ağlasun ,sagalassos


Kartal yuvası gibi tam tepede konumlanmış ,müthiş güzel bir otelde kalıyoruz.
Bu ilçe için umulmadık ölçüde konforlu.Bahçesi güllerle dolu.Kocaman ,siyah, parlak tüylü bir köpekleri var.Her gelen misafiri otel kapısında sessizce karşılıyor, giden misafirlerinde peşlerinden ağır ağır yürüyerek, otobüslerine kadar uğurluyor.Otobüs hareket edince tok sesiyle bir kez havlıyor,sonra başı önde kuyruğunu düşürmüş tekrar oteline geri dönüyor. Bizi de öyle yolculadı. Siyah kocaman köpek bizi evimize dönüyoruz sanmıştı lakin dönmeden önce otelden seyrine doyulmayan o koca Akdağ'ın yamacında, taa yukarılarda kurulu antik kenti görmeye gidecektik.
Sagalassos..
Burdur'un Ağlasun ilçesinde dünyanın en yüksek rakımlı antik tiyatrosu ve
şehir kütüphanesi bulunan Pisisdia'nın başşehri Sagalassos antik şehri.
Sırtını Akdağ'a yaslamış 1600 m.yüksekte kurulu bu antik şehir zamanında
Büyük İskender tarafından fethedilmiş.Pergomon krallığı,Romalılar,
Bizanslılar gelmiş geçmiş bu çok eski yerleşim yerinden.Altın çağı M.Ö.1.yüzyılda yaşadığı düşünülüyor.M.S.6 .yüzyılda depremler ve veba salgını nedeniyle terkedilmiş. Selçuklular dönemine gelindiğinde şehir daha aşağılarda kurulmuş ve yukarıdaki şehir unutulmuş.
Ta ki 1907 yılında gezginler tarafından resimleri çekilinceye kadar. Burada
yapılan kazılar hala devam etmekte. Tabii ki ve ne yazık ki bu kazılar yine
Belçika'da bir üniversite tarafından yapılıyor.Kazıdan çıkan antik eserlerin önemli bir kısmı Burdur Müzesinde sergileniyor.







Antoninler Çeşmesi antik bir çeşme ,kocaman bir meydanın başında yapılmış. Büyük bir firmanın yaptırdığı restorasyonla hala şarıl şarıl sular akıyor çeşmeden, fevkalade güzel..

Medeniyetlerin gelip geçtiği , bu kadar yüksek bir dağa nasıl ,ne şekilde kurulduğu insana şaşkınlık verecek kadar büyük bu antik şehirin manzarası doyumsuz.Tek kelime ile..


11 yorum:

  1. İlk fırsatta gitmeyi planlayacağım, tanıtım için çok teşekkürler. Maalesef tarihimize sahip çıkmakta zorlanıyoruz. anadolu toprakları tam bir medeniyetler diyarı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezdiğim ve yaşadığım yerler itibariyle biliyorum ki memleketimiz bir tarih, kültür yatağı.Ama kıymetini biliyor muyuz? Hayır.Başka ülkelerde olsa turist kaynayacak yerler,tanıtımsız ilgisiz duruyor.Gidilip görülecek bir antik şehir.

      Sil
  2. Harikaydı. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  3. şimdi mi gittiniz, ne güzel yermiş, yazın çok sıcak değil mi ama orası kiii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdi değil,en güzel zamanında gittik:)

      Sil
  4. Adını duyup da hala gidemediğim antik kentlerden biri. Şu aralar ne çok dolaşasım, gezesim var.

    YanıtlaSil
  5. Harikaymış tarih ansiklopedisi gibi yer. Ne iyi yapmışsın gitmekle:)

    YanıtlaSil
  6. Görmek istediğim antik kentlerden biri Sagalossos, özellikle Antoninler Çeşmesi. Ne yazık ki sizin de belirtiğiniz gibi ülkemiz şu hazine değerinde ki kültür miraslarına gereken değeri hiç göstermiyor. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Selam,
    Ne güzel yerleri var görülesi gezilesi yurdumuzun :)

    YanıtlaSil