şakayık

Geçen günlerde ziyaretime gelen komşum bana bir saksı şakayık çiçeği getirdi. Daha önce hiç evimde yetiştirmedim , bana gelen muhteşem güzellikteki şakayık çiçeğini şöyle bir araştırdım nasıl bir çiçekmiş , nasıl bakım istermiş diye;  

Şakayık çiçeği, Paeonia adlı bitki ailesine ait olan ve Asya ve Avrupa'nın birçok bölgesinde yetişen bir çiçek türü. Büyük, gösterişli güle benzeyen çiçekleriyle tanınan şakayık, genellikle pembe, kırmızı, beyaz ve sarı renklerde görülür. /Benimki sarı mı sarı/ Yaprakları tüysüz ve yeşildir./Maydanoz yaprağını andırıyor narin ve çabuk sararan ince yapraklar .Suyu ve nemi çok seviyor./ Bahar ve yaz aylarında açan şakayık çiçekleri, bahçelerde, parklarda ve çiçekçilerde yaygın olarak görülür.

Şakayık çiçeğinin anlamı, farklı kültürlerde farklılık gösterir. Genellikle sevgi, şefkat, saflık, zenginlik ve mutluluk sembolü olarak kabul edilir. Antik Yunanistan'da, şakayık çiçeği, tanrıların ve tanrıçaların güzellik sembolü olarak kabul edilirdi. Çin kültüründe ise şakayık çiçeği, zenginlik ve refahın sembolüdür. Ayrıca, Japon kültüründe şakayık çiçeği, aşkın ve mutluluğun sembolü olarak kabul edilir.

Şakayık çiçeği ayrıca tıbbi amaçlar için de kullanılır. Kökü, geleneksel Çin tıbbında ağrı kesici olarak kullanılır ve aynı zamanda bazı cilt sorunlarının tedavisinde de etkilidir.

Sonuç olarak, bir çiçek diyerek geçmemek lazım ne anlamları , ne yararları var. Sevgi, şefkat, saflık ve mutluluk sembolü olarak kabul edilen şakayık çiçeği güzelliği ve sembolize ettikleri ile , bahar ve yaz aylarında ,doğanın en güzel yüzlerinden biri olarak insanların ilgisini çekmeye devam ediyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder