Bir Başkadır.(Netflix Dizisi)

 

Bu iki kelimelik başlangıcı istediğiniz gibi tamamlayabilirsiniz, ama ilk aklıma gelen sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı,Ayten Alpman'ın yorumlayıp zihinlerimize yerleştirdiği ''Bir başkadır benim memleketim'' isimli aranjman şarkı oldu.

Oysa dizide ilk bölümlerin sonunda Ferdi Özbeğen'in bir konserinden görüntüler ve iki şarkısı var;Suat Sayın'ın bestesi ''Gündüzüm Seninle Gecem Seninle' ' ve sözlerinin Ülkü Aker'in yazdığı ''O günler '' isimli aranjman şarkı paylaşılmış. 

Ferdi Özbeğen 80'li 90'lı yılların gençliğinin en çok dinlediği şarkıcılardan. Taverna müziği,arabesk, nasıl adlandırırsanız o tarz bir müzik. Dertli, aşk ,ayrılık, acı, pişmanlık kokan, duygusal şarkılar.


Konuya gelince(az ipucu içerir);

Meryem, abisi Yasin ,yengesi Ruhiye ve iki küçük yeğeni ile İstanbul'un kırsalında fakir bir evde yaşıyor. Abisi Yasin, bir gece kulübünde güvenlik görevlisi, yenge ise bunalımdan bunalıma sürüklenen bir kadın. Meryem'de haftada üç gün evlere gündeliğe gidiyor. Bu arada bu küçük aileyi uydusu haline getirmiş bir de Hoca efendi var. Meryem'in psikolog Peri ile tanışması ara ara bayılması ve bunun altında psikolojik bir sorun olabileceğini düşünen doktor nedeniyle oluyor. Psikiyatrist Peri ,kendi kafasında bir çok sorunu olan ve kendisi de arkadaşı Gülbin'e 5 yıldır terapiye giden ,bekar, baskın karakterli bir anaya sahip, modern, çok iyi okullarda okumuş ,takıntılı bir kadın. Gülbin derseniz ayrı bir hikaye, o da Doğulu bir ailenin Batılı gibi davranmaya çalışan kızı rolünde. 

Meryem'in temizliğine gittiği ,yalnız yaşan Sinan'a ilgisi var. Tabii ki bunu herkeslerden saklarken psikiyatristi Peri ile paylaşıyor. Maşallah Peri'nin de bunu anlatmadığı kimse kalmıyor. Sinan'ın pek çok sevgilisi var ,bunlardan biri de psikiyatrist Gülbin çıkıyor! ...

Kısaca farklı  kültürlerle büyüyen ,çeşit çeşit insancıklar Meryem'in etrafındaki hikayede birleşiyorlar. Konunun özü; bazen türban, bazen türbana bakış açısı, köyden gelip kente uyum sağlayamayanlar, sağladığını sananlar, hacılar, hocalar, kapalı sandığımızın apaçık, açık sandığımızın kapalı hayat hikayeleri. İstanbul'un insanlarının ''köy hali'', ''plaza hali'', çapraşık ve çarpışan hayatlar.. 


Başrolü; Öykü Karayel, Fatih Artman, Funda Eryiğit paylaşırken pek çok başka ünlü oyuncu da yer almış. Yönetmen ve yapımcı Berkun Oya, Ali Farkhonde.

Bugünlerde çok popüler olan 8 bölümlük diziyi, hafta sonu ne izlesek, diyenlere tavsiye ederim. Biraz durgun geçse de her gün karşılaştığımız insanların perde arkası yaşam ve duygularını gözler önüne seren, bir hayat dizisi.

13 yorum:

  1. Bir YouTube programında bu diziden bahsetmişlerdi ve epey merak etmiştim. Bu yazı, onun üstüne çok iyi geldi :) Paylaştığın için teşekkürler :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,ilgi uyandırıyor.ÖYkü Karayel ve Fatih Artman'n oyunculukları çok inandırıcı çok sahiciydi.

      Sil
  2. Fragmanını çok gördüm ve izlemek istiyorummmm, buldugum ilk fırsatta izleyeceğim.
    İyi hafta sonları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iki -üç günde izlenebilecek sakin sakin geçen , duygusal olayları çok bir dizi.İyi yansıtmışlar.

      Sil
  3. Herkesin kendine bile anlatmaktan korktuğu bastırılmış duygularının olduğu çıkarımını çok sevdim. Ayrıca hocanın yanında takılan gencin psikologla aynı şeyleri söylemesine rağmen değersizliği, bastırılmış duyguların insanı delirtmesi gibi yan hikayeleri de çok başarılıydı. Hem oyunculuklar hem de anlattığı konuya hayran kaldım. Neredeyse tamamı diyalogdan oluşan bir diziyi bu kadar seveceğimi düşünmezdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocanın hayatı zaten başlı başına bir konuyu içeriyormuş meğer, ilginç bağlantılar oldu karakterler arasında. Hilmi zaten nasıl değişik bir karakter.Oyuncuların başarısı sanırım diziyi izlettiriyor.

      Sil
  4. Ah çok iyi diğmi..bende çok etkilendim..

    YanıtlaSil
  5. Tavsiye ederim, keşke Netflix'in için bu tip diziler daha çok çekseler. İnternet medyasında daha gerçekçi konular izleme şansımız var, tabi bilimkurgu ve gizemli dizilerden fırsat bulurlarsa:)

    YanıtlaSil
  6. Ferdi Özbeğen'in konu ile alakasını hiç anlamadım herhalde dizi popüler olsun diye şarkıları paylaşıldı..

    YanıtlaSil
  7. oyuncular iyiydi ama çok yavaştı yaaa güzel ama sıkıcıydı bitmedi bir türlüü :)

    YanıtlaSil