8 mart dünya kadınlar günü


1857 yılında Amerika'da tekstil sektöründe hızlı gelişmeler olmuş,istihdam artmış, çalışma şartları ise gelişmelere paralel olumsuz anlamda bozulmuştu.Çalışma ortamı , şartları tahammül edilecek düzeylerin üzerine çıkmıştı.Çalışma saatleri, özellikle kadınlar için çok fazla, ücretleri düşük ,çalışma şartları güçtü. Sonunda dayanamayan kadın işçiler , isyan ederek, 8 mart 1857 de eşit ücret, eşit şartlar talepleriyle greve çıktılar.Bu grev kadın işçi hakları için mücadelenin neredeyse başlangıcı oldu ve bundan sonraki yıllarda yapılacak hak arama mücadelesine önayak oldu.
20.yy başında 1908 ekonomik bunalımı sonucu çalışma koşulları iyice ağırlaşmıştı.Grevler devam ediyordu ki bir fabrikada çıkan yangın sonrası 129 kadın işçinin de ölenler arasında olması ,işleri yine alevlendirdi. Düzenlenen cenaze tören yürüyüşüne binlerce insan katıldı ve olay protesto yürüyüşüne döndü.
1910 yılında toplanan 2.Enternasyonel toplantısında Alman delege Clara Zetkin 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerdi.Önerisi oy birliği ile kabul gördü. Avrupa'ya da sıçrayan bu harekette çeşitli ülkelerde yapılan gösterilerde Avrupalı kadınların talepleri de çeşitlenmişti.Artık artık sadece ücret ve çalışma koşulları değil ,seçme seçilme hakkı,oy verme hakkı, mesleki eğitim görme hakkı gibi taleplerini duyurmaya  başladılar
1917 de Rusya'daki kadın gösterisi de, 8 mart gösterilerinin önemli yürüyüşlerinden biri olarak tarihe geçti.
Ancak araya giren 1.ve 2. Dünya savaşları 8 Mart anmaların önünü kesti.
1960' lı yıllarda tekrar Amerika'da gündeme gelen ve daha güçlü bir şekilde dillendirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anmaları, nihayet 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ,Uluslararası kutlanacak günler arasına katıldı.

Kısaca tarihçesini özetlediğim bu gün vesilesi ile bende köyde, kentte, bahçede bağda, fabrikada, kamuda, sivilde ve en önemlisi birde /bunlara ilave evlerinde emek veren tüm kadınların , 8 Mart Dünya Kadınlar gününü/günümüzü canı gönülden kutluyorum.
Hakkettiğimiz daha özgür günler hepimizin olsun. 
Tüm hayallerinizin gerçekleşmesi dileğiyle...

11 yorum:

  1. kadınlar günün kutlu olsun

    YanıtlaSil
  2. Aslında 8 Mart kadınlar günü değil; bana göre insanlar günüdür. Çünkü kadın mutlu olursa:çocuklar mutlu olur, kadın mutlu olursa:erkekler mutlu olur, kadın mutlu olursa: aile mutlu olur. Kısacası kadın mutlu olursa:tüm insanlık mutlu olur.

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir açıklama, teşekkürler..
    Günümüz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  4. Tüm kadınların "Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun. 💐

    YanıtlaSil
  5. günümüz kutlu olsun..kadın sorunları son bulsun en kısa zamanda inşallah...sevgilerimle canım...

    YanıtlaSil
  6. Uluslararası Kadınlar Gününüz Kutlu Mutlu Olsun.

    YanıtlaSil
  7. Kucak dolusu sevgilerimi bırakıp günümüz kutlu olsun diyorum.

    YanıtlaSil
  8. kadının eşinin adam olduğu yerde hergün kadınlar günüdür saygılar.

    YanıtlaSil
  9. Kadınlar günümüz kutlu olsun, her yıl bir öncekinden daha duyarlı geçsin.

    YanıtlaSil
  10. Emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  11. Aci olaylar yasanmasa hic bir hak elde edilemiyor ne yazik ki

    YanıtlaSil