İstanbul'un balkonu,

Yakacık , Kartal'ı tepeden gören konumu, yazın püfür püfür havası, Bizans dönemine kadar uzanan tarihi, Ayazması, bir zamanlar şırıl şırıl akan memba suları ile ünlü, doğa harikası bir yer. Manzarasından dolayı İstanbul'un balkonu diyede adlandırılır. İstanbul'da yerleşim yerlerine yakın son kalan yeşil yerlerden biri Yakacık. Betonlaşmadan nasibini almaya başlasa da yine de Kartal'ın en sakin , nezih ve yeşil yerlerinden biri. 
Ayazma 'da eskiden meydandaki koca çınarın altında şarıl şarıl memba suyu akan bir çeşme vardı. Henüz içme sularının damacanalara girmemiş olduğu  zamanlarda ,yakından uzaktan gelen herkes, içme sularını Yakacık'taki bir çok kaynak suyundan bidonlara doldurmak suretiyle evlerine taşır, bu suları içerlerdi. Yakacık suyu ile yapılan çayın rengine ve tadına doyum olmazdı.Rahmetli dedem ve anneannemle, dedemin süt mavisi otomobili ile bidon bidon su taşıdığımızı hatırlarım.Su almak bahanesiyle gidilen Yakacık Ayazma meydanındaki çay bahçelerinde de bir çay molası verilmeden dönülmezdi tabii.Semaverle gelen çaylar ne tatlı gelirdi. 
Şimdi tabii ki o kaynak suları kurudu gitti. Lakin yemyeşil ulu çınarlar yerli yerinde. O ağaçların altında oturup, bir çay kahve içmek çok huzurlu, çok zevkli.







Üstelik bu cay bahçeleri ,odun fırınlarında harika pide ve lahmacunlar pişiriyorlar, bazıları kendin pişir kendin ye tarzı çalışıyor, etini mangalını yapıyor. Manzara eşliğinde karnınızı bir güzel doyuruyorsunuz.



Güzel ilçemin güzel Yakacık'ı Anadolu yakasında hep aynı yerleri  ve AVM'leri gezmekten bunalan, değişik yerler görelim diyenler için biçilmiş kaftan adeta.
Üstelik İstanbul'da uzun yıllar boyu faaliyet gösterebilen mekan sayısı kanımca çok fazla değildir, saysan sayılır belki de.Tabelasında; Kuruluş yılı 1933 yazan Ayazma Çay bahçesi bunlardan biri.Yanındaki Çınar Çay bahçesi keza uzun yıllar önce kurulmuş. Bunca yıldır faaliyet gösteren  yerlere meraktan bile gelinebilir.
Yolu bizim güzel Kartal'ımıza düşenlere, hafta sonu için benden bir öneri olsun Yakacık Ayazma. Hava soğuk ve gri ama gezilmeyecek kadar değil.
Ağız tadı yerinde, mutlu bir hafta sonu diliyorum herkese..

27 yorum:

  1. Ahhh İstanbul , seni de kendine benzetti İnsanoğlu

    YanıtlaSil
  2. YAKACIK GÜZEL BİR YERMİŞ UMARIM BOZULMAZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz zor görünüyor, ne kadar dirense de sonunda betonlara mahkum olacak.

      Sil
  3. Ne güzel bir yer öyle... Lahmacunlar da ayrı güzel tabii:)

    YanıtlaSil
  4. O tarafa pek yolumuz düşmüyor ama düştüğü zamanlardan, bahsettiğin çay bahçelerini hatırlıyorum, ilgimi çekmişti. Fakat hiç girmedik, çay içmedik, yakınlarından geçip gittik. Yazını okuyunca bir dahaki sefere fırsat yaratmalıyım dedim Mehtap:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul çok büyük, her yanı ayrı bir dünya..

      Sil
  5. ay ayazmadan bakınca o gökdelenler olmasa ama de miii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç sene öncesine kadar yoklardı.Şimdi neredeyse denizi kapatacaklar görüntüden.

      Sil
  6. Ne güzel yermiş,dilerim dokunulmaz oralara :)

    YanıtlaSil
  7. bayıldım blogunuza bana da destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum ve hemen izninizle sizi de listeme ekliyorum kucak dolusu sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin blogunuzu zevkle takipteyim.Umarım uzun soluklu olur.

      Sil
  8. Bir Kartallı olarak güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler , elinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar.
    İstanbul'u pek bilmediğim için, Yakacık'ın Kartal'ı tepeden gören yerine İstanbul'un Balkonu dendiğini tabi ilk defa duyuyorum. İnşAllah, İstanbul'un Balkonu olarak vasıflandırılan yeri doğru anlamışımdır. Yanlış olduysa lütfen beni düzeltin. Fotoğraf karelerinin içinde asıl balkon olan yeri pek bilemedim ama, herhalde masa sandalye atılı bulunan yer olsa gerek diye düşündüm. Gerçekten çok güzel bir yermiş. İnsanın 24 saat bu balkonda yaşayası geliyor. Doğa ve çevre çok güzel. Demek Yakacık, Kartal'ın balkonu oluyor. İstanbul'a gitmiyor değiliz, ancak hep merasim ve ziyaretler için İstanbul'a gidiyoruz, fırsat buldukça gezdiğimiz yerler de oluyor tabi, ama bu kocaman İstanbul, derya-deniz! Yakacık'ın ismini duydum ama, kendini görmek ise sizin blog sayfanıza nasip oldu. İnşAllah bir daha ki seferde Anadolu yakasında olursak, bu balkonu bir de ben dünya gözü ile görmek istiyorum. Bu güzel paylaşım için kalemine, emeğine ve yüreğine sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakacık Kartal'ı yukarıdan gören yüksek bir tepe.Havalar soğuyunca ilk kar Yakacık'a yağar.Manzarasından dolayı o civara öyle denir.Şimdi gökdelenlerden neredeyse görünmez hale gelen şahane bir adalar manzarası, yeşili,piknik yerleri vardır.Tabii ki eski hail çok daha nezihdi, umarım çok fazla bozulmaz.Selamlar.

      Sil
  10. Fotoğrafları görünce birden yaz gelsin diye geçti içimden. Bu arada lahmacun:) BAYILIRIM :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz için daha baya bir zaman var:)Lahmacuna bende bayılırım..

      Sil
  11. Her zaman söylerim, İstanbul'da yaşayanlar çok şanslı. Bir taraf deniz diğer taraf otantik mekanlar, ne ararsan var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ne şanslıyız deriz ,bazen de nefret edip kaçasımız gelir kendisinden.

      Sil
  12. Bu güzel yerler hep böyle kalsin 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiyi bozmadan yeniyi yapmayı öğreneydik iyiydi.

      Sil
  13. Şehr-i İstanbul sen ne güzelsin. Biz onu mahvetmek için elimizden geleni yaptıkça o son kalan güzellikleriyle direniyor. Büyük imparatorluklaron başkenti, Konstantin'in şehri, Fatih' in essiz zaferi umarim betonlarin icinde yok olup gitmezsin. Cok guzel anlatmissiniz, kaleminize saglik. Yakacık ziyaret listemde olacak ilk seyahatte.

    YanıtlaSil