Bu tarif geçtiğimiz Mart ayında kaybettiğim sevgili anneannemin.
Domateslerin o en kırmızı zamanları geçtiğinde, kırçıllı yeşil sert domateslerle
onun deyimiyle ''turşu zamanında'' pişirdiği bu yemek tam bir sonbahar yemeği.
Tarif anneannemden ,
pişirmek annemin elinden,
bu seferlik yemek:) ve tarifi sizlerle paylaşmak benim elimden.
*1 kilo kırçıllı yeşil domates
*1 tane kırmızı domates,
*2 kuru soğan,
*3-4 yeşil sivri biber,
*4-5 diş sarımsak,
*3 çorba kaşığı pirinç,
*bir tutam maydanoz,
*2 kesme şeker,
*tuz
*zeytinyağ..
--Soğanlar yarımay şeklinde ince ince doğranır, sarımsaklar bütün bırakılır.
--Zeytinyağda soğanlar ,biberler kavrulur.
--Sarmısaklar ilave edilir.
--İri kesilmiş domatesler katılır, şöyle bir karıştırılır.
--Pirinçler, kesme şeker, tuz ilave edilir.
--Çok çok az su ilavesiyle kısık ateşte pişmeye bırakılır.
--Pişmeye yakın kıyılmış maydanozlar ilave edilir...
Afiyet olsun..
İstanbul'da günlük güneşlik bir gün bugün,
ben annemin arkadaş gününe katılacağım,
aşure pişirmedim ben bu sene anneciğimle teyzem pişirmiş ,
aynı zamanda aşureden de yemeye gidiyorum efendim..
Güzel bir çarşamba günü olsun...
bizdede yapılır.üzerine yoğurt dökülerek yenir.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilyoğurtlu hiç yemedim olabilir, yemeklere yoğurt karıştırıp yemeye bayılırım aslında..teşekkürler.
SilBu sene başka bloglarda da gördüm bu yemeği ve her seferinde şaşkınlıkla okuyorum. Çok ilginç geldi yeşil domatesle yemek. Osmanl yemeği olabilir aslında onlar domatesi yeşilken kullanır, kızarınca bozuldu diye atarlarmış. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDomates hem yeşil hem kırmızı hemde başka renklerle her türlü tada açık bir meyve ve ben çok seviyorum.Teşekkür ederim.
Silne tesadüf ben de bugün bloguma yeşil domateslerle neler yaptığımı anlatan bir post hazırladım.
YanıtlaSilyeşil domates yemeği benimde ananemin ve annemin yaptığı ve çok sevdiğimiz bir yemek...benim ailem rumeli göçmeni, sanırım oralara ait bir lezzet...size aile boyu afiyet olsun.
hemen okumaya geliyorum postunu.Teşekkürler..
SilMehtapcım aynen İlhan beyin dediklerine katılıyorum bu yaz başka paylaşanlar oldu bu Osmanlı yemeğini, tam zamanında görmek ise çok güzel oldu. Ellerine sağlık. Deneyeceğim mutlaka..
YanıtlaSilteşekkür ederim...Diğer paylaşımları kaçırmışım ben, annem pişirip getirince tarifini paylaşmadan edemedim.. sevgiler..
SilMehtapcim bu yemegi yaz zamani bahcede yesil domatesler cok olunca Nilgun ogretmisti ve tum yaz boyu ve sonrasi domateslerim bitene kadar yaptim muthis sevdim..senin tarif biraz farkli ilk yesil domates buldugumda seninkinide deneyecegim..ne kadar guzel bir lezzetmis bu..Anneannecigine allah rahmet eylesin, anneciginin ellerine saglik , sizlerede afiyet olsun canim..
YanıtlaSilEmelcim tabiiki kendi bahçenden topladığın domateslerle daha da bir leziz olur, o açıdan her zaman gıpta ediyorum ,bir bahçen olduğu için çok şanslısın. Teşekkürler ,kocaman sevgiler...
SilÖncelikle anneanneciğine Alah gani gani rahmet eylesin. yeşil domatesin turşusunu çok severim ama yemeğini hiç denemedim. Farklı bir lezzet ellerine sağlık. sevgiler...
YanıtlaSilsağolun sevgili Hatice...
Silharıka olmussss ellerine saglık
YanıtlaSilteşekkürler..
SilBen turşusunu çok seviyorum, Allah rahmet eylesin anneannenize
YanıtlaSilhmm evet turşu diyince akan sular durur bende, bir de dokunmasa..
SilALLAH rahmet eylesin
YanıtlaSilsağolun..
SilAnneanneciğine Allah gani gani rahmet eylesin canım..Anneciğinin eline , senin de klavyene sağlık:-)Ben de bu tarifi ilk kez Vişnap'ta görmüş ve çok şaşırmıştım..Hatta yapmak istediğim de de bulamamıştım :((Ama deneyeceğim mutlaka.Ellerinize emeklerinize sağlık canım..Sevgilerimle..
YanıtlaSilsevgiler Zeynep...
Silnasılsın canım mmmmmm eline sağlık:)
YanıtlaSiliyiyim:) sevgili Ayşe.Teşekkürler..
Sildomatesin yeşili daha olmamış oluyor çiğ domatesle yemek yapmak ilginç.
YanıtlaSilziyaretiniz için teşekkürler...
SilAnneanneye Allahtan Rahmet diliyorum,mekani cennet olsun...
YanıtlaSilAnnenizin ellerine saglik,yiyenlere de afiyetler olsun
teşekkürler yıldız..
SilEllerine sağlık Mehtapcığım :)
YanıtlaSilsevgiler pembe tatlar..
SilAllah rahmet eylesin anneannenize.. Hiç yemediğim bir lezzet ama harika görünüyor.
YanıtlaSilteşekkürler Hülya...
SilAnneciginin ellerine saglik canim ben de cok severim bu yemegi kocaman sevgiler..:-)
YanıtlaSilsevgiler Arzucum, teşekkür ederiz..
Silhiç yemedim ama duydum eminim güzel oluyordur.Ama bir kere yeşil domatesden yapılmış kaygana tarzı bir şey yemiştim.
YanıtlaSilDomates her rengiyle mutfağımızın baş rollerinde.
Silyeşil domatesin reçeline de bayılıyorum ellerine sağlık
YanıtlaSilevvet ne güzel olur..teşekkürler..
Silne güzel tarif,aslında eskilerde var ne varsa,ellerine sağılık canım.
YanıtlaSilbizlere de düşen eskileri devam ettirebilmek sanırım.Teşekkürler..
SilMerhabalar iadeyi ziyarete geldim…
YanıtlaSilBu yemeği ben çok severim ellerinize sağlık nefissss olmuş...
Çok mutlu oldum bende etkinliğe 15 dakika geç katılmış olmamdan dolayı bilgileriniz bende yoktu ve sizin ziyaretinizle çok mutlu oldum …
Hayret bende bu güzel blogu nasıl izlemeye almamışım bugüne kadar kısmet tanıştıktan sonra blog kardeşliği yapmakmış…
Sevgilerimle Mehtap Hanımcım...
Mehtapcım annanen Nur içinde yatsın...
YanıtlaSilEskilerin nefis tarifleri bende yedim ama hiç pişiremedim annenin ellerine sağlık...
sevgileirmle...
Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSil