Karamürsel





Güneşli bir günde Karamürsel'in Çamçukur mahallesine gittik. Çamçukur mahalle/köyü Samanlı dağları eteklerinde, Karamürsel'e dört km. uzaklıkta gelişmekte olan bir köy. Karadeniz köyleri gibi evler yamaçlara serpilmiş .Meyve bahçeleri, zeytinlikler her yerde.Köyün yolları biraz bozuk ,engebeli olsa da belediye biz gittiğimizde hummalı bir çalışma içindeydi. 


Manzara hem köprü, hem körfez manzarası .Biz gittiğimizde pırıl pırıl güneşli ama serince bir hava vardı. Gittiğimiz konaklama yerinde soba yandığına ve herkesin resmini çektiğine kanmayın, köyde doğalgaz var, bizimkisi soba görmemiş şehirli misali.Hoşuma gitti çıtır çıtır yanan ,üzerinde su kaynayan bir soba bulmak. Konaklama yerinde ,otel olarak kullandıkları köy evini onarıp, atalarından kalma eski ev eşyaları ve süs objeleri ile süslemişler, oldukça nostaljik bir hava yaratıyor bu insanda.




Bahar tomurcukları pıtırak gibi birden bire açmak üzere hazırlanmış, dalları süslüyordu köyün bahçelerinde.Buranın bahar aylarında ve yazın çok daha da güzel ,çok daha yeşil olacağını tahmin ediyorum.
  
Sonra Karamürsel sahiline indik. Sahilde eski belediye binasını müze olarak kullanıma açmışlar. Aynı zamanda sahilde depremde hayatını kaybedenler ,ve diğer şehitler için bir anıtları var.
Karamürsel İstanbul'a çok yakın ama kendi halinde bir sahil kasabası görünümünde.Yukarıdaki resimlediğim Körfez vapuru, İzmit ilçeleri arasında yolcu taşıyor.
uray
Karamürsel deyince ilk akla gelenlerden biri Karamürsel sepeti.Eskisi kadar çok üretilmese de sepetler ilçe ile özdeşleşmiş.Bir zamanlar kendi yetiştirdikleri sebze meyveleri ,kendi üretimleri olan,kestane ağacının filiz veren dallarından, köklerinden ördükleri sepetlerle taşırlarmış.Bu sağlam ve küçük sepetler zamanla meşhur olmuş.
Şöyle de bir hikayesi var Karamürsel sepetlerinin;
 Hereke'de bulunan padişaha Karamürsel'liler kendi ördükleri küçük bir sepetle ile kiraz hediye götürmüşler. Padişah sepetin küçüklüğünü görünce dudak bükmüş;
-Boşaltın bakayım, içinde ne var, demiş.
Gümüş bir tepsi getirilip sepet boşaltılmış. Tepsinin içi kirazlar dolmuş taşmış.Padişah bunu görünce şaşırmış;
-Ufak tefek sandık ama içindekiler tepsilere sığmadı, diye şaşkınlığını dile getirmiş.
İşte o gün bu gündür ''ufak tefek görüp, Karamürsel sepeti mi sandın'' diye de bir söz dillere yerleşmiş.

İstanbul'a yakın mesafelerdeki gezilecek güzel bir ilçe  Karamürsel, okuyanlara da bahsetmek istedim. Belki yolunuz düşer, köylerinde dolaşır, sahilinde çay içersiniz.
Mutlu haftasonları...



7 yorum:

  1. güzel bir karamürsel tanıtımı olmuş bir kaçkez geçtim ama şöyle bir detaylı gezme yapamadık teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Karamürsel yazınız çok harika olmuş. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. O soba ne kadar güzelmiş öyle....

    YanıtlaSil
  4. Ülkemizde gezip görecek o kadar güzel yerler varki,liste hazirliyorum gideceğim yerlere ilgili sayenizde Karamürseli'de listeme ekledim.Bu güzel tanıtım ve görseller için teşekkürler emeğinize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir gezi olmuş, bahar kendini hissettirmiş :)

    YanıtlaSil
  6. hiç gitmedim saol yaa ne güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  7. Bahar dallari acmis ne güzel. Sobadaki caydanligin güzelligi...

    YanıtlaSil