Agustos 2019 'da neler olmuş?


Haberlere bir ay boyunca kulak tıkamak istemiştim. N'oldu? Mümkün olabildi mi? Tabii ki ; koca bir hayır.

🌲Memleket tam bir yangın yeri. Gerçek anlamda hem de. Ege'de Marmara'da Güney'de orman yangınları binlerce ağacın, canlının küle dönmesine,binlerce dönüm toprağın kararmasına neden oldu.
Üstelik bu sayede THK'da kullanılmayan yangın uçakları olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığının bu uçakları kullanılır hale getirmek yerine ,yangın söndürme işini özel sektöre yaptırmayı tercih ettiğini öğrendik. Uçaklar bozukmuş falan filan.Acaba devletin uçağını biz mi tamir edip kullanılır hale getireceğiz? Yazıldı çizildi.Peki ne oldu? Bilmiyoruz?

🌴Yanan sadece ormanlar değildi.Cayır cayır yanan şehirlerarası otobüsler de insanlar öldü. Evet otobüsler durup dururken tutuşuyordu.Nedeni daha önce de gündeme gelen konu;10 numara yağ olayıydı. Peki ne oldu? Ne gibi önlemler alındı?Bilmiyoruz.

🌳Ormanları sadece yakarak değil keserek de yok etmekte üstümüze yok.Bu da bir memleket gerçeği. Kaz dağlarında maden çıkartma uğruna yabancı şirketlere satılan ormanlık alanlarda binlerce ağaç kıyımı yapılmış, tepeler kele dönmüş, iş işten geçmiş ,birden aklımız başımıza gelmiş;''Kaz Dağları ''diye ortalığı ayağa kaldırdık.Nöbetler tutuluyor,Fazıl Say konserler veriyor.Ağaçlar gitmiş de işte yenileri olmasın, ya da siyanür kullanılacakmış falan.Sonra ne oldu?Bilmiyoruz.

Son günlerde yüreklerimizin kanayan yaralarından ,bir kadın daha erkek şiddetine kurban oldu. Her zaman arkasındayım sözümün, sadece kadın değil insan cinayetlerinin hepsine karşıyım. Ama bu kaçıncı, isimlerini hatırlayamadığımız kaç can, hiç uğruna yok olup gidiyor. Hala ne bir caydırıcı ceza ,ne bir tedbir, ne gerçek bir tepki  var ortada.Sadece sosyal medyada yazılan çizilenler.Bir ceza verildi mi, bir sonuç var mı? Bilmiyoruz.

Bir ara yazdı ,söyledi haberler Şanlıurfa'ya 95 ABD asker geldi.Daha da gelecek,ortak bir harekat merkezi kurulacak denildi.Kuruldu sanırım,kısa kesildi haberler, tepkiler.Neler oluyor ,bilmiyoruz?

🍅Ucuzluyan ,2-2,5.TL ye inen tek şey domates oldu herhalde.Kadınların milli çalışması haline gelen kavanoz domatesi rahat rahat yapıldı. Onun dışında ;
Doğalgaza yüzde 15 zam,
Ulaşım minibüs(Yüzde 20)indi-bindi 2,5TL -Taksi ücretlerine(Yüzde25) zam,
Okul servislerine zam, en kısa mesafe 243.-TL
Benzine zam ,zaten devamlı var.
Bu zamlarla mücadele etsinler diye,memur ve işçilere de zam vardı. Kamu işçileri pek havalı girdikleri pazarlıklara, işi uzatmamaya karar verip yüzde8+4 ile son verdiler.Memurlara da işte üç beş bir şeyler verildi,yazmaya değmez çünkü eriyip bitti o zamlar çoktan.

🚗Tabii ki iyi şeyler de olmuyor değil.İzmir-İstanbul arası ulaşımı 3,5 saate indireceği söylenen otoyol ,açıldı. Yapılması gereken, güzel bir hizmet.Yol güzel,zamandan tasarruf sağlıyor.Ama keşke yüzlerce lira para verip geçebildiğimiz bir yol değil de;'Vay be ne şahane devletimiz var şahane yollar yapmış, halka hizmet böyle olur, ne güzel olmuş '' diyebilip parasını düşünmeden geçip gidebilseydik.

🎁Ağustos ayının 11-14 tarihleri arası Kurban Bayramıydı. Pazar-Çarşamba arası 4 günlük tatilin, perşembe ve cumasının tatile bağlanmaması biraz şaşırttı:)

🎈İstanbul'da cuma-cumartesi günleri 24 saat ulaşım kararı çıktı. Böylece dünya üzerinde gece de toplu ulaşımın yapıldığı 8 şehir arasına girmiş oldu. Bu İBB'nin sanırım en çok beklenen hizmetlerinden biriydi.


🎆30 Ağustos'da Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Başkomutanlığında kazanılan ,şanlı zaferin,Büyük Taarruz'un 97.yıldönümü törenlerle kutlandı.
97 yıl önce  30 Ağustos 1922'de Başkomutanlık Meydan savaşı kazanıldı. 26 Ağustos'da başlayıp hızla yayılan bu savaş sonucu Yunan orduları yerle bir edildi.Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın  ''Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir,ileri'' emri ile askerlerimiz İzmir yoluna da girmişler ,ordumuz 9 Eylül'de İzmir'i düşman işgalinden kurtarmıştır.Bu günkü Türkiye'miz o günlerden bu günlere ulaşmıştır.Bu vatanı bize bırakan tüm şehitlerimizi rahmetle ,minnetle  anıyoruz.

Bu gün Ağustos ayının son günü.
Yaz yavaşça veda ediyor.
Kısaca aklımda kalan havadisler bu kadar.
Umarım güzel haberler, güzel günler hepimizin olsun..

16 yorum:

  1. Kötü bir ay geçirdik gibi geldi bana... Sadece orman yanginları ve kadına şiddet değil cuma gününe denk gelen zafer bayramında camide bile ayrıştığımızı fark ettik. Sınır ötesinde de hiç güzel seylerin olmadığını gördük.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bunlar iyi günlerimiz değildir.Ne diyeyim, herkes çatma bana çatarım sana ,modunda.Ordumuz üzerinde bu kadar oyun varken, sınır ötesinde pek gücümüz olduğunu sanmıyorum.Üzücü. Teşekkürler katkı veren yorumlarınıza.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Elin Kanadalısının nesine gerek!.. O siyanürle altını elde etmek için senin ormanını da keser, seni de zehirlemekten geri durmaz!.. Onlara bu ruhsatı verenlere hesabı sormak gerekir. Bir taraftan yakarak bir taraftan keserek zaten yok denecek kadar az olan ormanlarımızı acımasızca katlediyorlar. Sizin de dediğiniz gibi milletimizin üzerine bir ölü toprağı serpilmiş, kimsenin gıkı çıkmıyor. Yazıklar olsun bizlere.

    Yine buyurduğunuz gibi domates hariç her şeye sessiz sedasız zamlar yapılıyor, millet de yine tık yok! Böyle durumlarda diğer Batılı ülkelerde taş üstünde taş bırakılmıyor. Biz yine uyumaya devam ediyoruz.

    İzmir-İstanbul arası yol konusuna gelince;devletin kasasında beş kuruş para yok! Tüm yatırımlar yap işlet devret modeli ile yapıldığı için, geçiş ve kullanım ücreti de haliyle yüksek oluyor.

    30 Ağustos Zafer Bayramı da diğer milli bayramlar gibi ruhsuz, coşkusuz ve heyecansız bir şekilde kutlanıyor. İslam ülkelerinin başına halife olmak için, tüm milli değerlerimizin bir bir yok edilmesine daha ne kadar göz yumacağız bilemiyorum?

    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumlarınız için Recep bey.Sanki Bu yıl İstanbul'da Zafer Bayramı biraz daha çoşkulu kutlandı.En azından kendi ilçemde bunu gördüm.

      Sil
  3. Bu ne güzel bir derleme olmuş, okurken büyük bir heyecan hissettim. Ancak ne kadar üzücü olaylar yaşamışız bu ay. Orman yangınları ve son olarak cinayetler. İnsan üzülüyor ancak bütün tepkilerimiz anlık. Zamanla yapılması gerekenler yapılmadan herkes unutacak, en acısı bu geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu özetleri her ay yapmaya çalışıyorum.Buralarda not olarak bulunsun.Çünkü unutuluyor.Genç neslinin aklının, hafızasının daha derin olmasını, olaylara daha geniş açılı bakmasını umuyorum.

      Sil
  4. AĞUSTOS AYINDA OLUP BİTENLERİ ÇOK İYİ ÖZETLEMİŞSİNİZ MEHTAP HANIM. BEN EN ÇOK KADINLARA UYGULANAN ŞİDDET OLAYLARINA ÜZÜLÜYORUM. KADINININ KIYMETİNİ BİLMEYEN ERKEKLERDEN NE HAYIR GELİR? KADIN DEMEK ERKEK DEMEKTİR ASLINDA. HUZURSUZ KADIN AİLESİNİN DE HUZURSUZ OLMASINA NEDEN OLUR. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden de vardı da biz mi duymuyorduk yoksa gerçekten son yılların olayı mı?Bilemiyorum ama o kadar çok ki sayısı takip edilemez hale geldi.İç acıtıyor,insan ahlak olarak bu kadar mı çöktü, dedirtiyor. Hem anne, hem kadın,hem insan olarak ne düşüneceğimi şaşırıyorum.Yöneteceğiz diye ortaya çıkanlar hiç mi bir şey yapmaz, bu kadar mı adaletsizlik yaşanır,şaşırıyorum.Hala şaşırıyorum.

      Sil
  5. Çok uzun zamandır haber izlemiyorum.Genelde gündemleri sosyal medyadan takip ediyorum.Son zamanlarda sm o kadar iç karartıcı gündemler olmaya başladı ki.Kendime söz veriyorum sosyal medyaya girmeyeceğim diye.Bir süre sözümü tutuyorum ama yeniden girdiğim zaman bombardımana maruz kalmış gibi hissediyorum.Yani takip etsen ayrı dert etmesen ayrı :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer ekran karşısına oturursanız kaçış yok o haberler izleniyor bir şekilde.bir zamanların gazetelerinin yerini şimdi sosyal mecralar aldı, oradan bilgi alır olduk.gazeteyi bir kenara koyarsan,radyo/Tv yi kaparsan haber falan duymuyordun ama şimdi o akıllı telefonlarda nereye bakarsan bak bir şeyler duyup öğreniyorsun.habersiz kalmak olanaksız:))

      Sil
  6. Aylık durum raporu güzel bir fikir. Ne yazık ki güzel bir haberden yoksun bu ay. Domates ucuzlasa ne olacak. Pazarlarda yerli tohum tarla domatesi yok artık. Hepsi ithal tohum, ilaçlı, hormonlu. Güzel şeyler oluyor diye bahsettiğiniz İzmir-İstanbul otoyolu için söyleyecek söz bulamıyorum. Devlet kendi imkanları ile bu yolu ihale etseydi en fazla üçte birine biterdi proje. Yap işlet devret sistemi ile devletin cebinden çıkmayan katlanarak milletin cebinden çıkıyor. Minimum araç geçiş garantisi veren devlet yolu kullanmayan vatandaşın vergisiyle yatırımcının açığını kapatıyor. Sadece otoyol mu, hava limanları ve diğer bir çok projede durum aynı. Bu şekilde örtülü vergiler ve yapılan zamlarla yaşam her geçen gün zorlaşıyor, zengin fakir arasındaki makas açıldıkça açılıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı aylar diyorum bu ay sadece iyi haberleri not alayım.bunun için sadece trt izlemek lazım sanırım.gerçeklerle örtüştüremeyince devamını getiremiyorum.Otoyolu /para kısmını görmezden gelerek/ evet güzel bir şey olarak yazdım.toplu açılış dışında açılışı yapılan , yatırım yapılan başka bir şey yok ki.sanat,spor desen keza öyle.birlikte olabildiğimiz bir milli bayramlarımız varken onlardan bile olmak üzereyiz. Yine de umutlar tükenmez,tüketmemek lazım.Teşekkürler katkı veren yorumlarınız için.

      Sil
  7. Çok hızlı geçiyor günler...

    YanıtlaSil
  8. Aslında kötü haberlere alışmak istemesek te, farkında olmadan nerdeyse normalleşmeye başlıyor bu yanlışlar kötülükler. Kime baksam aynı şeyleri söylüyor; ooo bu daha iyi günlerimiz. Zam mı? Çok normal alıştık artık... diyenlerimiz çoğaldı. Yangınlar, cinayetler,zamlar vs. ne hale geldik farkındamıyız?

    YanıtlaSil
  9. Haberlere bakmayayim diyorum yine merak edip bakiyorum.

    YanıtlaSil