HES 'li günler

 

Uzun zamandır gitmediğim boğaz kıyıları ile hasretleşirken ,pandemide Belediye'nin/lerin tukaka muamelesi yapıp ya kaldırdığı ya da tek kişilik hale getirip birbirinden fersah fersah uzaklaştırdığı oturma banklarının yeni halleri dikkatimi çekti. Salgından önce bu kadar çok bank yoktu, hatta yoktu. Şimdi gri mavi karışımı metal banklar sıra sıra dizilmiş. İyi edilmiş. En güzel İstanbul manzarası seyredilecek yer bu meydan.


Şehir hatlarına bindik ,şansımıza bu güzelim nazlı gemilerin yerine kutu gibi olanlar denk geldi. Şekilsiz gemi en ufak dalgada , yolcuların çığlık atmasına neden olacak kadar sallaya sallaya götürdü bizi. Lodos olmamasına, deniz de dalga olmamasına rağmen. Bunu tasarlayanlar kim bilmiyorum ama şekli kadar gidişi de sıkıntılı. Şehir hatlarına çok alışkın olmama rağmen dualarla vardık on dakikalık yolun sonuna .


Sisli ada(tık tık tık) yolculuğumuzdan bir gıdım öte bir macera. Güzel bir gezi sonrası ,dönüş için vardığımız iskele turnikeleri, bizim İstanbulkartları görünce, gelirken yeşil yaptığını caart diye kırmızıya çevirmesin mi? 

Ne diyor bakayım ''Geçersiz kart, Hes kodu onayı yok'' falan , ay çıldırcam!. Kaldık mı karşıda. Görevliye diyoruz ;

-''kardeşim iki saat önce geçtik, işimizi bitirdik evimize dönücez , bırak girelim''. Nuh diyor peygamber demiyor. Afakanlar bastı.  Neyse bakalım dedik Hes'imize, süresiz görünen HES kodu süresi bitmiş, İstanbulkartlarla tekrar güncellenmesi gerekiyormuş(galiba). Karşının sahilinde onca gri metal banktan, bu tarafın belediyesi akıl edip  iskele kenarlarına numunelik bile koyamamış. Kalabalıkta bir köşede dikilip,/ şu telefonlar olmasa n'apıcaz bilmem/. indir programı, yeni Hes kodu al, gir İstanbulkart uygulamasına, Hes kodu güncelle. Oldu nihayet. Bilgi veren yok da, tahminim 4. aşıdan sonra tekrar kartlarla eşleştirme yapılması gerekiyordu, aklımıza gelmedi. Lakin o zaman  gelirken de  çalışmaması gerekmez miydi?  Şükür turnikebey izin verdi yeşillendi, geçin gidin evinize dedi. Ay vallahi bir an panik oldum, kaldık Avrupa yakalarında diye:) 

Hes kodu uygulaması iyi güzel, lakin diyelim binemedik vapura. Ne olacak ki  taksi dolmuş sormuyor , binip istediğin yere gidiyorsun. Çifte standart dolayısıyla mantıksız , bir uygulama.

Bir yerlere gidiş gelişinizin engellenmiş olması duygusu, özgürlük kısıtlanması duygusu ,fena bir duyguymuş. 

Birbirimizin alanlarına saygılı olarak uygulanan özgürlüklerin bol olduğu bir yıl olsun bu yıl. 



22 yorum:

  1. çok kötü olmuş
    hiç bilmiyordum kodun yenilenmesi gerektiğini
    aşısızlar ne yapıyor acaba evden çıkmıyorlar mı?
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  2. Oy fenaymış. Bakayım netten bizde de bir güncelleme durumu varmı. Hani bir de acil işin olur, taksiye dolmuşa verecek paran yoktur, öğrenciindir sınav falan. Duyurus olmalı bu işlerin. Belli yerlere uyarı yazıları asılmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, ama bizde kural uygulamak zor, zırt pırt duruma göre değiştiği için. Bu da öyle bir anı oldu bize.

      Sil
  3. Kötü bir an olmuş.. HES kodları sürezi dese de bir yıl civarında sanırım bitiyor süresi.. Saati bile var sayaç baya baya geri sayıyor.. Karşıda denk gelmiş olmalı bitişi..
    Dilerim geçsin gitsin artık bugünler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla benimkinde yine süresiz yazıyor. Kızımda dedi geriye işleyen bir süre var ama ben göremedim o süreyi.

      Sil
  4. istanbul'a yakışan şu güzelim vapurlar yerine ütü benzeri bu abuk taşıtları nereden buldular ben de bilmiyorum inanın!
    neyse en azından onun içinde otururken diğer güzellikler önünüzden geçmiş de keyfiniz bozulmamış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ütü güzel benzetme.Cok çirkin hele o girişi ,mal gibi giriyorsun ,fena

      Sil
  5. HES kodu tanımlaması benimde İzmit'te kent kartta başıma gelmişti ve sinir bozucu gerçekten:( İstanbul kart için İstanbul'da mı ikamet etmek gerekiyor acaba? Kaç zamandır vapur hayalim var ama kart gerekiyor sanırım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgim yok, istanbul kart sayfasında bilgi vardır. Ama ikametgah gerekmesi saçma olur,sonuçta turistik bir şehir burası.

      Sil
    2. Bakıyorum hemen, çünkü hem vapur gezisi istiyorum, hem de araba ile ulaşım çok yorucu oluyor:)

      Sil
    3. Vapur gezisi yapacaksanız boğazda, nacizane tavsiyem baharda erguvan zamanı yapın.

      Sil
  6. HES kodu benim de canımı yaktı Ekim sonu geldiğimde, yahu diyorum alın aşı kartım yanımda, yok. HES kodumun barkodunun çıktısı yanımda kimlik yanımda, yok. Nasıl bir mantık anlamadım.
    Bizde de HES gibi bir şey var ama telefona barkod şeklinde yüklü, onu gösteriyorsun bir de resimli kimlik gösteriyorsun tamam. 3 aşısı olmayana çoğu yer kapalı artık. Aşılı olsan bile 10 kişiden fazla bir araya gelemiyorsun. Buna rağmen aşı karşıtları dün meydanlarda izinsiz gösteriler yaptılar ve polis baya kötü daldı. Ben de izlerken oh olsun keşke bunların üstüne aşı falan sıksalar panzerle derken bir an of dedim tam bir faşiste döndüm... Bilmiyorum sanırım bu pandemi artık sıktı ve gereksizce uzatanlara diş biliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burda salgın aldı başını gidiyor, anons etmek dışında Hiç bir tedbir yok.Herkesin aşı olmasından yanayim bende.

      Sil
  7. Bursa Belediyesinde hes kodu var güya ama kartına tanımlı olmayanlar da geçiyor

    YanıtlaSil
  8. aaa bu da mı çıktı şimdi, hes kodu yenileme, saol sayende öğrendim ben de :) ama zaten 21 ay oldu vapura metroya binmeyeli, ah ne güzel şehir hatları vapuruna binmek, pandemi bitsin binicem işallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandemi biter diyorsun yani.Bana hep böyle yasiyacagiz gibi geliyor, maskeli maskeli

      Sil
  9. Ah, kaldınız oralarda diye yüreğim ağzıma gelmişken ne güzel çözdünüz, çok şükür:)
    Metal banklarda oturmayı oldu bitti sevemedim hiç. Ayakta dururum daha iyi. Ahşap olacak illaki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) ya tabi bir şekilde dönülür de işte o anki alışkın olunmayan bir durum karşısındaki ilk panik:))
      Metal banklar bir de oturunca buz gibi geliyor totoya:)) Tahta banklar gibisi yok bence de.Paslanmaz etmez, ha bre boya istemez.

      Sil