iki arada..

Yıl 1999 ,aşağıda resmi görülen apartmanın üçüncü katına taşınalı bir yıl kadar olmuştu. İlk kez kendi evimizde oturacak, kira derdi düşünmeyecektik. Üstelik apartmanımız annemlere komşu, onların tam karşısındaydı. Gönlümüze göre dayayıp döşemiş, güzel günler geçirmeye başlamıştık. Sonra,  o unutulmaz gece geldi çattı. Sıcak mı sıcak  ağustos ayının, bir salı gecesi ,ayın on yedisi büyük Marmara depremi oldu,biz bu evdeydik. Apartman baya sallandı, gıcır gıcır öttü, ses hala kulağımda lakin bir bardağımız bile düşüp kırılmadı. Sokağımızda hiç bir evde hasar olmadı, şükür. Yine de günlerce arabalarda uyuduk, sonra mecburen evlere girdik yeniden. Zaman geçti bir kaç yıl sonra  yaşadığımız bu evden taşındık ,başka başka nedenlerle. Evimizi de önce kiraya verdik,bir süre öncede sattık. Sattığımız zaman bir pişmanlık duymadım değil. Hele ki şimdi ev fiyatları böyle artınca. Ama mecbur olunca gereken yapılıyor. 
Şimdi öğrendim ki ;Güneydoğu depreminden sonra beklenen İstanbul depremi nedeniyle , malum herkes binasının sağlamlığını ölçtürüyor. Bizim eski evde oturanlar da test yaptırmışlar binaya , ne yazık ki bina çürük çıkmış, bağlantı yerleri kötü durumdaymış hem de ilk yapıldığı andan itibaren. Şansa yıkılmamış belki de. Şimdi komşular taşınma telaşında, Kartal'da yıkılmaya başlayan pek çok bina gibi eski evimiz de  yıkılacak. Çok üzücü gibi görünse de  değil, zamanında tedbir alınmış olacak böylece. Ama tabi ki sakinleri karışık günler bekliyor. Şu an oturduğumuz sitede de deprem dayanıklılığı için test yapılması konusunda şirketlerle görüşmeler yapılıyor.Yönetenler iktidarı muhalefeti ile seçim telaşında lakin insanların özellikle İstanbul'da yaşayanların aklının bir köşesinde yer etmiş deprem gibi büyük bir sorunu var. Çoğu kişi oturduğu yeri sorguluyor, ölçtürüyor, sağlamlığını araştırıyor. Bilmiyorum şu an oturduğumuz binada sonuç ne çıkacak?  Sağlam çıksa ne derece güveneceğiz, çürük deseler ne yapacağız??
Depremi unutmayalım..    

7 yorum:

  1. ❤️ Dikiş Sevdası

    YanıtlaSil
  2. hımm saol yaa aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil
  3. deprem hepimizin başındaki en büyük korku. benim evim 120'den 65'e küçülüyor kentsel dönüşümle, her halde yazın geri taşınacağız. kendimi sürekli "küçülse de sağlamlaşacak" diye teskin ediyorum ama öte yandan kalabalık aileler ne yapacak bilemiyorum....zor işler bunlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Binaları daire olarak küçültüp, kat sayısını artırıyorlar. Değişik işler.

      Sil
  4. İnsanın bir zaman yaşadığı gönül bağladığı ev, artık içinde yaşanmıyor olsa da anılarda yaşamayı sürdürüyor.
    Yenilenmesi iyi haber, sağlıkla otursun sakinleri. :)

    YanıtlaSil