Bu gün bi zeytinyağlı yapsam diyenlere...
*1 kilo pırasa,
*3 adet kuru soğan,
*4-5 diş sarımsak,
*1 çorba kaşığı salça ya da 2-3 rendelenmiş domates,
*1 adet limon suyu
*yarım demet maydonoz- dereotu,
*1 tatlı kaşığı kadar toz şeker,
*tuz,
*Yarım su bardağı zeytinyağ,
-Zeytinyağla yarım ay şeklinde kesilmiş soğanlar ve sarımsaklar sararıncaya kadar kavrulur,
-Salça ,şeker,tuz ilave edilip karıştırılır,
-Maydanozlar ve dereotu ilave edilir.
-Pırasalar 6-7 cm boyunda doğranır ,yıkanır, şeritler halinde kesilerek yarım bardak kadar su ilavesiyle haşlanır.
-Haşlama suyu dökülmeden, üzerine soğanlı harç ilave edilir.
-Bir iki taşım daha kısık ateşte kaynatılarak ,üzerine 1 adet limon suyu gezdirilir ve ocağın altı kapatılır.
Hep pasta börekle olmuyor ,arada sebze günleri yapmam lazım...
Pırasa kış aylarında mutfaklarda çokça pişiyordur sanırım.Ben genelde pırasayı zeytinyağlı tariflerde pişiriyorum, bu da, limonu seven biri olarak, ekşili ekşili bir zeytinyağlı...
Sevgiler selamlar gönderiyorum.....
AFİYET OLSUN...
ellerinize sağlık
YanıtlaSilseverim ekşili pırasayı
çok da güzel görünüyor
sevgiler
Teşekkür ederim Zeynepcim..
SilPrasayı çok severim en sevdiğim kış yemeklerinden. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilBende...
SilÇok sevmesem de sırf faydalı diye yerim. :) Eline sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim...
SilBen de bugün pırasa pişirmeyi düşünüyorum..Ellerine sağlık canım..Bol limonlu nefisss..
YanıtlaSilkolay gelsin sanada canım...
SilEvde beni bekleyen pırasa var, zeytinyağlı yemeğini mi yapsam, böreğini mi yapsam diye düşünüyorum. Ama ben de yemeğini yapacağım herhalde:=) Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilhımmm böreğe de çok yakışıyor...
Silbir de pırasaya hiç ilaç atılmıyorulmuş,ellerine sağılık,tadını severim .
YanıtlaSilduymamıştım bunu.Gerçi bu konularda Allah'a emanet gidiyor yaşamımız..
SilTeşekkür ederim..
Benim evdede pişti canım.
YanıtlaSilçok severim:)))
afiyet olsun ikimizede:)
seninde eline sağlık...
SilKışın vazgeçilmezi bayılırım, ellerine sağlık canım benim..
YanıtlaSilteşekkür ederim Feraycım...
SilAz önce ben de ıspanak almak için çıktım ama yoktu, pırasa,havuç alıp geldim,aynısından pişireceğim, senin de gözlerini yaşartıyor mu? Benim tıpkı soğan gibi gözlerimi yaşartıyor:(((ama severim zeytinyağlı,limonlu, toz şekerli...eline sağlık canım, sevgiler
YanıtlaSilHiç öyle bir deneyim yaşamadım,soğana dayanamam ağlarım ama pırasa hiiç ağlatmaz...
Silhııım süper...
YanıtlaSilarada böyle zeytinyağlılarda yapmak lazım...
elelrine sağlık canım...
teşekkür ederim canım..
Silellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilpek severim pırasayı:)
nefis görünüyor:)
sağol Denizcim..
SilPirasa severim ama cok sik yapmiyorum , aslinda seninki biraz farkli geldi, maydanoz, dereotu falan..haftaya alip ta uygulayim tarifini..ellerine saglik
YanıtlaSilBurada kışın en bol sebze ,her hafta pişiriyorum.Sevgiler...
SilTarifi okurken ,ben sarımsak koymadığımı farkettim.İlk yapışımda, birkezde sarımsaklı deneyeceğim.Sevgilerle.
YanıtlaSilben sarımsağı çok kullanıyorum,yakışıyor yemeklere...
Silbol limolu çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilayy bende limona ve ekşiye bayılırım..
SilEllerine sağlık. Kışın zeytinyağlı deyince ilk aklıma gelen yemek çok da severim. Ben de hiç sarımsaklı denemedim. Sevgiler.
YanıtlaSilzeytinyağlılarda sarımsak güzel oluyor..
SilMutlaka Ege'lisiniz. Ege'de pırasaya domates koyarlar. Sarımsağı da bilmiyordum, bir dahaki sefere koyacağım. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMarmara desek:)Anneannemin dediğine göre eskiden bostanlarda çok güzel pırasalar yetiştirirlermiş,Kartal'ın pırasaları meşhurmuş.
SilDomateside çocukluğumda bostanda taze taze yemişliğim vardır,yemeklerde çok severim ,bol kullanırım,yakıştırırım.Sebzelere,zeytinyağlılara düşkünüzdür Ege'liler gibi.Teşekkürler...
Ellerine sağlık,nefis görünüyor canım:)
YanıtlaSilteşekkürler canım..
SilEline sağlık bu akşama bizde de dünden pişirdiğim pırasa yemeği var.. dereotu konduğunu sizden duyuyorum ama yerken kıyılmış maydonoz olmazsa olmazıdır. bloğuna ve sana kocaman sevgiler..
YanıtlaSilBende sana sevgiler gönderiyorum,Şükrancım.
Sil