Konya'dan enstantane

 Sonbahar renklerini çoktan terketmiş olan huzur dolu ,maneviyatı dolu dolu hissettiren
şehrimiz Konya zamanı .Özellikle Şeb-i Arus törenlerini izlemek için Aralık ayında bir çok tur şirketi bu güzel, sakin şehre geziler düzenliyor.
Biz gittiğimizde kasım ayıydı, mevsimin ilk sulu karlı yağışı ile karşılamıştı bizi Konya.
Hey gidi günler deyip, üzerinden çok geçmemişse de, bu kara günlerde biraz seyahat anısı paylaşmak istedim.

Görülecek tabii ki ilk yer Mevlana Türbesi, gündüzü gecesi ayrı güzel.

 Babası Baheeddin Veled'in,Mevlana vefat edince saygıdan ayağa kalkmaya çalıştığı,kabir taşının o nedenle kalktığı rivayet edilir.

Bu gül bahçesini baharda görmek lazım.






Şemsi ziyaret etmeden dönmek olmazdı:Çarşının biraz fazla betona boğulmuş meydanından sonra ,çok güzel ,ağaçlı bir parkın içerisinde Şemsi Tebrizi türbesi.

 
 
Çarşıiçi dükkanları bana Mahmutpaşa'yı anımsattı. İstanbul'da Mahmutpaşayı bilenlerdenseniz o kargaşa ve hengameyi yaratanların gelip şu Konya'nın çarşısını bir görmelerini isterim,;

 Tabii ki karnınız acıkınca Konya'nın nefis yöresel lezzetlerinin tadına bakmadan olmaz. Fırın kebabını biz Ali Baba Fırın kebapda yedik, yemelere doyamadık;
 
Yanında sadece kuru soğan veriyorlar bir de ayran.Çatal bıçak isteyene var:)
Sonra bence Konyalılar Etli Ekmek yerine ki bildiğimiz uzun ince etli pide kendisi,Tirit üzerine çalışsalar daha iyi ederler.
 Mithat Tirit salonunda yediğimiz tirit ve arkasından gelen zerdesi çok leziz, hafif ve uygun fiyatlı idi. Zerde bizim bildiğimiz gibi öyle katı nişastalı değil sulu sulu bol tarçınlı hafif bir tatlıydı.Tirit adına türküde çığrılmış şahane bir yemekmiş , çok duydum ama ilk kez tattım.

Ayrılma vakti gelince umduğumdan çok daha düzenli, temiz ve yeşil bulduğumuz Konya'ya
bahar aylarında da ziyarete gelmeyi  hayal edip hoşça kal dedik.


 

 

13 yorum:

  1. Merhabalar.
    Eşimle birlikte biz de bu sene Konya'ya giderek hiçlik makamına erişmiş olan Mevlana hazretlerini ziyaret etmiştik. Daha önce yine bir Konya gezisinde etli ekmeği yemiştik. Ben hiç beğenmedim. Çünkü çok yağlı bir kıyma ile yapılmış etli pidenin adı orada "etli ekmek"tir.

    Sırlarını gözyaşlarından besleyerek dünyaya bir perde sunan Hz. Mevlana'nın hiçlik deryasına açılan gönül kapısı hikmeti de beraberinde taşımıştır.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde çocukluğumda gidip pek hatırlamadığım bir şehirdi Konya.Bu ilk sayılır onun için ama bir kez giden 7 kez daha gidermiş derler:) kısmet. Hz.Mevlana'yı ziyaret etmek huzur dolu duygular uyandırıyor. Etli Ekmek konusuna kesinlikle katılıyorum, selamlar.

      Sil
  2. Ne güzel bir gezi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyleydi..İstanbuldan sonra biraz soğuk ama idare edilir.

      Sil
  3. Benim doğum yerim. :) Ama hiç görmedim:) Fotolar özellikle sarı evler ne güzel, şirin. Çok teşekkürler. Halkının çok muhafazakar olduğunu okudum ancak ne hikmetse ençok içki tüketilen şehirmiş diye de duydum:))))
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ne güzel bir şehirde doğmuşsun Müjde.Bak Ankara'ya çok yakın gitmeni öneririm .Sarı evler Konya garı kenarında, yeni restore edilmiş ya da yapılmış çok güzeldi. İstanbul'da her türlüsü olduğundan halkı muhafazakar mı? Bilemedim!Yaşamak lazım.Ama Anadolu insanını İstanbul insanına göre daha sıcak ve samimi buluyorum , benim fikrim..Sevgiler..

      Sil
    2. İnşallah bir gün çok istiyorum Mehtap'cığım dediğin gibi bana yakın bir yer...bu arada içki tüketiminde yanlış anlama olmasın oran olarak öyleymiş yoksa ençok tabii ki, İstanbul vs. gibi nüfusu kalabalık yerler başı çeker..sevgiler

      Sil
  4. Konya'ya hiç gitmedim ve dünyayı gezdim gördüm diyemedim. İnşallah bir gün nasip olur bize de Konya'yı görmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevlana çağırmadan gidilmezmiş:) Rivayet öyle , ben demedim:))

      Sil
  5. Memleketim ve yaşadığım şehir Konya. Sakin, düzenli, ailelerin sevdiği fakat öğrencilerin sevmediği bir şehir. Öğrencilere göre sıkıcı biraz. Ben gayet memnunum burada yaşamaktan. :) Mevlana meydanı önceden bol ağaçlı, yeşillik bir alandı. Birkaç yıl önce bu hale getirdiler. Yaşlı büyük ağaçları acımadan kestiler çok üzülmüştüm o zaman. Şu anki halini beğeniyor demek ki Belediyemiz. Daha birçok yer var gezilecek, umarım başka bir sefere oraları da görürsünüz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda da bir ''Beton meydan'' sevdası var Kırmızıbaslıkız.Kartalın bol yeşil meydanınıda geniş beton yollarla kestiler, ithal ağaçlarla doldurdular.Belediye bu tip çalışmaları yaparken keşke hizmetinde olduğu ,kendisini seçen halkada bir fikir danışsa , ne iyi olur. Umarım bir daha kısmet olur da daha çok gezerim.Sevgiler..

      Sil
  6. Mevlana Türbesi'yle, Selçuklu yapılarıyla görülmesi gereken şehirlerimizden biridir Konya. Ne iyi yapmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla olmasa da imkan dahilinde böyle geziler,adeta bir nefes oluyor.

      Sil