Giyim konusunda dayatmalar..


Bizim Şehriye teyzemiz geçenlerde bir arkadaşıyla komşusunun, ev mevlüduna gitmiş. Arkadaşı genç geliniyle birlikte gelmiş mevlüde. Kızcağız yeni gelin şık şıkırdam giyinmiş, takmış takıştırmış. Neyse hoca efendi gelmiş dua başlayacak.Ortam baya kalabalık. Herkes başını tülbenti ile örtmüş;

- Bizimkinin gelini de şifon ,uçuk pembe iğne oyalı bir tülbent örttü başına ki tiril tiril çok güzel bir örtü. Elbisesi de uzun kollu malum havalar soğuk, şöyle (eliylede dizin altını işaret ederek) şuralarda.Derlenmiş toplanmış, hanım hanım oturuyor, bekliyor dua başlasın, diye anlatıyor Şehriye teyze.

- Baktım benim arkadaş huzursuzlanıyor, kıpır kıpır kıpırdanıyor.Kıza karşıdan kaş göz yapmaya başladı. O da anlamıyor zavallı.Bende anlamadım ''n'oldu ayol', dedim, dürttüm.Fısır fısır 'Anacım bacaklarını örtüversin birşeyle' demez mi.
'A kardeşim nesi var oturmuş işte güzel güzel', dedim .sinirlerim zıpladı.
'yok dedi dua okunacak , örtüversin ',dedi ne etti etti ev sahibiyle bir şal göndertip dizlerine koydurdu.
- O gelinin yerinde ben olacaktım ki ,neyseee..diye diye Şehriye teyze bu konuyu evirdi çevirdi durdu..
..

Böyle bir olay ,bir kadın toplantısında olmuş olabilir, farazi de olabilir. Belki şahit oldunuz, ya da olmadınız. Sizin dikkatinizi bu gibi bir şey değil de bambaşka bir şey de çekebilir.
Benim bu konuyu açmamdaki neden , geçenlerde bir tv programına denk gelmem.
Dört gelin yemek yapıyor, dört kaynana puan veriyor. İzleyicisi çok bir program. Biliyorsunuzdur.Programın sonuydu.Gelinler ve kaynanalar karşılıklı taburelere oturtulmuş günün kritiğini yapıyorlar. Gelinlerin dördü de başörtüsüz.Şık kıyafetler giymişler baktım üçünün dizlerinde siyah örtüler var.Dördüncünün elbisesi uzun, onda örtü yok.  Şaşırdım, ertesi gün aynı programa tekrar baktım , bir günlük bir şey mi diye, hayır, yine kızlarda siyah örtüler var. Yarışmanın sonucu açıklanırken ayağa kalkıyorlar ve örtüleri tezgaha bırakıyorlar.
Bu şimdi nedir? Karşılarında kayınvalideleri/anneleri var. Bacakları görünse
ne olur? Ekranda görünmesin diyorsanız ,tamam,kamera sizde , çekmezsiniz.Hiç olmadı 'kısa etek yayın ilkelerinize aykırı' dersiniz, banko arkasına alırsınız gelinleri ki pek çok programda yarışmacılar hep bankoların arkasında görüntülenirler. Ya da kıyafet şartı koyarsınız etekler ayak bileği hizasında olacak ki oturunca dizler görünmesin, hatta mümkünse bol pantolon giyin, falan dersiniz.
Kayınvalidelerin rengarenk, incili, taşlı, çikolata kağıdı gibi parlak örtüleri,makyajları ,boyalı kaşları ,abartılı saçları göze batmayacak, ama şık kıyafetli genç gelinlerin dizlerinin görünmesi sorun olacak öyle mi?
 Genelde kadın giyimi konusunda ,(moda dışında), bazı zorlamalar olduğu aşikardır.
Kadınlar, bunun gibi şahsi ya da toplumsal olarak pek çok etkileşime maruz kalıyorlar. Bazen bu etkileşimleri toplumsal ,kültürel,geleneksel baskılar sonucu birbirimize yapıyoruz , bazen de her türlü medya vasıtasıyla kadınlar çeşitli dayatmalara maruz kalıyor.  Ne yazık ki çoğumuz sorgulamadan boyun eğip kabullenmeyi seçiyoruz,tıpkı bizim mevlütteki gelin misali, tıpkı yarışmada kısa eteklerini önlükleriyle örten yarışmacılar gibi.
 Doğrusu eğlence dünyasının ünlü şarkıcısının sunduğu programda , bu yapılan bana baya da ekran vasıtasıyla yapılmaya çalışılan ,araya sıkıştırılıvermiş, ufak ufak bir giyim kuşam dayatması olarak göründü.

Sizce gereksiz bir yadırgama mı?

18 yorum:

  1. Bence değil programdan haberim yok ama ufat ufak epey bişi dayatılıo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendime abartıyorsun ,dediğim de oluyor da yine de gözüme batıyor bu tip riyakar hareketler.

      Sil
  2. Tv programlarında dönen tüm tantana danışıklı dövüş.incir çekirdeği bulalımda ,oradan binbir türlü şey üretip ,reyting yapalım gayesinde hepsi.bulurlar bir kulp hepsine..bu örtü mevzusuna da saygı !? kılıfını dikmeye çalışmışlardır.Bu sebeple bu programlarda yapılanların hiçbirini kaale almamak lazım..kendi açımdan bu hususta düşünüyor olmayı bile zul sayarım kendime.

    tv lerin bir şeyleri empoze etme gayretleri de var elbet,ilk değil ve son da olmayacak ama bu kılık-kıyafet dayatması değil.yapmaya çalışıyorlar mıdır? olabilir ,belki ..fakat , uzun zamandır ,bilhassa empoze edilen şeyler ahlakı nasıl dejenere ederiz merkezli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahlak konusunda nasıl dejenere olduğumuz pek çok yerde görülüyor zaten.Bu bana çok ''sırıtmış '' programa uymamış bir şey gibi göründü. Yorum adı altında hertürlü dedikoduyu yapıp sonra saygı diye dizlerini örtüyorlar,komik.

      Sil
  3. Hep dediğim şeyi tekrarlıyor olacağım ama erkeğin sapıklığı ya da sapık olma potansiyelinin cezasını kadınlara ödetmektir bu.
    Kadınların bacakları var, iki tane...eğer o hoca dua okurken iki bacağı var diye o komşuya bakacaksa kadını örtmek, kapatmak yerine kendini ıslah edecek, bunlar bacak, kol, kedi, köpek, damacanaya kadar halleniyorlar kabahat kendi beyinlerinde kadınlarda değil.
    Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Ne isterler kadınların Ne giydiğinden? Kasım giyimi hep tartışma konusu maalesef ama bence Kadınlar izin vermemeli dirayetli olmalı dilediği gibi giyinmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes ne isterse giysin de yeter ki baskı olmadan.Herkesin aklı da fikri de kendine yani.Hele ki bu devirde..

      Sil
  5. bu tür programlar izlenir iken yugoslavya parçalandı. gündemden uzak tutulmak amacıyla kullanılıyor bu programlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mecbur, insanların başka eğlencesi yok tv izliyor.gündemi de takip edebilirler açsınlar gözlerini biraz.

      Sil
  6. Giyim konusunda çok kırıcı dayatmalar maalesef var. Herkes edep sınırlarını aşmadan istediğini giymekte özgürdür. Herkes aklını terbiye ettikten sonra, etekteki uzunluk-kısalık kimsenin umrunda olmaz zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel demişsin akıl terbiyesi diye.

      Sil
  7. Toplumsal hayatta buna benzer olaylar her zaman olmuştur Mehtap, takma kafaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen fena takılıyorum, sonrada ne halimiz varsa görelim, diyorum çıkıyorum işin içinden.

      Sil
  8. Deliriyorum böyle hareketlere. Şu programda yapılan işgüzarlıktan başka bir şey değil. Aykırı giyinmediği halde o örtüyü bacağına örten, örtülmesine izin veren gelin midir nedir artık, onlara kızıyorum ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunların çoğu kurgu sanırım, işte böyle böyle eyliyorlar bizi.

      Sil
  9. Hic dayanamayacagim sey kiyafetime karisilmasi ama türkiyede yasarken bu anlamda zorlaniyordum yillar önce bile

    YanıtlaSil