Bilindiği gibi Yirmi Yaş dişi , ağızda en son çıkan ,en arka sıradaki büyük dişlerdir ve genellikle 17 ila 25 yaşları arasında çıkarlar. Bazı insanlarda hiç çıkmazlar, bazıları içinse hem çıkar hem sorunlar yaratırlar. Bu dişlerin çıkmamasının nedeni, ağızda yeterli yerin olmamasıdır. Yirmi yaş dişi ile ilgilenmezseniz; ağrı, şişlik, çene sertliği, diş çürümesi, diş eti enfeksiyonları ve diğer sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Bazı insanlar için, yirmi yaş dişleri çıktıklarında hiçbir sorun yaratmazlar , diş hekimleri tarafından sadece izlenirler. Ancak, diğer bazı insanlar için, yirmi yaş dişleri ağrılar, iltihaplar, kistler vb gibi sorunlara neden olabilirler. Yirmi yaş dişleri, diğer dişlerle uyumlu bir şekilde çıkmadıklarında da sorun yaratırlar. Bu durumda, diş hekimi tarafından çekilmeleri önerilebilir. Bazı insanlar için yirmi yaş dişleri çıktıklarında da ortodontik bozukluklara neden olabilirler ve bu durumda diş hekimi tarafından tedavi edilmeleri muhtemeldir.
Sonuç olarak, yirmi yaş dişleri bazı insanlar için hiç sorun yaratmazken, diğerleri için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bu nedenle, diş hekimi kontrollerini yaptırmak, diş sağlığımızı korumak önemlidir.
Bu konu bizim evde ,kızım nedeniyle gündem oldu. Dişindeki ağrı nedeniyle ki genelde maalesef diş hekimi muayenesine bu nedenle gidiliyor, yirmi yaş diş kökü çene kemiğine paralel çıkmış. Diş kökü yatay vaziyette, gömülü durup duruyor. Ve yukarıda bahsi geçtiği şekilde diğer dişleri etkiliyor ve tabii ki ilerde kemiğe yapışması , kist oluşması gibi sorunların oluşmasını vaad ediyor. İhmale gelmez. Hemen bir çene cerrahından randevu alınıp yatay vaziyetteki diş, dört parçaya bölünüp, bulunduğu yerden alındı. Bir kaç dikiş ile kazasız, ağrısız ,sızısız hallettik.
Sağlığımızı ihmal etmeyelim, hepinize sağlıklı, olabildiğince mutlu bir hafta sonu dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder