Karnabahar mı?

Karnabahar salatası nasıl yapılır?

Karnabaharin tam mevsimi şimdi. Hazır altın günlerinden bahsetmişken eski bir de tarifimi vereyim de konu tamamına ersin, yazımın devamı yumuşasın  tatlansın .
Söylerken karnıbahar mi, karnabahar mi, diyenlerdensiniz  bilemiyorum  ama ben karnıbahar demekten alıkoyamıyorum kendimi.
Oysa doğrusu; Karnabahar.Farsça kökenli kelimelerden oluşuyormuş. Karamb_i Bahar yani ilkbahar lahanası demekmiş. Karınla karla falan ilgisiz yani:)  Yaprakları lahana yapraklarına benzeyen, turpgillerden sebze olarak kullanılan bir bitki olur kendileri. Pamuk pamuk yumuşak görünümlüdür ama serttir, pişince ise hemen yumuşacık olur, lezzetlidir.Vitamin açısından zengindir. Pişiriken biraz kokar mutfaklar ama her güzelin kusuru vardır. Gelelim tarife;

Karnabaharları küçük çiçeklerine ayırıp ,fokur fokur kaynayan tuzlu suda bir güzel haşlayın.Çok dağılmasın, diri de kalmasın:) Ayarlayacaksınız işte onu, çatal batırın falan ,anlaşılır zaten.
Sonra iki kapya biber ufak ufak doğranır, bir çay bardağı kadar ufalanmış ceviz, ufak doğranmış salatalık turşusu ilave edilir.
Bir su bardağı kadar sarımsaklı yoğurt/süzme/ ve ince doğranmış dereotu ve tuz ilave edilir.
İşte size lezzetli bir salata. 
Malzemeleri çeşitlendirebilir ,miktarlarını ağzı tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Mutfakta çarelerle çeşitlemeler tükenmez.
Ağzınız tadı yerinde ve bol olsun.
Haftanız bereketli olsun.

22 yorum:

  1. ben çok severim karnabaharı ama böylesini denememiştim. en kısa zamanda deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  2. Tam benlik bir yemek! Ben akşam yemeklerini salatayla yapıyorum ve ne zaman böyle değişik bir tarih bulsam hemen deniyorum. Denemeden sevdim şimdilik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salata bende çok severim, her çeşidini.

      Sil
  3. anneme attım tarifi yapalım şunu diye tam bana göre

    YanıtlaSil
  4. Selam yoğurdu kızatdıktan sonra koyardım. Haşlanmış yoğurt tadı farklı olur. Herhalde denemek lazım sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ooo bu şahane bir tarife benziyor. Eline sağlık. Ben hiç yapmamıştım ama denemek isterim. :)

    YanıtlaSil
  6. Brokoli ve yakın akrabası karnabaharın çok yararlı bir sebze olduğu yazıyor her yerde. Mevsimi gelince bir hafta kıymalı salçalı, sonraki hafta fırında kaşarlı gretenini yaparım hiç atlamadan. Bayılarak yeriz. Karnabahar kısırı duymuştum ama denemek gelmedi içimden. Salata hali güzelmiş. Ben de yapayım, teşekkürler.
    Konuşurken ''karnıbahar'' diyorum, öbürü kulağı tırmalıyor adeta. İlkbahar lahanası anlamı taşıdığını sayenizde öğrendim. Ee? İlkbaharda çıksa tamam da çıkmıyor ki:) Karnı-bahar daha anlamlı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnabahar demesi bana da kaba geliyor, söylenişi yani:) Bizde de her hafta pişer, pırasa bir karnabahar iki. Kıymalısı benimde favorim.

      Sil
  7. Severim bu sebzeyi. En çok da kızartmasını. Bu şekilde denemedim. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızartması ağır geliyor bana , eşim bayılır ,annesi çok yaparmış.

      Sil
  8. Merhabalar.
    Sebzelerden karnabaharla hiç arkadaşlığımız yoktu. Çünkü benim babam sebze yemeklerinden sadece ıspanak, madımak bir de lahananın sadece dolmasını sevdiği için, bizler de baba evinde işte ancak bu sebze yemeklerini tüketebiliyorduk. Karnabahar, pırasa, bamya vb sebze yemeklerini hiç bilmezdik. Ne zaman ki evlenip de yuvadan uçtuk, işte o zaman tüm sebze yemekleriyle tanıştık, ama bazılarıyla aramız iyiyken, bazılarıyla aramızı bir türlü bulamadık. Bu aramızı bulamadığımız sebzenin biri de karnabahardır. Efendim, karnabaharın lezzeti nerde Allah aşkına! Pişerken bile nasıl kokuyor! Ama eşim yine de karnabaharı alır yemeğini pişirir ben de işte öylesine yerim. Ama bazıları vardır, asla yemezler. Ben yine iyi kötü yerim.
    Karnabahar salatası tarifi için teşekkür eder, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Karnabaharın pişmemiş hali belki pişmiş halinden daha lezzetli olabilir. Örnek verecek olursak, lahananın pişmiş halinden çok ben onun çiğ halini daha çok severim. Lahananın biz sadece yemek türünden dolmasını sarar tüketiriz. Karnabahar salatanızı deneyeceğiz, belki damağımız göredir, keşfetmemiz gerekir.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne yemekleri belirliyor ne yiyip ne yemeyeceğimizi ilk başlarda. Büyüdükçe damak tadımızı keşfediyoruz. O büyümede bitmiyor mesela ben gençken sevmediğim kerevize şimdi bayılıyorum. Karnabaharı da pişirirkenki kokusundan dolayı sevmezdim ama şimdi severek yiyoruz.Keza lahanın da salataya girdiğini sonradan öğrendik.Güzel de oluyormuş.

      Sil
  9. Bu salata da çok güzel ama baharatlayıp fırına verince ayrı bayılıyorum:)

    YanıtlaSil
  10. ben hiç sevmiyorum, ama dün ilk defa renkli renkli olanlarını gördüm manavın önünden geçerken. Çok güzeldi mor ve sarı renkli olanları, nasıl öyle oldukları hakkında bir fikre sahip değilim. :)

    YanıtlaSil
  11. Kızartmasını yoğurtlu seviyorum ama sulu yemeğini pek değil. Bu tarifi de bir deneyeyim. Elinize sağlık :) Sağ olun.

    YanıtlaSil
  12. Çok ince bir ayarı var, çok yumuşayınca hiçbişeye benzemez :D Ben son zamanlarda fırına sürüyorum çiğden, çok güzel oluyor, aklında olsun.

    YanıtlaSil
  13. karnı bahar, en sevdiklerimden, saol tarif için :)

    YanıtlaSil