Yüncü


 Soğuklar bastırmadan şu battaniyeyi bitireydim iyiydi. Yazın sıcaklar fazla olunca plan şaştı, oysa hesaplamıştım yazın bitecekti. Örgü ipleri de aşırı pahalandı. Yedi bilemedin on lira olan ipler baharda yirmi beş liraya, yeni aldım otuz yedi TL ye yükselmiş. Mahallenin Yüncü esnafı da nakit çalışır, POS cihazı almamakta direnirdi bankadan. Neymiş efendim Banka komisyon alıyormuş da zaten ne kazanıyormuş da. Kendisini bankada çalıştığım zamanlardan tanıyorum, müşterimizdi. İstikrarlı bir çok ekonomik kriz atlatmış bir yüncü esnafı kendisi. Yıllardır aynı dükkanda yün satar.  Bu sefer baktım POS makinası almış, şaşırdım;'' Ne yapalım efendim '', dedi ''Artık kimse de nakit çıkmıyor.'' Çıkmaz tabi bir yumak yün 37 TL olursa. O da nihayet kedi kartı ile satış dönemine geçmiş. Bir kaç tane daha ip alıp çıktım, umarım yetişir bunlar da bitiririm bir an önce battaniyeyi. Bu gün mesela bak hava kışa giriş yapmaya çalışıyor, buz gibi..

10 yorum:

  1. Merhabalar bende battaniye örüyorum henüz dörtte biri bitti ve 45 liradan aldım iplikleri hemde yaz döneminde emek veriyoruz mecburen sağlam ve güzel olmasına özen gösteriyoruz ne zaman biter bilmem ama örgü örmeyi çok severim dinlenirim yani =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yarıladım, fazla uzun süre örünce omuzum sakat,kendini hatırlatıyor. Işte yavaş yavaş bitiyor bakalım. Size de kolay gelsin.

      Sil
  2. Şimdi o battaniye örerken de ısıtır bir yandan, ne güzel, elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle oluyor kalorifer yanana kadar ısınmaya faydalı orerken😊

      Sil
  3. Yıllardır örgü örmüyorum. Aslında terapi niyetine dantel yapmışlığım bile var. Onlarca dantel, örgü (çocuklara battaniye örmüştüm. Öylece duruyorlar) kazak falan kimse giymeyince bıraktım.. Bizim ev halkı yün olayını sevemedi. Ben zaten sıkılırım giyemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Örgü kazak ancak moda olursa tutar özellikle gençlerde.Herşeyin hazırı bol miktarda var piyasada, ucuzu ,pahalısı her kesime hitap ediyor. Dolayıs ile örmeye değmez kazak belki ama işte el oyalanınca rahatlatıyor insanı bu tip işler ile.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık. Pahalılık her yerde her şeyde, şaşırdık kaldık.
    Benim de bir paket yünüm var. Vaktiyle almışım. Her kışa girişte niyetlenirim örmeye. Belki bu kışa kısmet olur. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. mahalle yüncüsü bile tekno olmuş :)

    YanıtlaSil
  6. Ne zaman birşeyin fiyatını sorsam nakite şu kadar karta bu kadar diyorlar.
    Her seferinde bıkmadan "Kim nakit kullanıyor ki bırakın artık nakde şu kadar bu kadar demeyi." diye uyarıyorum.

    YanıtlaSil