kara üzüm peltesi



komşumuzun bahçesinden gelen bu üzümler çekirdekli olmasına rağmen hem tatlı hem ince kabuklu.
hem yedik hem de tatlısını yaptık;

*1 kilo kara üzüm,
*1 su bardağı toz şeker,
*4 çorba kaşığı mısır nişastası,
*5 su bardağı su.

-üzümleri saplarından tane tane ayırıp bir tencereye koyalım.
-üzerine 1 su bardağı toz şeker dökerek,  kaşık yardımıyla ezelim.
-dört su bardağı su ilave edelim, ocağın altını yakıp iyice kaynatalım.
-bu arada bir  bardak suyun içerisinde de mısır nişastasını eritelim.
-şekerli su ile iyice helmelenen üzümleri, başka bir tencereye tel süzgeçten geçirip süzelim.
-içine nişastalı suyu ilave edip tekrar ocağa koyalım,
-göz göz olup koyulaşana kadar pişirelim..

mayhoş, tatlı, serin...
hepsi birarada leziz bir yaz akşamı tatlısı...

                            afiyet olsun.......
 

26 yorum:

  1. Eline sağlık canım eşim çok sever bunu .Üzümlar bizim de olmak üzere yapayım bende..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler , tam da üzüm mevsimi geldi, bu pazar her yer mis gibi salkım salkım üzüm doluydu...

      Sil
  2. babaannem yapardı bıze artık yapan yok senın tarıfle denemek ısterım elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aah ahh ne varsa büyüklerimizden kaldı zaten, iyiki varlardı iyi ki varlar.. sevgiler..

      Sil
  3. eline sağlık Mehtap'çığım, pelteyi çok severim, nedense sık yapmıyorum hatta yıllardır yapmıyorum, çikolatalı puding sanırdım kara üzüm olduğunu yazmasan:)afiyet olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım tabii ki çikolata herkesin ilk tercihi ama yazın meyveli tatlılar da iyi oluyor..sevgiler..

      Sil
  4. Çok severim. Özellikle kendimi halsiz hissettiğimde sıcak sıcak yemek bana çok iyi gelir :)
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende sıcak sıcak tencerenin dibini sıyırmaya bayılırım özellikle bu tip tatlılarda... sevgiler...

      Sil
  5. Şifa küpüdür enerji yüküdür
    Afiyetle nice bayramlara sevgii mehtap

    YanıtlaSil
  6. Pek yapmıyorum diye kendime kızdım. Ne şahane bir tat halbuki. Ellerine sağlık Sevgili Mehtap..Şifa olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. üzüm tatlısı şahaneeee... sevgiler VuslaT

      Sil
  7. Hem de sağlıklı. Siyah üzüm şifa kaynağı çok faydalı bir paylaşım olmuş. Çok da değişik ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her türlü yemesini seviyorum galiba siyah üzümü.Teşekkürler İlhan bey..

      Sil
  8. afiyetler olsun.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  9. şu güzel muhteşem görünen tariflerine hayranım ,damak tadıma öyle uygun ki,eline sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  10. Eline saglik Mehtapcim..puding gibi oluyor ..hmm farkli ve guzel bir lezzet olmustur eminim..afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle yumuşak bir tatlı, teşekkürler canım.

      Sil
  11. bu çok güzel bir tarif .. tadını merak ettim

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık çok güzel olduğuna eminim .Anneannem yapar bunu ama bu kadar az olmaz bizde, kazanla kaynatırdı. Sonra temiz bezlere sererdi. Kuruyunca bezden soyup katlardı. arasına ceviz koyup yerdik. Bizim oralarda bastık denir. Genelde pestil diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo olsada yesek:) bende pestil olarak biliyorum çok güzel bir tatlıdır.

      Sil
  13. Meyveli lezzetlere bayılırım elerinize sağlık :)

    YanıtlaSil