yazlık da bir yere kadar

Bir ay gibi uzun bir aradan sonra tekrar İstanbul'a dönmenin hüznünü yaşıyorum.Bir burukluk var üzerimde.Garip bir ikilem.Hem evimi özlemişim,hem oraları bırakmak zor gelmiş.
Yeşillik, deniz, sakinlik ,sessizlikten sonra içine düşülen, kalabalık, gürültü, develi cüceli çirkin bina müsveddeleri,bir hengame,bir curcuna.
Tüm güzel şeyler gibi tatil günleri de çabucak bitip, anılara geçiş yapıveriyor.

Tüm gün mandalinaların ne zaman kızaracağını, incecik dalların o koca ayvaları nasıl taşıdığını, bu yıl bol bol ayva reçeli yapacağımızı konuşmak elbette çok daha cazip. Havada hep ılık bir rüzgar. Bir sabah bahçede  fır fır uçuşan kırlangıçlar ne güzeldi mesela.Coşmuşlardı adeta ,dakikalarca kanat çırptılar bahçede.Böyle alçaktan uçmaları soğukların geleceğinin delaletiymiş. Kırlangıçlar sadece uçuşan böceklerle beslenirlermiş.Ay garibanlar birde gök gürültüsünden çok korkarlarmış.
 Onlar bahçede uçadursun biz, uçuk mor renkli yasemin çiçeğinin kokuları eşliğinde sabah kahveleri içip , telefon aracılığı ile bile olsa :)fallar baktık.
 Komşu evlerin tüm ahalisi gelmiş, torun sesleri bahçelerde, parklarda ,kuşlar gibi cıvıl cıvıl..
Sahil deseniz mavi gökyüzü, mavi deniz ,fışır fışır dalgalar, denizde yüzen balıkları izlemek ayrı keyif.Tam kehribar rengini almış iğdelerle dolu iğde ağaçlarının altında eylül güneşini izlemek ayrı bir duygu.
Yanlarında sıralanmış ılgınlar ,rüzgarlara eşlik eder ,sakin sakin sallanır.

 
 Eylül gelip evli evine ,köylü köyüne dönünce sahillerde hüzünleniyor sanki, yalnızlık çöküyor ,bir dalgalar bir kıyılar ,yapayalnız kalıyorlar.
Evet ,dalga sesleri, yerini trafik sesine, guguk kuşları ve ağustos böcekleri sesleri
yerini martı çığlıkları ve karga bağırtılarına bıraktı.
Ahh ahh.
Gel de sabahları evin önünden geçen simitçinin sıcak sıcak simitlerini arama.
Mangal kokuları, evden eve komşu muhabbetleri,  deniz ve güneş yorgunluğu,
akşam bahçe sefaları, çay keyifleri  daha bir sürü, ufacık ufacık mutluluk anlarını gel de arama. Üstelik çocuklarda okullarına dönünce ,bir yalnızlık da bizim eve konacak.
evet evet kesinlikle;
Yaz mevsimi,tatildeyken güzel.

Not:Bu yine tatil sonrası sızlanma yazısı oldu ama
İstanbul'a alışmak zor anacım.

14 yorum:

  1. Aaaa, böyle yazlığım olsun dönmem valla şehre. :)
    Ciddi söylüyorum...çok güzelmiş, güle güle oturun, seneye yine güle güle gidin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annemle babamı döndüremiyoruz zaten, altı ay oradalar, bizlerde fırsat buldukça tadını çıkartoyoruz.Sağol canım, teşekkür ederim.

      Sil
  2. Merhabalar.
    İnsanın yazı geçirebileceği bir yeri olması ne kadar güzel. Sizin yazlık anılarınızı okurken, kendimi adeta o yazlık mahallinde hissettim. Yazlığınız, yaz-kış kalınabilecek bir yapıda mıdır? Eğer öyleyse, ileride çocukları evden uçurup emekli olduktan sonra da temelli yazlık da kalmanın değmeyin keyfine... Yazlık hikayenizdeki anlatım tarzınızdan çok etkilendim. Yazlıkları ve yazlık hikayelerini çok severim. Sizin de anlattığınız gibi,şimdi o güzelim yazlıktan sonra İstanbul'un da kahrı hiç çekilmez doğrusu. Ama nasılsa, bu kış da biter. Yeter ki Cenab-ı Allah sağlık, sıhhat ve afiyetler ihsan eylesin.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız Recep bey hep şükürediyoruz ki nefes alacak bir yer var diye.Yazlık yerler insanı yumuşatıyor, etrafa başka gözle bakılıyor sanki.Doğa ile içiçe olmayı özleyen şehirlilere bir sığınak gibi sakin yerler. İstanbul'a da öyle böyle alışıp içerisinde kavruluyoruz herkesle beraber.Yeter ki sağlığımız yerinde olsun,haklısınız.Güzel dileklerinize teşekkürler.Selamlar.

      Sil
  3. Ahh ah bilmezmiyim? Ne zor dönmesi keşmekeşe :(

    YanıtlaSil
  4. Ama ne mutlu sana ki kargaşasını sevmediğin İstanbul'dan bir süreliğine de olsa uzaklaşıp doya doya yaşayabilmişsin :) İyi yanından da bakmak lazım tabii ki :)) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
  5. Büyük şehirlerde yaşamak giderek çünkü işkence dönüyor.Göçler giderek artıyor ve huzur da bir o kadar hızlı uzaklaşıyor ne yazık ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle İstanbul, işin içinden çıkılmaz bir hal alacak gibi, geliyor bana.

      Sil
  6. Ben kışı da oraya taşımayı düşünebilirdim. Bir nebze de olsa huzur bulmuşsunuz. Darısı seneye de olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah:) Yalnız kış ayralı çok sessiz, kulaklarımız buna alışkın değil pek.

      Sil