Eşekli Kütüphaneci


Yunanlı Dimitrios mübadele sırasında yerini yurdunu terk etmek zorunda bırakılan büyüklerinin hatıralarını yadetmek, onların anlattıkları yerleri, yaşayıp görmek için Yunanistan'dan peribacaları diyarı Ürgüp'e gelir.
Bu masal diyarı Dimitrios'un ''Baba'' lakaplı  antikacı genç Aziz ve ailesi ile tanışmasına vesile olur. Dimitros, evlerinde misafir olduğu ailenin babası Mustafa Güzelgöz'ün Ürgüp'de çok tanınan, çevre köylere çok faydalı işlere imza atmış ''Eşekli Kütüphaneci'' olarak tanındığını öğrenince onun hikayesini öğrenmek ister. Mustafa Güzelgöz'ün hayat hikayesi Dimitros'u hayretten hayrete sürükler.Mustafa Güzelgöz namı diğer ''Eşekli Kütüphaneci'' Ürgüp'ün otuzdan fazla köy halkını ,özellikle kadınları, çocukları kitapla tanıştırmış, onlara dünyanın kapılarını açmıştır. Sadece onunla yetinmemiş kooparatifçilik yapmalarına önayak olmuş ,karşılıksız bir çok işe girişmiştir,faydalı olmak için çırpınmıştır.
Bu çabaları zamanla etrafındaki haset insanları çileden çıkarmış olsa gerek ki Mustafa Güzelgöz ile uğraşmaya başlamışlar.Şikayet etmişler, müfettiş çağırmışlar.
Peki onca iyilik yaptığı insanlar ne yapmış..
Ne yapmış olabilir sizce?
Gerçekçi bir muhasebe yapın ; size onca iyiliği dokunmuş birine, birileri köstek oluyorsa , o sizin için ve sizden habersiz onca çaba, çile ile bir çok işe girişip sonuçlandırmışsa. Başı dara girdiğinde ne yaparsınız?

Fakir Baykurt (1929-1999)  son eseri olan ''Eşekli Kütüpkaneci '' romanını 1999 yılında Almanya'da hasta yatağında yazdı. Eylül 2000 yılında basıldı.
Fakir Baykurt ,yazdığı bu kitapta iki farklı dönem içerisinde ; sevgiyi, dostluğu, azimle çalışmayı, yılmamayı, kardeşliği  Ürgüp'ün masalsı atmosferi içerisine sarıp sarmalayarak  çok sade ,güzel bir dille anlatmış.
Ne okusam diyenlere tavsiye ederim.

Not:Kitabın içerisinden bir de güzel kartpostal çıktı:) Zarif bir düşünce.

18 yorum:

  1. Keyifli okumalar, şimdi kütüphaneler sokaklarda kolaylık olsun diye ama onu da talan ediyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şehirlerde öyle de acaba köylerde nasıl bu durum?Bazen merak ediyorum.

      Sil
    2. Köylerde okul kalmadı ki, taşımalı eğitim var artık.

      Sil
  2. Bu gerçek yaşanmış bir olay sanırım; değil mi? Ben mi yanlış biliyorum acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşekli kütüphaneci Mustafa Güzelgöz gibi insanlar her dönemde varlar.Keşke hepsinin yaşamı ,Fakir Baykurt gibi usta kalemlerce yazılıp nesilden nesile aktarılsa.

      Sil
  3. Bu hikayeyi biliyordum.Tekrar hatırlamak da hoşuma gitti.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. güzel konu, sevdiim, okuruum :)

    YanıtlaSil
  5. Bu hikayeyi önceden biliyordum, tekrar hatırlattığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Ürgüp ve çevresi benim için ayrı bir yeri olan memleketimin özel yerlerindendir. Listeme aldım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Mustafa Güzelgöz'ün hikayesini ilk duyduğumda hayran olmuştum kendisine. Fakir Baykurt'u da çok severim ama nedense bu kitabı okumadım. En kısa zamanda diyeceğim artık:)

    YanıtlaSil
  8. Bilmedigim bir kitap not aldim 😊

    YanıtlaSil
  9. Etkileyici bir hikayeye benziyor. Neden olmasın...

    YanıtlaSil