Yuşa Tepesi ve Yuşa Türbesi

 İstanbul'daki Yuşa Tepesi ve Yuşa Türbesi,  peygamberlerden biri olan Hz. Yuşa'ya atfedilir. Ancak bu konuda farklı rivayetler ve inançlar bulunmaktadır. Geçen hafta günü birlik ziyaret ettiğim Yuşa tepesi ve Hz. Yuşa türbesi ile ilgili  bazı bilgiler ve bazı rivayetler:


Yuşa Tepesi ve Yuşa Türbesi:

Yuşa Tepesi, İstanbul'da bulunduğu konum itibari ile hem İstanbul Boğazının hem de Karadeniz'in aynı anda göründüğü sahile en yakın ve en yüksek tepedir.   Tepeye çıktığınızda, İstanbul Boğazı'nın muhteşem görüntüsüne şahit olursunuz. Bu tepe zaman içersinde farklı dinlerce ve rivayetlerde kutsal yerler arasında yer almıştır. Çeşitli dinler burada kendi ibadet yerlerini , mabed ve tapınaklarını inşaa etmiştir. 

Osmanlı döneminde 3. Selim'in sadrazamlarından biri Çelebizade Mehmet Said paşa buraya 1755 yılında bir mescit yaptırmış ve aynı zamanda halk arasında  Yuşa Peygambere izafe edilen mezarın etrafına da bir duvar ördürmüş, bakımı için görevliler tayin ettirmiş onlar için de yerler yaptırmıştır. 



Yuşa peygambere izafe edilen(yakıştırılan) mezarın uzunluğu 17 metredir. Bu kadar uzun bir mezar olması ile ilgili de çeşitli rivayetler vardır.;

1-O bir peygamber olduğu için ona duyulan saygı ve hürmetten ötürü böyle uzun bir mezar yaptırılmıştı.

2-Yeri manevi bir keşifle bulunduğundan ,mezar tam tespit edilemediğinden uzun tutulmuştur.

3- Bir zamanlar bazı inançlara göre ''devler'' bu tepede yaşadığı için bu devlerle ilgili inancın başka inançlarla birleştirilmesi ile ilgili olarak Yuşa hazretlerinin mezarının da böyle uzun olduğu açıklanmaya çalışılır ki bu tepenin bir adı da Dev Dağıdır.

4- İslam geleneğine göre Hz. Yuşa (Yusha İbn Nun) Hz. Musa'nın arkadaşı idi. İsrailoğullarını Mısır'dan çıkışında liderlik yaptı, kutsal topraklara ulaştırdı be nedenle de kutsal toprakların fethedilmesi ile  de özdeşleştirilir.

5- Hz.Yuşa'nın mezarının İstanbul'da olması inancına göre Hz. Yuşa istanbul'u fetheden müslümanlarla birlikte şehre girmiş ve burada vefat etmiştir.

Yuşa Türbesi, Yuşa Tepesi'nin zirvesinde yer alır. Halen bu türbe, İslam dünyasının önemli bir ziyaret yeri olarak kabul edilir. Yuşa Tepesi ve Yuşa Türbesi ile ilgili rivayetler ve inançlar İslam kültürünün zengin bir parçasıdır. Ancak bu tür inançlar İslam dünyasında kabul görmemiş ve yerel folklorik inançlara dayanmış olabilir. İslam tarihindeki kesin bilgilere dayanan Yuşa Tepesi ve Türbesi'nin Hz. Yuşa ile ilişkili olup olmadığı konusunda kesin bir açıklama yapılamaz.






Sonuç olarak Yuşa tepesi ve Yuşa Türbesi İstanbul'da önemli bir dini ziyaret alanı ve turistik yer halindedir, uzun zamandır. Hem Allah için duanızı eder hem de güzel İstanbul Boğazının manzarasının tadını çıkartırsınız. İstanbul'a gelindiğinde görülmesi gereken yerlerden biridir.

2015 Yuşa tepesi


2023 yuşa tepesi

Not; Değirmenden Mektup Var blogu Recep bey başka resim yok mu diye yazınca , bende 2015 yılı ziyaretimizden ilave yaptım. Manzara hala güzel , yine aynı mevsim ,aynı şartlarda bir hava. 


13 yorum:

  1. Yuşa tepesinin manzarasına bayılırım, İstanbul'un en güzel görünüşlerinden biri var orada. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, sanırım boğaz çıkışı askeri bölge falan olunca nadir olarak bakir kalan doğası ile çok güzel bir tepe.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Türbenin fotoğrafı yok muydu? Keşke türbenin de bir resmini çekip burada paylaşsaydınız. Yuşa'yı duydum. Ancak, İslam literatüründe Yuşa isminin geçip geçmediğini hatırlamıyorum. Ama Yuşa'yı merak ettiğim için İslam tarihinde ve dinler tarihinde incelemek istiyorum.

    Fotoğrafını çekip paylaştığınız manzara gerçekten çok güzel. Bir gün yolumuz İstanbul'a düşerse, bu tepeyi ziyaret ederiz inşAllah.
    Güzel, değerli ve anlamlı bir paylaşımdı. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.21.11.2023, 19:07

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güncelleyip eski çektiğim resimlerden ilave yaptım. Türbenin çok fazla resmini çekmedim, çünkü orada malum dua eden insanlar oluyor, rahatsızlık gibi geliyor çekerken. Selamlar.

      Sil
    2. Merhabalar *mehtap.
      Türbenin fotoğrafını çekme konusundaki hassasiyetinize yürekten katılıyor ve size hak veriyorum. Maalesef ben de bu konuda aynen sizin düşündüğünüz gibi düşününce, o çok isteyip de fotoğrafını çekemediğim için kaçırdığım güzelliklere hep acırım.
      Beni kırmayarak, türbenin elinizde olan fotoğrafları ile paylaşımı desteklediğiniz için teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. Gitmek istediğim bir yer kısmetse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya ilk ya son baharı tercih edin ,bahar buralara çok yakışıyor.

      Sil
  4. ya sabah çok erken ordan deniz manzarası büyülü gibi oluyor :)

    YanıtlaSil
  5. Çok duydum ama buralara hiç yolum düşmedi. Çocuklar orada olduğu için artık ara ara gidiyoruz İstanbul'a. Turist gibi her bir tarafını gezmeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da gezilip görülecek o kadar çok yer var ki yeter ki zaman olsun.

      Sil
  6. Merhabalar.
    Hz. Yuşa ile ilgili TDV İslam Ansiklopedisi üzerinden yaptığım inceleme sonucu:

    "... Yeşu, İsrâiloğulları’nın on iki kabilesinden biri olan ve Yûsuf’un oğlu Efraim’in adını taşıyan kabilenin lideri (Sayılar, 13/8) Elişama’nın oğlu Nûn’un oğludur (I. Tarihler, 7/26-27). Önceleri Mûsâ’nın yardımcılığını yapmış, ondan sonra da İsrâiloğulları’nın başına geçmiştir. Tevrat ondan “Mûsâ’nın hizmetçisi, genç adam” diye bahseder (Çıkış, 33/11). ..."

    Daha başka bilgiler de edindim. En azından bir daha Hz. Yuşa ismi ile karşılaştığım da kısa da olsa kimliği ve hayatı ile ilgili bilgilerini hatırlarım. Teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten orada Hz. Yuşa yatıyor mu yatmıyor mu bilmesem de ne zaman gitsem huşu ve huzur bulduğum bir mekandır. Dua etmekten de zarar gelmez neticede.

    YanıtlaSil