kestane kebap ,yemesi sevap..😊


Bana kışı hatırlatan bir kaç şeyi sayar mısın? diye sorsalar, aklıma ilk gelenlerden biri kestanedir.
Kestane kayıngillerden bir ağaç .
Kestane ağacının  tohumları ya da meyveleri,o dikenli kozalaklarının içinden çıktıktan sonra hem haşlanarak, hem közlenerek yenilebiliyor biliyorsunuz.
Hatta tatlısı yapılıyor.Kestane şekeri.Özellikle baba memleketim Bursa'nın tadına doyulmaz lezzetlerinden birisi olarak ünlüdür.Uludağ eteklerindeki kestane ağaçlarından toplanan kestaneler memlekette her türlü tüketilir. Kış aylarında sokak başlarındaki kestaneciler ,sıcak sıcak pişirip satarlar.İsteyen evine çiğ olarak satı alıp kendisi pişirir.
Kestane sağlıklı bir meyve.İçerisinde sağlıklı olmamız için gerekli mineraller, vitaminler mevcuttur.Yağ oranı yüksek değil. Kalori olarak biraz fazla değerlere sahipse de  porsiyonlarımızı abartmazsak şahane bir besin öğesi olarak karşımıza çıkıyor.Kış aylarında evlerimizde çocuklarımıza yedirebileceğimiz en güzel atıştırmalık. Küçüklüğümüzde evler sobalı olduğundan sobaların üzerinde kestane pişirdi annelerimiz,nenelerimiz. Şimdi evler kaloriferli.Ama tabii ki mutfaklarda çareler tükenmez.
Önce kestaneleri yıkayıp, üzerlerini derin olmamak şartıyla, çizeceğiz.
Sonra kestaneleri 2-3 saat su dolu bir kabın içerisinde bekleteceğiz.
İster fırında(180-200 derece),ister közmatiklerde (hani patlıcan, biber közlediğimiz genişce,delikli tava benzeri olanlar) ocak üzerinde pişireceğiz.
Tabi suda haşlamada başka bir yöntem. Ama sanırım kestaneye en çok kebap gibi kızara kızara,tıpkı sokak satıcılarını usulü, pişmek yakışıyor..
Kış akşamlarının dayanılmaz lezzeti kestane tam da bu soğuk ,gri akşamların sıcak tadı.
Üstelik yerli malı.(sanırım😉)
Bu hafta çocukluğumdan kalan okul anılarımın en hoşlarından ''Yerli malı'' haftası. Sıralara serilen o çeşit çeşit meyveler, yemişler aklımda.Yerli malı haftası(resmi ismi ile Tutum,Yatırım ve Türk Malları Haftası) 12-18 Aralık 2018 tarihleri arasında okullarda kutlanıyor.Ben evlatlar ilkokuldayken pek kutlandığına şahit olmadım.1.Dünya savaşı sonrası ekonomik zorluklar, kıtlıklar sonucu insanların tasarruf etmesi, tutumluluk bilincinin topluma aşılanması, ekonomimizin kendi kendine yeter hale gelebilmesi çalışmaları sonucu 1946 yılından sonra Yerli Malı Haftası kutlanmaya başlanmış.Tabi son yıllarda tüm toplumlardaki tüketim alışkanlığı, çılgınlığı düşünülecek olursa bu haftanın pek başarıya ulaştığı söylenemez.Sadece kutlanacak özel gün ve haftalar arasında ,sıradan bir hafta olarak bulunuyor. Gerçi yerli malı kullanmaya özen gösterme konusunda az da olsa toplumsal bir kıpırdanma var. Ne kadar çok yerli malı kullanmaya gayret edersek, o kadar çok yerli malı üretiriz, böylece el aleme muhtaç olmadan güzel memleketimizi çok daha iyi yerlere yükseltiriz.
Umarım.
2019 için Türkiye'm ile ilgili dileğim bu olsun.

Yine nereden nereye geldik ama bu haftanın meşhur sloganını anmadan paylaşıma nokta koymayayım;

Yerli Malı yurdun malı ,
herkes onu kullanmalı...




37 yorum:

  1. Ay evet ,kestane deyince benim de aklıma gelen iki şey.Yerli Malları Haftası ve sobanın üzerinde kızaran kestaneler...Ne güzel günlermiş.Sahi Yerli Malları Haftası hala kutlanıyor mu ki ?

    YanıtlaSil
  2. ay ne güzel anlatmışsıın. kestane de canım çekti alayım haftasonuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam mevsimi, bende pazardan alacaktım unutmuşum neyse ki bizim köşedeki kuruyemişçi de satılıyormuş:)

      Sil
  3. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti çoçuk olduğumuz zaman sobanın üstündeki lezzeti kokusu hala hayallerimde çok eskilere gittik Mehtap hanım sayenizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eski tatlar ,bizim lezzetlerimiz,arada hatırlamak lazım.

      Sil
  4. Yerli malı kullanmak konusunda daha bir dikkatli davransak, bilinçlendirsek yenileri. Sosyal medya aracılığı ile, sübliminal mesajlarla insanların beyinlerine soksak mesela...Tüketimden çok üretime geçsek, özellikle tarım ve hayvancılık konusunda çok dikkatli olsak, teknoloji, bilim vs. Bunları görüp üzülen kesimdenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyseki öyle bir kesim var.Biz bile kendi kendimize çözümler düşünüyorsak yöneticilere çok daha fazlası düşmeli.

      Sil
  5. Yerli malları konusunda ben de çok hassasım, umarım daha da bilinçleniriz bu yönde; hele ki yerli tohum ve gıda konularında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da olsa ata tohumların önemi gündeme geliyor.

      Sil
  6. ne güzel kutlardık bizler küçükken okul sıralarımıza örtüler sererdik herkes evden kuruyemiş kek çöerk börek getirirdi bir heyecan bir keyif bir eğlence...sanırm şimdi laf olsun diye şöyle bir konusu geçiyordur okullarda o kadar ..zira yerli malı mı kaldı çin malı herşeyler iğneden ipliğe....sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyle düşünüyorum, kutlamak için öylesine yapıyorlardır.şimdi hangi yiyecek hangi mevsimde olur , o bile bilnmiyor.Çin malı istilası doğru,adamlar malını her yere satıyor.
      sevgiler.

      Sil
  7. kestanenin çok popüler olmadığı bir memlekette yetiştiğimde çok özel bir yeri yok bende şu an en popüler şehrinde yaşasam da :) bir kaç tane çiğden yesem yeter bana öyle duygusal bağ yok aramızd a:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kestaneyle maziden gelen duygusal bağınız yok demek:)😃 benim var valla..

      Sil
  8. Öyleyse bizde sevaba girelim 😉

    YanıtlaSil
  9. Yerli malı haftasında kullanılacak nasıl yerli bir mal kaldı ki? her şey yurt dışından ithal.. Eskiden di o çikita muzlarrr...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çikita muz ya evet modası vardı ,di mi?😅

      Sil
  10. Yerli malı haftası en sevdiğim zamanlardı. Ah geçmişe gittim. Kestanenin fiyatı düşsün ama:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne ucuz ki..haklısınız bu tip ürünler mevsiminde ucuz olsun bari.

      Sil
  11. Kestaneyi çok severim ancak öyle doya doya hiç yiyemem malum içinde kurt olma oranı çoook yüksek :)) yine de yazınızı okuyunca ah be kestane olsa da fırınlasak diye geçti içimden. Közmatikte hiç denememiştim ama fırında yapmaktan daha lezzetli olacağına Emin’im :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kestanenin kurtlu olma ihtimali hiiç aklıma gelmez.Kurt olursa da nadirdir.Kiraz deseniz anlayacağim ki kirazda bile kurt çıkmıyor artık.

      Sil
  12. Merhaba Mehtap Hanımcım :)
    Gece gece kestaneleri görünce canım çekti. Babanızın memleketi Bursa'da yaşıyorum.:) Bizim evde henüz kestane sezonu açılmadı.:) Kömür sobası yakan akraba ve dostlarıma mutlaka kestane götürürüm. Kömür sobasının üzerinde pişen kestanelerin tadı bir başka güzel oluyor.:)
    Küçük oğlumun okulunda bu hafta yerli malı haftası kutlamaları vardı. Çok heveslendi ama hastalınca 2-3 okula gidemedi.:( Etkinlikleri kaçırınca evde ona benzer etkinlik yaptım. Manav oldum benden alış veriş yaptı.:) Sonra meyveleri özellikle C vitamini olanları da bu etkinlik sayesinde yemiş oldu.:)
    Güzel yazınız nostalji oldu bana. Emeklerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kömür sobasında pişen kestaneler ayrı bir lezzet.Ne çok işe yarar,zahmetini bilip bir kenara bırakıyorum, sobalar.Üzerinde kestane pişir, çay demle,çamaşır kurut,koy portakal kabuğunu evi mis yapsın.Kaloriferle mümkün olmayan kolaylıklar:)
      Evde oğlunuz için böyle bir etkinlik harika olmuş.Annelik yaratıcılık gerektriyor bazen.Geçmişler olsun.
      Sevgiler..

      Sil
  13. Kestane candır:) Şekeri de güzeldir.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar.
    Bu güzel kış mevsimini ön plana çıkaran lapa lapa yağan karıdır. Düşünebiliyor musunuz? Dışarıda lapa lapa kar yağıyor, yanan kömür sobasının üzerinde çizikli kestaneler patlıyor. Hele soba üstünde patlayan kestaneler, bir de şeker kestanesiyse, gerçekten çok harika ve nostaljik bir kış akşamı yaşanıyor demektir.

    Yerli Malı haftası, bizim zamanımızda da okullarımızda kutlanırdı. Her öğrenci karınca kararınca evlerinden getirdikleri pasta, börek, meyve ve içeçeklerle güzel bir yerli malı haftası kutlanırdı. Ama sınıftaki yanan sobamızın üzerinde Amerikan yardımı süt tozu güğümlerde kaynatılır ve tüm öğrenciye getirdikleri bardaklara dökülerek öğrencilere içirilirdi. Bir tarafta yerli malı, bir tarafta el malı. Hazır el malı demişken, sosyal medya platformlarında millet, bu haftanın önemini kaybettiğine işaret etmek için ithal edilen malları sergileyerek El Malı Haftası'nı kutluyoruz diye paylaşımlarda bulunmuşlar.

    Kestane ile başlayan tatlı ve şeker gibi sohbetimizi el malı haftasıyla fazla acılandırmadan ben yorumuma son vermek istiyorum. Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklı yorumunuz için teşekkürler. Yerli malı kalmadı, olandan da emin değiliz. El malı haftası olarak adı değiştirilse de olur anlaşılan..

      Sil
  15. Kestaneyi severim, kestane deyince aklıma geldi şekerini de çoook severim:)

    YanıtlaSil
  16. Gün gelir yerli malı kullanma oranımız alır yürür umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım üretelim de tüketmeye tüketiriz:)

      Sil
  17. Kestane olmazsa olmazimiz. Hele bu yil evde yapmayi da ögrendim cok mutluyum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış aylarında çok sevildiğini yorumlardan anladım:) sevgiler.

      Sil
  18. Kestaneyi pisirmeden nasil saklanir saklamak mumkun mu? Goce

    YanıtlaSil