Akdağmadeni Eski Kilise


Akdağmadeni  Yozgat'ın yemyeşil ,şirin , sessiz sakin bir ilçesi. Akdağ eteklerinde kurulu, çok eski bir yerleşim yeri olan ilçenin Akdağ olan ismi, dağdan çıkartılan çinko-kurşun gibi madenler , bunlar için kasabaya gelip yerleşen madencilerden dolayı'' Akdağmadeni'' olarak değiştirilmiş. Geçen günlerin birinde haberlerde Akdağmadeni ilçesinde adeta bir dolu felaketi yaşandığını izleyince, yakın zamanlarda orada olduğum aklıma düştü, tam zamanında ,şahane bir bahar havasında Akdağmadeni'nde  olduğumuzu düşünüp ,yörenin o sakin huzurlu havasından ve aklımda kalan popüler olmayan ,gördüğümüzde bize hayal kırıklığı yaşatan antik kilisesinden bahsetmek istedim. 


Yozgat gezimiz sırasında rehberimiz bizi Akdağmadeni Kilisesine götürmüştü.(ki kendisi de ilk kez ziyaret etmiş burayı, sora sora bulduk:)!)  Gördüğümüz manzara tam bir hayal kırıklığı oldu. Evet güzel, yemyeşil ,sakin bir ilçenin bir mahallesinde , tam anlamıyla harabe, bakımsız, terkedilmiş, defineciler tarafından hallaç pamuğu gibi oyulmuş ama hala ayakta kalıp tarihe tanıklık etmekte olan bir yapı. 
Biz kilisenin içine girip dolaşırken bir köylü teyze geldi. Etrafdaki evlerden birinde oturuyormuş. Yapıya kim geldi diye merak etmiş. Evde oturuyordum, baktım gelenler var ? kimmiş dedim, dedi.
Nerden geldiğimizi? sordu. Şaşırmıştı. Arada gelenler oluyormuş. Özellikle seçim zamanı gelip burayı mutlaka onarmalı? falan diye atıp tutuyorlar, sonra unutuyorlarmış. Burası defineciler tarafından baya aranmış belli, duvarları yazılmış, içinde otlar bürümüş. Kötü halde. Oysa , hangi kurum ilgileniyorsa, biraz bakım onarım ile turist çekip hem ilçe insanına hem Yozgat'a faydalı olabilir. 
Biz biraz daha köylü teyze ile muhabbet edip oradan ayrıldık. Teyze neredeyse hepimizle ilgilendi, mahallesinin fahri rehberi gibi anlattı durdu. Bunun dışında bu geziden hepimiz buruk, şaşkın halde ayrıldık. Memleketimizin her karış toprağında tarihe tanıklık etmiş bir çok yapı var ve galiba çoğu bakıma ihtiyaç duyuyor. 

Ben Yozgat'ın Akdağmadeni eski kilisesi ile ilgili yazıyı ve resimleri buraya bırakıyorum. Belki ilerde bu yapı onarılıp, turizmin hizmetine sunulur. Sizlerde o halini görürsünüz.Kim bilir??

3 yorum:

  1. peki duymadım tabii, yozgatı da bilmem, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Bazı şehirler tarihi değerlere sahip olmasına rağmen bunu fırsata çevirme işine nedense girmiyorlar:( Halbuki az da olsa turist gelse, köy halkı buradan gelir kazansa kötü mü olur?..

    YanıtlaSil
  3. Çocukluğumun altı senesi Yozgat'ın Yerköy ilçesinde geçmişti. Akdağmadeni'ne hiç gitmemiştik, ama gitsek bile bu yapıyı görmek aklımıza bile gelmezdi sanırım. O zamanlar şimdiki kadar bile eski eser bilinci yoktu, yıkık dökük yerler, harabe denilir geçilirdi.
    Gördüğünüz iyi olmuş, umarım yakın zamanda oralara da sıra gelir, bakılır onarılırlar.

    YanıtlaSil