Karanlık Kanyon ve kanyoning

 Fırat Nehrinin kollarından  Karasu nehri üzerinde yer alan Karanlık Kanyon, Erzincan ili Kemaliye (Eğin) ilçesi sınırları içinde bir doğa harikası. Burada yaptığımız bot turunda unutulmaz doğa manzaraları izlerken , kayalarda yaban keçileri de bizleri izliyordu şaşkın bakışları ile.Alışkınlar burada turistlere ve sporculara. Çünkü Karanlık kanyon hem bot turları için bir gezinti alanı hem de su sporları tutkunları için bulunmaz bir parkur.

Rafting, kano ve adını ilk kez duyduğum ''canyoning'' sporu Karanlık Kanyonda yapılabiliyormuş. Canyoning sporu yeni bir spor dalı , mağaracılık ,dağcılık gibi bir tür keşif sporu olarak başlamış , bir mağaradan ya da bir vadiden atlayarak ,yüzerek  yürüyerek ,tırmanarak çıkmak ya da geçmek gibi eylemleri içeriyormuş. Karanlık Kanyon bu spor için adeta biçilmiş kaftan.

Mesela bu konuda düzenlenen spor etkinliklerinden birinde iki yakanın en yüksek yerinde gerili çelik bir halat  aşağı (550M yükseklikten) *base jumping atlayışı gerçekleştiriyor adrenalin tutkunu sporcular. İnanılmaz heyecan verici olsa gerek.

Karanlık Kanyon'da görülmesi gereken bir başka nokta da çok uzun yıllarda tamamlanan Taş yol. Taş yol ;kanyonun yamacında 1870'li yılların başlarında sarp bir coğrafyada kurulu o zamanki adıyla Eğin'i Erzincan'a bağlamak için yapımına başlanmış bir yol. Bu yoldaki tünel ilk zamanlar el ile oyularak yapılıyormuş sonra yarım kalmış daha sonra devlet desteği ile bitirilmiş doğal bir kaya tüneli arada havalandırma delikleri de kayalara oyularak yapılan pencerelerden oluşuyor. Önceleri sadece yaya yolu iken sonradan araç geçecek kadar genişletilmiş. 7 km uzunluğunda ve üzerinde 38 tünel bulunan yoldan araba ile geçmek yürek isteyecek cinsten, tehlikeli bir yol ,sarp kayalar, bir tarafta uçurum ve keskin virajlar . Evet bu kanyon her yönü ile heyecan verici.
Erzincan'ın Kemaliye ilçesi ülkemizde gördüğüm en güzel coğrafyaya sahip yerlerden biri ilk beşe girer sanırım. Güzel ülkemizin her yeri ayrı bir doğal güzellik barındırıyor. Lakin  daha çok özen göstermeli ve kıymet bilmeliyiz.  Tanıtımını çok daha iyi yapmalıyız.  




                                                              Erzincan ili Kemaliye ilçesi

Not:* Base Jumping; yüksek sabit nesnelerden (köprü, bina ,uçurum gibi ) atlamak ya da inmek için paraşüt kullanılan eğlence amaçlı spor.

2 yorum:

  1. teşekkürler iyi bilgi oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Mehtap güzel bir gezi olmuş ne güzel anlatmışsın. Geçen yıl gittik. Çok güzel yerler. Ülkemiz çok güzel. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil