köyüne geri dönüş yapsa tarlasını, bağını bahçesini ekip tavuğunu yetiştirse kalkınırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef tarımı hayvancılığı ellerinden geldiğince yok etmeye çalışıyorlar.köylerde genç kalmamış.

      Sil
  5. nerede mutlu olacaksanız bence gidin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maalesef insanlar artık mutlu olacakları yerde değil daha çok karnının doyacağı yerlerde yaşamak zorunda kalıyor.

      Sil
    2. Evet hayat şartları zor bazen maddi acıdan imkanınız olsa da gidemiyorsunuz kendim den ve babamdan biliyorum emekli olunca gidicem diyordu 17 sene oldu halen gidecek neden çocuklarını bırakımıyor bunun gibi şeyler :)

      Sil
    3. Sanırım bizde evlatları bahane edip gidemeyenlerden oluruz kısmet artık 😃

      Sil
  6. Mutlu olduğu yerde yaşamalı insan...

    YanıtlaSil
  7. 28 yaşındayım belki erken belki geç böyle bir karar vermek bilmiyorum ama bende bu şehir hayatından uzaklaşmak istiyorum. Doğanın huzurlu kucağına kendimi bırakmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltemcim oldukça erken düşünmüşsün gerçekten. Şehir hayatı gençleri de yıpratmaya eken erken başlıyor demek.

      Sil
  8. Nereye aklın esiyorsa şartlar dahilinde oraya gitmek gerek ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  9. İnsan hayalleri varsa mutludur. Hayal etmek lazım her zaman güzellikleri.

    YanıtlaSil
  10. Vallaha ben de istiyorum

    YanıtlaSil
  11. Ben asıl değişmesi gereken şeyin insan olduğuna inananlardanım Mekan değil... Şehriye teyzeye güzel bi ömür versin Mevla tüm büyüklerimizle birlikte. Güzel bir paylaşım olmuş, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa aynıysa mekan değişse ne farkeder , diyorsunuz.Anlıyorum.Ama inanın teneffüs ettiğimiz hava değiştiğinde bizimde değişme şansımız bir nebze de olsa artacaktır.

      Sil
  12. Sanırım herkesin içinin bir köşesinde böyle küçük bir köy, yeşillik, çiçekler, böcekler uçuşuyor. Allah isteyen herkese nasip etsin inşallah. Ama kırmadan, üzmeden, kırılmadan, üzülmeden...

    YanıtlaSil
  13. Orhan Veli güzel bir giriş olmuş... :)

    YanıtlaSil
  14. mutluluğun paraya dayalı olması ne kadar üzücü..🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. paraya dayalı olmayan bir nefes almak kaldı..üzücü.

      Sil
  15. ay evet yaaa bizde iki hayal va. sahile yerleşmek, domates yetiştirmek, veya kafe filan açmak gibii. gitsinler tabii şehirde hava kalmadı :)

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar.
    Kimlerin hayali değil ki; "Küçük bir sahil kasabasına yerleşme" Ama insanı zorlayan bazı şeyler olmasa... İnsan yaşlanınca tüm hastalıkları ortaya çıkıyor. Nerede var, nerede yok her gün hastanelere taşınmak zorunda kalıyorsun. Ben de çok istiyordum ama şimdilik olmadı. Bakalım ilerleyen zaman içinde fırsat ve imkan bulabilir miyiz bilmiyorum. Yazınızda durumu ne güzel özetlemişsiniz. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük yerlerde sağlık hizmetleri eksik kalıyor ve bu ileri yaşlardaki insanlar için önemli bir sorun. Selamlar Recep bey, teşekkürler.

      Sil
  17. Valla ilerleyen süreçte ben de bir sahil kentine gitmek istiyorum.Şimdi öteliyorum annem panik yapar çünkü.Annem yaşarken gidip yerleşmem sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya küçükleri ya büyükleri düşünüyoruz biz arada kalan nesil galiba 🤔

      Sil