Cumhuriyetimiz 100 . Yaşına Giriyor

                      Bayrağımızı astık balkona. Hem de en büyük olanını.
Bu sabah uyandığımda sitede başka komşular da bayraklarını asmıştı. Her yer bayraklarla donatılmalı. Oysa öyle değil. Pazar günü Kadıköy'e indik. O gün Fenerbahçe'nin maçı vardı, her yer takımın renkleri olan sarı lacivertti. Gözlerim belki Kadıköy Belediyesi etrafı bayraklarla , afişlerle donatmıştı diye bakındı, aradı ,taradı. Bir iki reklam panosu dışında bir şey göremedi. Kendi ilçem Kartal'da da öyle. Yakındaki viyadük kenarına ufacık bir 100. Yıl Kutlama tabelası asıldı o da görebilirsen. 
Oysa seçim zamanı etraf bayraktan, parti logolu flamadan geçilmiyor. şarkılı türkülü seçim otobüsleri turlayıp duruyor. Doğru düzgün 100. Yıl Marşı bile yok. Bir kaç tane duyuyorum, onlar çalınabilir mesela. Her şey son bir güne 29 Ekim gününe hazırlanıyor sanırım. 
Bu bizim yaşamımızda rast geldiğimiz ,tarihi önemi olan bir yıl ve hafta. Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı. Biz denk geldik. Böyle sönük mü, herhangi bir tarih gibi mi kutlamalıydık, etrafı ,çevreyi bayraklarımızla donatmamalı mıydık? Marşlarımızı çalmamalı mıydık?
Ne ara bu kadar yitirdik milli duygularımızı?
Ne ara unuttuk bu toprakları ne zor aldığımızı?
Bari insanlar assın evlerine bayrakları, Cumhuriyetimizin 100. Yılı , en büyük bayramımız, en şanlı günümüz, unutturulmasın, herhangi bir bayram günü değil, bir kere yaşayacağız, bir kere göreceğiz ve bizim dönemimize denk geldi. Tarihi bir olay bu, umarım şanıyla kutlanır. 
Keza  yüreklerimizde şanıyla gururu ile kutlanacağına eminim. 


13 yorum:

  1. ben de dün astım bayrağı balkona. çok yoğun hisler içindeyim 100.yılla ilgili. daha çok hüzün hakim sanırım, bir de utanç...böyle olmamalıydı. gururla, mutlulukla kutlamalıydık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Cumhuriyetimizi bu hale getirdiğimiz için benimde içim buruk, hüzün dolu.

      Sil
  2. Bunu bir yıldır düşünür dururum. Hatta şunu da ekleyim, Çanakkale Deniz Zaferi de sönük geçti. 100 yılını devirmiş tarihi olayları bu denli hazırlıksız, bir iki gösteri ile geçiştirmek, toplumsal hafızayı bozan şeyler. Milli bilinci yok eden şeyler. Belki de bu etkinin farkındalar, bilemiyorum. Ama öncesinde yurt genelinde, hem akademik yönden hem görsel medya yönünden, hem politikalara yansıyan türden bu ruhu yaşatmak lazımdı bir yıl boyunca. Festivaller, seminerler, filmler, kitaplar, fuarlar olmalıydı her yerde. Ama işte . . .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yapılması gerekenler hakkında bende öyle düşünüyorum.
      Aynı zamanda bu olayı önemsiz göstermeyi bilinçli olarak yaptıklarını da düşünüyorum.

      Sil
  3. Ulusun temsil edildiği Büyük Millet Meclisimizde bu konuda bir önerge verilmiş midir acaba? Gerçekten çok merak ediyorum. Yüce Mecliste, zamanında bu ülke için mücadele etmiş, emek vermiş, can vermiş kaç kişinin torunları , akrabaları bulunmaktadır?
    Uluslararası Spor Olimpiyatlarında bile 4 yıl öncesinden düzenleme komiteleri seçiliyor, plan ve programlar yapılıyor. Üzülmemek elde değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiiç sanmıyorum, onlar meclise kapağı attılar mı tamamdır. Bu dönemde Meclis zaten anlam , önem ve görevini yitirmiş, başkaları karar veriyor.Ne yazık ki.

      Sil
  4. oleey yaşasın biricik atamız :)

    YanıtlaSil
  5. Bence ay boyunca kutlamalıydık, ay boyunca belediyeler etkinlikler düzenlemeliydi ama nerdeee???

    YanıtlaSil
  6. Yaşasın cumhuriyetimizin 100. yılı! <3

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar.
    Şu anda memleketimde ve müstakil bahçeli bir evde ikamet ediyorum. Ben de bayrağımızı herkesin görebileceği bir yere bahçeme asıyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalsın.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  8. Cunhuriyet fikri özellikle unutturulup Osmanlı'nın hortlatılmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Başaramayacaklar. Lâkin bayrak asarak cumhuriyeti anlatamayız halkımıza. Cunhuriyetin zaten içini boşalttılar. Nedir cumhuriyet? Ulusun egemenliği mi? Peki gerçekten ülkemizde egemenlik ulusun elinde mi? Göstermelik seçimler ve bizi seçmen değil de noter yerine koyan siyasi saltanat mensuplarıyla cumhuriyetle yönetildiğimizi söylemek sadece kendimizi kandırmaktan ibaret. Cumhuriyeti savunmak ülkemizin mevcut yönetim sistemini savunmak değildir. Bu yüzden benim kafam biraz karışık. Neyi kutladığımızı biliyor muyuz? Cumhuriyetin 100. yıl dönümünden ziyade Atatürk'ü anma günü desek daha isabetli olacak sanki.

    YanıtlaSil
  9. Herkes sönüklüğünden şikayetçi. Ama halkta heyecan var her şeye rağmen.

    YanıtlaSil
  10. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde 29 Ekim'de Ankara'da olmanız büyük bir şans. Maalesef ben taşrada olduğum için denk getirip gidemedim. İlçemde gözlemlediğim kadar, binalarda evlerde bayrak sayısı çok azdı. Ben müstakil bahçeli evime üç bayrak birden astım.
    Cumhuriyet ve Atatürk düşmanları bu milleti öyle bir sindirdi ki, artık bu milletten bir şey beklemiyorum.
    Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu ve mutlu ve daim olsun.

    YanıtlaSil