Martılar Ne Bekliyor?

 

Bizim sokağın martıları ve çığlıkları eksik olmaz ,tüm İstanbul'da olduğu gibi. Ayvalıkta beni en çok şaşırtan şeylerden biridir martıların azlığı hele yazlıkların olduğu mahallelerde  tek tük uçarlar. İstanbul'da beraber yaşıyor gibiyiz. Karşı binaların çatılarına konan martıları izlemek tam belgesel tadında hele o yavrularını uçurma zamanları çok enteresan. Eğer moraliniz bozuksa ya da tersi, keyifliyseniz martı izlemek Tv de dizi izlemekten bile daha iyi kafa dağıtır. 

Son zamanlarda her sabah bir cayırtı kopuyor, cak caklıyorlar, gaklıyorlar aman allah çeşit çeşit sesler, bağırışlar. Sabah sekiz oldu mu önce hepsi damlara dizilip bekleşiyor. Kıpır kıpırlar ama  sessizler , sonra karşı sokağın başında hafif tombul, Demirel saçlı, dayı tişörtlü bir adam görünüyor ,elinde beyaz bir poşet. Adam ortaya çıkar çıkmaz bizim martılar da bir sevinç ,bir hengame ,bir bağırış, aman amann adamın geldiği yöne uçuşuyor hepsi, koca kanatları ile süzüle süzüle sanki kucaklayacaklar, sarıp sarmalayacaklar gibi. 

Sakin adımlarla köşe başındaki otoparkın önüne gelen adam elindeki beyaz poşetteki yiyecekleri kaldırıma boca ediyor. Etrafında bir martı bulutu ,bir sevinç çığlıkları, bir gürültü ,adam biraz seyrediyor, sonra yine geldiği gibi sakin sakin uzaklaşıyor. O uzaklaşırken çoktan yiyecek kapışma savaşı başlamış, ganimetten pay alan martılar hızla uzaklaşıp damlara konuyor, yiyecek kapamayan martılar onları takip ediyor,bir itiş kakış yaşanıyor. Rızkını kapan gidiyor, yetişemeyen kim bilir belki ertesi sabahı bekleyerek süzülüp uçuyor ,uzaklaşıyor. Martılar için bile  İstanbul'da karnını doyurmak kolay gibi görünse de epey  mücadele istiyor. Önüne konulan yemeği bile kapmak için didişme halinde martılar bile. 

Kimdir bu adam ,bilmiyorum? Sokak hayvanları denilince hemen köpek ,ikinci  olarak kedi diyenlere nispet edercesine martıları ,kuşları da düşünen bir insan. Sanırım mahalle esnafından biri. Martılara kahvaltı veren biri.. belli ki kuşları seven ,belki iyi biri.. 




11 yorum:

  1. Ah bu yürüyüş yapan martılar beni çok güldürüyor :))
    Kuşsun sen evladım, uçacaksın! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bayılıyorlar yürümeye hatta bazen araç çarptığına rastlıyorum:(

      Sil
  2. Ah hele şehrin ışıklarının üstünde uçarken gümüş gümüş parlayan kanatları..
    Demirel saçını bildim de dayı gömleği nasıldır? :))) İlahi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi şöyle Dayı Tişörtü denilen bir moda var:)) Enine çizgili/farklı kalınlıklar çizgi olabilir/üste tek küçük cebi var genelde, polo yaka .Belli bir yaştaki beylerin vazgeçemediği . Bu arada babam ve eşimin de bu tarz tişörtleri var tabii, erkeklerin sevdiği bir tarz belli bir yaş sonrası Ceren'cim. öyle işte:))

      Sil
  3. Çok iyi tahmin ediyorum ortamı; bizim sahilde de bir festival halidir varlıkları. Her gün belli saatte çevredeki mekânlardan lokanta artıkları gelir ve aynı yere serilir, sonrası tam bir eğlence; bir gün kendimi denizle yemekler arasındaki orta yere sabitleyip, aralarında kalıp fotoğraflarını çekmiştim ki her yanımdan yemeklere doğru saldırı halindeydiler, süper fotoğraflara sahip olmuştum ama:)

    YanıtlaSil
  4. martılar aç iken çok korkutucu ve vahşi olabiliyorlar amaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet zaten birbirleri ile de çok didişiyorlar mama içinn.

      Sil
  5. Ben de martı beslemeyi çok seviyorum. Her sabah penceremin önüne onlar için bir şeyler koyuyorum ve sonra da yemelerini, bazen birbirlerine çalım atarak yemelerini keyifle izliyorum 🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o iyi de pek bir pisletiyorlar camları , o sıkıntı oluyor:)

      Sil
  6. Bizim burada hepsi kedi maması peşinde :)

    YanıtlaSil