Sabah kahvesi yanına muhabbet

 günaydın;

Sabahları çay veya kahve içmek , birçok insan için güne başlarken enerji sağlayacak bir davranıştır. Her ikisi de kafein içerir ve kafein taşıyıcılarının  özelliklerine sahiptir.

Çay ve kahve içerisindeki kafein beyindeki bazı noktalara etki ederek dikkati, hafıza ve zihinsel performansı artırabilir. Sabahları daha enerjik ve odaklanmış hissetmemizi ,işlerimizde daha başarılı olmamızı sağlar.

Çay ve kahve genel anlamda sağlığı iyileştiren , bağışıklığı güçlendirici etkisi olan  antioksidanlar açısından da zengindir.

 Ancak fazla çay ve kahvenin gün sonunda uyku bozukluğu, uykunun kalitesini düşürdüğü de bilinmektedir. Bazı kişilerde ise mide sorunlarına yol açabilir.

Dolayısı ile çay ve kahve tüketimi ve etkileri kişisel olarak farklılık gösterir .

  Çoğu durumda, bir fincan ya da iki fincan sabah çayı veya kahvesi birçok insan için zararlı olmaz. Ancak herkesin vücut yapısı ve toleransı farklı olduğundan, kişisel reaksiyonlar ve kafein alımını dengede tutmak önemlidir.

Bunlar çay ve kahvenin hepimizce bilinen geçerli bilgileri. Genel olarak dünyada çokça tüketilen her iki içeceğin farklı sunumları da var. Geçen yıl bu vakitler Hatay'da bir kahve içimi oturduğumuz Petek Pastanesinde kahve için garson sordu ; Normal mi? Süvari mi? diye ..Bilmediğimiz için 'normal 'dedik direkt:)

Kahveler fincanda geldi. Süvari ne demek diye sorduğumuzda; çay bardağında sunulan, kaynatılarak pişirilen bir kahve  olduğunu söylediler. Meğer Antakya'da kahveyi süvari içmek normalmiş genelde sormazlarmış yerel kafelerde.Şimdi bizde arada kahvemizi süvari olarak içiyoruz.

 Mesela Kıbrıs Gazi Mağusa'da yine tesadüfen oradaki en iyi pastanelerden birisi olan Petek Pastanesinde de kahve istediğimizde Afrikalı garson kız bize hemen Mehmet efendi mi, Mahmut mu, Sultan mı ? diye sordu biz yine bir şaşırdık. Bu arada isimleri kafadan yazdım çünkü kızın Türkçesi biraz değişik biz de böyle bir soru beklemediğimizden şaşkın kalakalmıştık, kahvelerin markalarını sayıyordu. Tek aklımda kalan Mehmet efendi olsun dedim, çünkü bizim buraların Kuru Kahveci Mehmet Efendisidir diye düşündüm. Şık bir sunumla bildiğimiz tatta ki kahvelerimiz geldi.


Orada da böyle bir kahve maceramız oldu. Bu arada Hatay'ın meşhur Petek Pastanesi ile Gazi Mağusa'daki Petek pastanesi aynı mı bilemeyeceğim ama her ikisi de muhteşem tatlıları olan pastanelerdi. 

Şimdi kendime  mahallenin kuruyemişçisinden aldığım taze çekilmiş kahvemi pişirip bir süvari yapayım da içeyim. Tv de mühim haberler var, gece izleyemedim. Hala hastayım ne yazık ki atlatamadım. Muhalefet Partisi kurultayda Genel Başkanını değiştirdi. Hiç ummuyordum. İktidarı değiştiremedik, belki muhalefeti değiştirmekle  değişim de başlayacaktır , kim bilir..









5 yorum:

  1. Geçmiş olsun. Kahve gerçekten bir kültür, öğrendikçe öğrenmek istiyor insan. İtiraf edeyim kahveyi tadı için değil kokusu için içtiğimi sanıyorum ben.. Beni tüm kafeinli içecekler (1 bardak kola dahil) eğer öğlen 12'den sonra içtiysem asla uyutmaz, bünyem kafeine çok hassas. Bir defasında çok güzel bir sohbet sırasında "birer kahve söyleyelim" diyen bir abimiz olmuştu, "aman dedim saat 17'ye geliyor, uyuyamam", o zaman demişti ki "bu gece de uyumayıver, ne olacak.." :) Onun bu sözündeki rahatlatma mıdır, sohbetin koyuluğu mudur bilmem, mışıl mışıl uyumuş ve çok şaşırmıştım... Kahve gerçekten gizemli bir içecek :)
    CHP beni de şaşırttı umutlandırdı ya haydi göreceğiz..

    YanıtlaSil
  2. "Kahve bahane, sohbet şahane "türünde ne güzel bir yazı. Küçük bir anıyla katkıda bulunmak istedim. Burdur'da görev yaptığımız yıllarda bir tatilde Anadol arabamızla bir kır kahvesinde mola verdik. 3 kişiyiz, yanımızda evde hazırlanmış kahvaltılıklarımız var. Çay servisi yapan gence isteklerimizi belirttik. Ben çok koyu içmesem de çay severim. Eşim kahveyi tercih eder. 2 açık çay, bir kahve istedik. Delikanlı çay ocağına seslendi: "İki kız çayı, bir kahve " Arabadaki diğer konuk da erkekti oysa. Sözcük listemize bir çay çeşidi daha eklendi böylece. Gülümseyerek anarız.

    YanıtlaSil
  3. ben bizim kahve fincanlarımızı çok küçük buluyorum, o yüzden evde hep duble kahve yapıp nescafe fincanında içiyorum. dışarıda da alıştılar duble kahve talebine, bir çok insan böyle istiyor sanırım, olmaz diyene rastlamadım. ama marka tercihim net: kurukahveci mehmet efendi. damak tadıma en uygun olan o sanırım. yine de tabii, kahve bahane :)

    YanıtlaSil
  4. süvariyi de öğrenmiş olduk şimdi :)

    YanıtlaSil
  5. Süvariyi hiç içmedim fakat biliyordum. Yine de çay bardağında kahve içmek bir miktar manasız geliyor gözüme, acaba denemeden karar vermesem mi??

    YanıtlaSil