gelen kolonya ve maskeler


Kolonya nedir?
Kolonya genellikle limon kokulu bir çeşit ucuz parfüm.Etil alkol, su ile limon yada çiçek ,hatta bir zamanlar çok revaçta olan tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımdan oluşturulmuş kokulu bir tuvalet malzemesi. Tüm zamanların en yaygın kullanılan parfümü olan kolonya, 1709 yılında bir İtalyan tarafından ,Köln'de üretilmiş.
İçindeki alkol oranı 70 derece 80 derece diye belirtilir.Ayılanı bayıltır.Cilde sürüldüğünde ferahlatır.

Kolonyanın kendi verdiği serinlik yetmez gibi, rahmetli anneannem kolonyasını evde mutlaka buzdolabında tutardı. Ne zaman ziyaretine gidilse dolaptan hemen kolonya çıkar , birleşen avuçlarınızın içine şişeden sallaya sallaya kolonya damlaları dökülür,siz kafi demeden de dökmeyi bırakmazdı. Yarısı yere saçılan, yarısı iyice ovuşturulan ellerde kalan kolonya ,en son burna götürülüp şöyle derin nefesle içe çekilirken ,kolonya şisesi tekrar dolaptaki yerine yerleşirdi.
 Yazın o kadar serinletici bir olay ki bu.
En çok limon kolonyası severdi .

Şimdi çok çeşitli kokulu kolonyalar var.
Ama limon kolonyasının yeri bir başka. Evde hemen her odada bir tane ,her daim bulundururdum.O nedenle hiç kolonya sıkıntısı çekmedik. Ufak plastik bidonlarla satılanlardan alırız, eşim şişeler bittikçe kolonyaları doldurur.
Hani bir zamanlar eczanelerde tombul cam kavanozlarda olurdu. Yanlarındaki plastik ,renkli yuvarlak pompalardan boş şişelerimize  doldurturduk o misal. Biz de kullan at yapmıyor, şişeleri doldurup duruyoruz.

Koronavirüsü dolayısı ile bu kolonya-temizlik-korunma  mevzuuları ortaya çıkınca ki hasta ziyaretlerine bile kolonya hediye götüren toplumuz ,zaten başköşede olan kolonya şişemiz, iyice evin uvertürü oldu. Her iş öncesi, her iş sonrası döküp döküp sürünüyoruz.Henüz dolaba girmedi, çünkü güneş yüzünü saklıyor, hava serin,kaloriferler yanıyor daha.
Azıcık ısınsın buzdolabına kaldıracağım bir tanesini.
Gelen gidene dökeriz diyeceğim ama kimsecikler gelip gidemiyor ki birbirine.
Şimdi bugün hava güneşli.
Camdan kontrol edeceğim dışarı çıkanları.
Dün CB. konuşunca yine heveslendik. Tam sokağa çıkma yasağı mı geliyor, diye.
I ıhh ,değilmiş. Sahra hastaneleri yapılacakmış 45 gün gibi bir rakam duydum. Yani 45 gün daha evde miyiz, anlamadım.O belli değil.Bu hastaneler kalıcı olacakmış, tek katlı, İstanbul'un her iki yakasında her daim çalışabilecek,1000'er yataklı,devletin kendi imkanları ile yapacağı hastaneler olacakmış.
Gayet güzel. Evden çıkma yasağı da olaydı ,iyiydi.
Bir kısım kendini korumaya almış ama dışarıda olanlar devamlı virüs taşıyıp,sağa sola geçirebilecek pozisyonda olursa ,bizim evde kalmamız ne kadar anlamlı olacak? 20 yaş altı ile 65 yaş üstü korunmaya çekiliyor da diğer yaşlar hastalık taşımayacak mı? Bir müddet sonra evde kalmaktan dolayı dışarıda insanlar dolaşırken kendimizi nasıl hissedeceğiz? Her dışarıdan gelen mikrop getirecek endişelerine gark olacağız.Kendimizi kapımızı her çalana fıs fıss dezenfektan sıkıp, maskeli, eldivenli olmazsa kapıyı bile açmayacağız..mı acaba??
Bu kolonya konusu da CB.nın göndereceğiz dediği kolonya ve maskelerin annemlere gelmesi üzerine yazıldı. Genç bir polis bey tarafından apartmandaki tüm 65 yaş üzeri büyüklerimize, temiz torbalar içerisinde, gayet kibar bir şekilde teslim edilmiş.

Neyse şimdi bende gidip,kendi kolonyamızdan  azıcık sürüneyim, içim ferahlasın.
Bu günlerin biran önce geçmesi dileklerimle ,yaşayalım görelim bakalım.

Her şeyin başı sağlık..




24 yorum:

  1. kolonya da beyaz çaylı ve yeşil çaylıda güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa ! duymamıştım.meyvelisini duydum da çaylıyı bilmiyordum.Ama küçüklüğümden Artvin'e kadar bir kamyon tepesinde gitmişliğim var ve Karadeniz'de çay fabrikalarının etrafından geçerken çok güzel koktuğunu hatırlıyorum:)

      Sil
  2. Bugünleri bi an evvel atlatalim inşallah 🙏🙏🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah canım, sağlık ve sıhhatle:)

      Sil
  3. amcam kolonyacı her izmire gittiğimde bir bidon verirdi rahmetli. Bir şişede tütün kolonyası...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanların meşhur altın renkli, rayihası ağır tütün kolonyası.Güzel hediyeydi.

      Sil
  4. Kolonya kullanmayı bırakalı çok olmuştu ki kendini hatırlattı :)
    Bir süre daha evden çalışabileceğe benziyorum ben ama sokağa çıkma yasağ ilan edilmezse bir süre sonra işe gidip gelmek zorunda kalacağım. Bu da beni çok geriyor maalesef :\

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz hiç bırakmadık neyse ki. Hatta ben lavanta,ıhlamur ,mandalin kokulu falan da alıp sürünürüm:))
      Yani sokağa çıkmayı tümden engelleyemeyecekler sanırım. Pek çok sebepten dolayı. Böyle de evde kalanların kısıtlı süresi uzayacak, evlerde kafayı yemesek bari:)

      Sil
  5. Biz hâlâ kolonya bekliyoruz. Ama sağlık olsun, gelmese de olur. Şu günlerde önceleri yüzüne bile bayılmayan bir kolonya yüzünden devletimizi kötüleyecek değilim.

    Çocukken eve misafir geldiğinde kolonya ikram edilirdi. Meğer her geleni dezenfekte ediyormuşuz da haberimiz yokmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım yeni dağıtıma başlamışlar.
      Herşeyin siyaseti yapıldığı gibi ,salgında da kolonya maske oldu bu malzeme.
      Seçimde de çay ve alışveriş torbasıydı.Malum bir ara naylon kullanmayalım diyorlardı,bez torba dapıtmışlardı. şimdi naylon poşetleri bol bol kullanıyorlar yine.

      Sil
  6. Kolonya nostaljik bir malzeme:) Çocukluğumuzun önde gelen ikramı, limon kolonyası ve misafir şekeri. Ancak kolonyanın virüsün yayılmasında ve kişisel korunmada çok fazla etkisi olduğunu düşünmüyorum. Çünkü kolonyanın belli bir süre etkisi var. Elimizdeki alkol uçup mikroplu bir yüzeye temas ettiğimizde yine korunmasız kalıyoruz. Yani kolonyaya güvenip elimizi yüzümüze sürmemeliyiz. Evde kalma konusu da kendimizi korumaktan ziyade başkalarını korumak bakımdan faydalı. Çünkü Koronavirüse yakalanan insanların yarıdan fazlası virüsü kaptığından habersiz sokaklarda dolaşıyor. İşte bu noktada korunma için en etkili araç maske geliyor akla. Maskeyi de virüs taşıyıcı olduğumuzu düşünüp başkasına bulaştırmamak için takmak zorundayız. Herkes bunu böyle düşünmek zorunda. Baştan dedikleri gibi hasta olmayanın takmasına gerek yok fikrinde ısrar etmiş olsalardı çok daha fazla can kaybı çıkacaktı ortaya. Kendimiz için değil, korumayı başkaları için yapalım, herkes böyle düşünürse sonuçta yine kendimiz kazanmış oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya kolonyadan sonra da şeker ikramı vardı. Şeker hastalığı o kadar yaygınlaşınca şekerden de soğuttular bizi.Akide şekeri olsa yenirdi mesela şimdi:)
      Evde kalma konusunda ;önce can sonra canan ,diyorum.
      Biz kendimizi koruyalım, herkes kendini korusun.
      Böylece sorun kalmaz. Kimsenin başkasına yaymamak için maske takdiğinı düşünmüyorum. İnsanlar kendini korumak için maske takıyor ki çoğu da göstermelik takıyor. Biz Japon'lar gibi değiliz.Sanırım onlar en ufak bir nezle de maskeleniyorlar. Dün TV'de gösterdi.Adam sallapati yürüyor,maske falan hakgetire.Muhabir soruyor;Maskeniz yok, maskesiz yasak depil mi? diye. Adam cevap veriyor;Maskem var, cebimde!!!

      Sil
  7. Annem yakın zamanda taşındı. Adresi değiştiremedi daha. Kolonyası ne oldu acaba?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay ,yazık olmuş:)
      Güle güle otursun yeni evinde sağlıkla.

      Sil
  8. Eskiden eve misafir geldiği zaman kolonya dökülürdü. Demek ki dezenfekte amaçlıymıştı.

    YanıtlaSil
  9. elimize kolonya dökmekten cigerimiz kalmadı .)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, galiba öyle oldu.Eller hiç bu kadar temizlenmemişti sanırım:))

      Sil
  10. Evet ,bu dönem çocuklarının, gençlerinin aklına artık bu salgın anıları yerleşecek maalesef.
    Umarım bu olaylar heryönden az hasarla atlatılıp , aklımızda yine güzel anılar kalır.

    YanıtlaSil
  11. ben de beyaz zambak kolonyası seviyom. ama evde şimdi sürekli dezenfektan kullanıyom :)

    YanıtlaSil
  12. Ay bende hiç sevmezdim kolonyayı ama işte hayat sevdiriyiyor. Şu an kokusundan keyif almaya bile başaldım 😅

    YanıtlaSil
  13. En yeni ve canlandırıcı tester parfümler için tıklayınız: tester parfüm

    YanıtlaSil