QUO VADİS?

 
Okumak için  tereddütle seçtiğim bir kitaptı ''Quo Vadis? '' Öncelikle kitabın ismini oluşturan sorunun ne demek olduğunu inceledim. Quo Vadis?   Nereye Gidiyorsun?
demekmiş. Bir efsaneye göre, Hıristiyan Ermiş Peter, Roma'daki Neron'un zulmünden kaçarken yolda karşılaştığı İsa Peygambere ''Quo vadis,Domino?''(Nereye gidiyorsun Efendim?'') diye sorar .Bu sorunun cevabı sonrası da Peter  kaçmaktan vazgeçip, gerisin geriye Roma'ya döner. Bu  hikaye hem romana adının vermiş hem de romanın son sayfalarına ,gelişen olaylar içerisine yerleştirilmiş. Roman daha çok maneviyat ve hıristiyanlığın Roma'da ilk yaygınlaşmaya başladığı Neron dönemi ve tek tanrılı bir dini benimseyenler üzerindeki Neron'un gazabını, uğradıkları türlü işkenceleri anlatsa da kitabın en güçlü başka bir yönü içinde barındırdığı  aşk öyküsüdür. Ki bu aşk öyküsü ile harmanlanmış İmparator Neron dönemi Roma'sı, kitabı bir solukta, heyecanla okumama neden oldu.
 
Konusuna gelince;
Olaylar Roma İmparatorluğunun son dönemlerinde geçmekte. Göz kamaştıran bir zenginlik içerisindeki Neron ve Soylular ahlaksız, inançsız, duygusuz,günlük hayatın zevkleri içinde kaybolmuş bir hayatın içerisinde yaşamaktalar.  Neron dönemi şatafat, sanat, zenginlik, güzellik üzerine kurulu gibi görünse de aynı zamanda acımasız, kanlı, vahşi ,ahlak anlayışının,inancın olmadığı bir düzen. Herkes ölümün ucunda yaşıyor. Zariflik Hakemi soylu Petronyus Neron'un en yakınındaki kişilerden. Yeğeni Vinikyus  ile yaşadığı Roma'da, bir gün bir soylunun evindeki şölende ülkesinden rehin alınmış Ligya Kralının kızı Prenses Ligya ile tanışıyorlar. Genç Vinikyus Ligya'ya görür görmez aşık oluyor.  Ligya'yı elde edebilmek için, o zamanın kuralları gereği, türlü oyunlar çevirmesine rağmen bunu başaramıyor. Gözden kaçırdığı şey , o zamanlar çok tanrılı bir dönem yaşayan Roma'da tek tanrıya inanan bir inancın yavaş yavaş gizlice yayıldığı ve Vinikyus'un delicesine aşık olduğu güzel Ligya'nın da bu dine inancı kabul ettiği oluyor. Roma'da çılgın  Neron'un Roma'yı yaktırıp kül etmesi ve bu yangının Hıristiyanlar yüzünden çıktığına halkı inandırması ile yanıp yıkılmış Roma'da kanlı, vahşi akıl almaz bir katliam başlıyor. Soylu Vinikyus' da kavuşamadığı aşkı uğruna ,olduğundan bambaşka bir ruh haline bürünüp,  hıristiyanlığa  geçiyor, Ligya'yı bu katliamdan ,atıldığı karanlık zindanlardan kurtarabilmek için canını dişine takıyor. Olaylar çılgın İmparator Neron'un sonunun gelmesine kadar gidiyor.  Neron'un saradaki şölenleri, Roma  yangını, arenalardaki işkenceler öylesine canlı, kanlı adeta kalemle resmedilmiş ki kitapta , sanki görmüş kadar etkilenmenizi sağlamış yazar .(Bundan sonra antik tiyatroları gezerken içim bir ürperir kesin)
Romanda geçen karakterlerin bir özelliği de gerçek karakterler olması. Mesela İmparator Neron, dönemin yazarlarından Petronyus, soylu genç Vinikyus, komutan Tigellinus ve bunun gibi pek çok karakter tarihte yaşamış ve roman karakterleri olarak kitaba dahil edilmişler..
  
Henryk Sienkiewicz (1846-1916) Polonyalı yazar 1905 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmış. Yazdığı tarihi romanlar içinde Leh tarihi ile ilgili olmayan tek roman ve en büyük eseri olan ''Quo Vadis?'' kitabını 1895 de yazmış.

Quo Vadis?
Türkçesi ;Nihal Yeğinobalı
Sayfa sayısı;408

Not;Nobel Edebiyat Ödülü almış yazarların okuduğum eserleri serisinde, en beğendiğim, en sürükleyici, en güzel hikayesi olanlarda ikinci sırayı aldı Quo Vadis?.
.

10 yorum:

  1. Kitabı hiç duymamıştım. Sürükleyici olması iyiymiş, konusu da ilgi çekici. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bu tür tarihi romanlar detaylı bir araştırma gerektiriyor. Kurgu da güzel olunca okura keyifli bir şölene dönüşüyor. Kitabı çok güzel anlatmışsınız. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazarları tanıyınca,kitaplarını okuyunca neden yüzyıllarca okunmaya devam ettiklerini anlıyorsunuz.Klasik eserleri okumak bambaşka dünyalara götürüyor,bilmediğimiz dönem insanlarının hayatlarına yolculuk ettiriyor bizi.

      Sil
  3. Cildi de ne güzelmiş kitabın :) Soluk soluğa okunacak bir romana benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski seri kitaplardan. Basımları da eski:)

      Sil
  4. Okuduğunuz bu mavi renkli bez cilt kitapların hepsi de çok güzelmiş. Ouo Vadis'i öyle güzel anlatmışsınız ki ben de adeta okumuşum gibi etkilendim. İçerik çok iyi. Kitaba ad olan soru çok manidar. Bir sonraki sipariş listesine eklemek üzere teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsim kitapları okumaya başlarken beni etkileyen unsurlardan. Nereye gidiyorsun? Kendimize de sormamız gereken sorulardan belki.

      Sil
  5. sağlam bir roman okumuşsun. çevirmeni de çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihal Yeğinobalı çok iyi bir Türkçeleştirme yapıyor.

      Sil