Ağaç Ev Sohbetleri #71

 


KONU; Sizin için mutluluk nedir? Mutluluk sürekli olarak elinizde tutabileceğiniz bir şey mi?

Konu sorusunu soran;  Mr.Kaplan 

Mutluluk ;sevinmektir. Mutluluk, gülümsemektir. Mutluluk, haz duymak, keyif almaktır.  Mutluluk ,sevmektir, sevildiğini bilmektir. Bir çok şekilde tarif edilebilir.Benim dualarımda en çok dilediğim dilek, mutlu olmaktır sanırım. 2020 yılı için sağlık ön plana çıkmış olabilir tabi, ama sağlıklı olmakta bir mutluluk nedeni değil mi zaten. Mutluluk bulunması zor bir hazine  değil aslında, her yerde karşımıza çıkması muhtemel, her an yaşayabileceğimiz bir duygu sadece. En acı anımızda bile, bir an iyi bir şeyler düşünüp, içten gülümsediğimiz olmamış mıdır hayatta?

Gerçi bazısı dünyaya karamsar bakmak için gelmiştir, bu da inkar edilemez. Sevinicem diye, ödü kopar. Bunun için laflar icat etmiştir.''Çok gülme, ağlarsın'' gibi ,mesela. Bazısı ise  iyimserdir. Bunun yaşanılan şartlarla birebir ilişkisi olduğunu da düşünmüyorum şahsen. Bu yaradılış, karakter meselesi. Yalınayak dışarlarda neşe ile dolaşan, kendilerine türlü oyunlar yaratan şen şakrak çocuklar varken ,bir yanda da üstü başı pırıl pırıl, anası babası yanında ,her şeyi olup somurtup duran, ağlayıp sızlanan çocuklar var. Büyükler içinde geçerli aynı durum. Kimi bir eli yağda ,bir eli balda,oturursun yanına derdi anlatmakla bitmez, kimi de onca yoklukta sıcacık, huzur dolu kelimelerle, pırıl pırıl bir yüzle şükreder, güzel şeyler düşünür. Demek ki içinde bulunduğumuz maddi yaşam değil de daha çok kalp, beyin ,ruh durumumuz belirliyor mutluluğumuzu. 

  Mutluluk anlık bir iyi görüş, iyi hissediş sadece. Kısa süreli. Ama bu şey gibi, çok lezzetli bir yiyecek yersiniz de tadı o an size şahane gelir ve o leziz tat uzun süre ağzınızda kalır. Üzerine bir şey yemezsiniz, tadı gitmesin diye. İşte öyle. Sizi kısa bir an mutlu eden şeyin etkisi uzun olur, ondan sonra yaptıklarınızı, hissettiklerinizi değiştirir, daha olumlu daha yaratıcı, daha yapıcı olursunuz. Daha çok gülümsersiniz. Bir kere mutluluğun tadını alan, her şeyde sevinecek bir şey aramaya başlar. Bu bir alışkanlığa dönüştükçe de daha çok mutlu olacak şey görmeye , her olumsuzluğun aslında  gülümsetecek başka şeylerin başlangıcı olabildiğine inancı da artar insanın. 

Sonuç olarak mutlu olmak da diğer tüm insani duygularımız gibi yaşamamız gereken bir duygu. Belki en çok yaşamamız gereken,hayat boyu en çok ihtiyacımız olan  duygu.  Mutlu insan, bu duygusunu ,bir şekilde başkalarına da bulaştırır. Mutlu insanların yaşadığı toplumlar/topluluklar/aileler daha huzurlu olur.

Mutluluk anlarınızın, gülümsemenizin, sevincinizin,keyfinizin bol olduğu günler diliyor, yazıma noktamı koyuyorum.

26 yorum:

  1. Katılıyorum.
    Zengin olmak paranın çok olması insanı mutlu etmez. Yada eder ama herkes için geçerli değildir bu.
    Tıpkı sizinde tarif ettiğiniz gibi yalın ayak dolaşan her çocuk gibi.
    Yada parası olmayıp mutlu olmayı her kişi başaramaz.
    Mutluluk insanın içinde galiba. Çıkartabilmek mesele.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkısı bile var:Parayla Saadet olmaz , diye:))
      Ama parasız da olmaz ya neysee.

      Sil
  2. Doğru ya yazarken unutmuşum ben kesinlikle sevildiğini bilmek önemli. Bunun sana hissettirilmesi. Ve senin başkalarını mutlu etmen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilmeden hayat geçmez, çoğu sorunun kaynağı sevgisizlik.

      Sil
  3. “Demek ki içinde bulunduğumuz maddi yaşam değil de daha çok kalp, beyin ,ruh durumumuz belirliyor mutluluğumuzu.” Evet kesinlikle!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona inanıyorum, yoksa tüm zenginler mutlu, tüm yoksullar mutsuz olur ki öyle değil sonuçta.

      Sil
  4. Mutluluğu alışkanlık haline getirmek iyi bir fikir olabilir. Bunu bu sene denemek gerek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde, mutlu olmaktan güzeli var mı? Ağla,üzül,moralini bozup dur ,nereye kadar..Ne fayda..Mutlu olan yüz ,güzel yüzdür üstelik.

      Sil
  5. Mutluluk bir sanattır Teşekkürler arkadaşım mutlu yıllar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz mutluluk sanatçısı olmalıyız o zaman:)
      Mutlu yıllar, ben teşekkür ederim.

      Sil
  6. Hepimizin mutluluk anlayışı farklı farklı fakat bir şekilde mutlu olmayı da başarıyoruz işte. Ama kısa sürüyor, ama uzun. Selamlar, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki öyle, dünya farklılıklar üzerine kurulmuş. Mutluluk en güzelinden bir hediye insanlar için.
      Sevgiler.

      Sil
  7. o zaman bi dolu kısa anlar olsun yaniiii :)

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar.
    İslam'ın ana gayesi, insanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamaktır. Görüldüğü gibi, her şey biz insanların mutluluğu için var edilmiştir. O halde geriye biz insanlara bir görev düşmektedir. Birbirimizin mutluluğunu gölgelemeyelim. Kimse, kimsenin ağzının tadını kaçırmasın.

    Okurken büyük bir keyif aldığım, zevkle okuduğum ve akabinde mutlu olduğum bu mutluluk yazısını kaleme alan ve bizlerle paylaşan kalemi ve yüreği kutlar, ömür boyu mutluluklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  9. "Mutluluk çocuklukta verilen bir karardır " dedi geçenlerde bir arkadaşım
    bilemedim gerçekten öyle mi?
    ama ben mutluluğun içten gelen bir duygu olduğunu düşünenlerdenim
    huzur , dinginlik ve mutluluk da birbirine bağlı bence
    seviyorum mutlu ve kendi ile barışık insanları
    sevgiler
    mutlu günler diliyorum sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluk karar verilecek bir durum olamaz ki.
      Sevgiler:)

      Sil
  10. ''Bir kere mutluluğun tadını alan, her şeyde sevinecek bir şey aramaya başlar.'' Mizacımıza göre yaşadıklarımızdan ama küçük ama büyük mutlu olunacak bir şeyler çıkarabiliyoruz denedikten sonra. Ve katılıyorum mutluluk bulaştırılabilir bence de. En mutsuz insan bile kendini mutlu olunacak ne var da bu kadar ben kaçırıyorum diye sorgular sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insanları mutsuz görmek ne üzücü bir durumdur. Yeni yil hepimize mutluluk dağıtsın.

      Sil
  11. Sevgili pudra sekerimmm. Bu haftanın konusunun yazılarını okumak beni biraz yordu açıkçası. Cunku mutluluk tanim olarak da, hissiyat olarak da bana çok göreceli geliyor. Açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, hepinizin yazılarına ilk defa gozgezdirerek, ustunkörü okuyorum. Sanki söz konusu mutluluk olunca başkasının ne düşündüğünün cok önemi yok gibi garip bir hissiyata kapıldım😄😄 Hatta ve hatta simdi sana yazdigim bu yorumu, bu konuyu yazan diğer arkadaşlarımın postlarina da gozgezdirdikten sonra bırakacağım. Ustunde düşünmediğim birseymis demek ki bu kavram benim. Her an değişkenlik gosterebilecegine inandığım için belki de. Kendim hakkında ilginç bir keşif yapmama firsat verdiniz. Cok sevgilerimle VE tabi ki mutlu yıllar dileklerimle🎈

    YanıtlaSil
  12. Harika bir iş çıkarmışsınız. Yazdıklarını son derece anlaşılır. İlave edecek ya da çıkaracak bir şey bulamadım. Bütün cümlelerinize aynen katılıyorum:) 2021 yılında mutlu anlarınız çok olsun:)

    YanıtlaSil
  13. Mutlu bir 2021 diliyorum Sevgili Mehtap:) Yeni yılın kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  14. Tabi mutluluk tanımı herkese göre değişir. Bu değişimi sen çok güzel anlatmışsın. Bana göre sağlık ve huzurdur, mutluluk.

    YanıtlaSil