Haftasonu

 

Bu sabahtan bizim evin camından dışarısı böyle görünüyor. Hafif bir sisle kaplı denizin üzerine, tül bir örtü serilmiş gibi. Trafik sesi yok , martılar her zamanki gibi çığlık çığlığa bağırıyor. Bu gün etraf sessiz,çünkü bir kaç haftadır olduğu üzere hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması var. Gerçi saat 10.00-17.00 arası alışveriş yerleri açık, bu nedenle de eline bir poşet alan dışarda dolaşabiliyor. Hava da fena değil. Yine de şu an dut yemiş bülbüle özenmiş ortalık. Dut yiyen bülbül mideyi fena bozarmış ve ötemezmiş:) Sağlık sorunları nedeniyle sesi çıkmazmış garibin.İşte biz de bu haldeyiz. 

Tek bir horoz sesi duyuyoruz hafta sonu sessizliği içerisinde martı ve karga seslerine ilave olarak. Şaşırıyoruz , çünkü sadece beton ve yüksek binalarla dolu bir mahalledeyiz ki, neredeyse hiç birinin bahçesi yok. Kim nerede besliyor bilmiyorum. Ama onun öğleye doğru uzun uzun ötmesini duymak farklılık yaratıyor. Ekabir de kerata ,şehir horozu olduğunu belli ediyor, ötme saati kuşluk vaktini buluyor:) Cılız bir ses fakat binalardan yaptığı yankılanma ile coşku içinde haykırıp duruyor. 

Öğle oldu bile; 

Bugün EKMEKÇİ KIZ 'da okuduğum usulde kestane pişirdim. Gerçekten sokakta satılanlar gibi ,kesilen yerlerinden hemen açıldı kestaneler,soyması da çok kolay oldu. Ekşi maya Evlat (Ayvalık'ta annemin yaptığı mayanın yavrusu ,gerçi baya büyüdü kendisi ama adı evlat yine de)  ile de bu kez tost ekmeği için hamur yoğurmuştum dünden. Bu gün onu da pişirdim, geçen seferkine göre daha fazla kabardı, dışı çıtır, içi yumuşacık, dokusu dolu dolu oldu.


Akşam oldu bile;

Bu akşam ki dizim; Kefaret. Zeynep (Nurgül Yeşilçay) kaçırılan kızı Elif 'i arıyor. Eski Komiser Sinan'la(Mert Fırat)  birlikte.Yalnız hala Sude' mi, Cansu 'mu Zeynep'in gerçek kızı çözemedik. Sanırım son verilere göre Cansu gibi, ama o çocuklar nasıl karışmış anlaşılmıyor ,henüz. Zeynep'in kocası Doktor Ahmet'in(Yurdaer Okur)  başına gelen de pek güzel oldu, iki kere '' ohhh!!!'' çekesimiz geldi bizim de.

Gece yarısını geçtikten sonra, bitişik komşuya ambulans gelmeyeydi ,sıradan fakat güzel bir günü uğurlayacaktık da. İşte. Ambulans geldi.Beyaz giysili değillerdi, uyku sersemi dikkat ettiğim bu oldu. Sanırım her daim böyle gelmiyor ambulans çalışanları. Komşuyu alıp gittiler. Anlayamadık, covid nedeniyle mi, yoksa başka bir nedenle mi?  Üzüldüm,uykum kaçtı,düşüncelere daldım; ay nasıl bir durumdayız ,kapıyı çalıp kimse kimsenin derdini soramayacak hale geldik. Bulunduğumuz muhit hala kırmızı, çok yüksek riskli görünüyor. Bu nedenle komşunun covid olma olasılığı var, şifalar diliyorum,tüm hastalara. 

Maskeli, mesafeli, sağlıklı bir hafta diliyorum. Çünkü bu haftabaşı haberi; virüsün mutasyona uğradığı, İngiltere'de yeni bir tipin ortaya çıktığı, Avrupa'nın bazı ülkeleri ile uçak seferlerinin geçici olarak durdurulduğu gibi berbat bir haberdi. Çoğu ülke tam kapanıyor, biz yarım.



17 yorum:

  1. Ekmek nefis duruyor elinize sağlık, kestaneye afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
  2. Biz de denizi çok güzel görürken müteaahhitin biri gördüğümüz kısma 5 katlı bina dikti, bir damlacık görünüyor artık. Dut yemiş bülbül esprisi çok komik:) O mahallede horoz sesi olacak iş değil. Öterken arkaya düşen horoz gördüm geçen gün. O da komikti.
    Ekşi mayalı ekmek şahane olmuş, elinize saplık. Beyaz unda daha başarılı oluyor, net. Ben de az önce ekşi ekmek görsellerimi ayarladım, bakalım ne zaman yazarım. Kestane tarifi bende de vardı, aynen dediğiniz gibi nefis oluyor ve tek seferde soyuluyor. Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kartal'a o kadar çok yüksek bina kondurdular ki .Hatta şimdi resimde de görüldüğü üzere en sahile bir vinç daha kuruldu.Büyük olasılıkla deniz gördüğümüz o kısımda yükselecek.
      Eki maya ekmek yaparken ben sadece beyaz un ve tam buğday unu kullanıyorum.Tost ekmeğinde ise sadece beyaz un. Mayamı da genelde beyaz unla besliyorum. Ekmek yapmak çok iyi geliyor bu günlerde.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Bizde de deniz görünmüyor ama martı sesleri de eksik olmaz.
    Kestane şans işi resmen. Iyi ise güzel pişiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii kestanenin tadı güzel olmalı yoksa iyi pişse de faydası yok.

      Sil
  4. Bu hafta sonu ilk defa çalışmadım ev çok sıkıcıydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çoğu işyeri çok daha sıkıcı ama tabi çalıştığınız yere bağlı bu düşünceler. Aslında devamlı çalışanlara iyi bir tatil fırsatı.Tabii sağlıkla.

      Sil
  5. Ekmek süper görünüyor, yirmi yıldır ekmeğimi evde pişiriyorum ben de. Ekşi maya huzur veriyor bana 😍. Ekmek pişerken eve yayılan koku , neredeyse tüm endişeleri, dertleri silip süpürmüyor mu bir süreliğine de olsa 🤗. Yoksa bir tek bana mı öyle geliyor ? Avrupa birliği İngiltere’ye sınırlarını kapattı. Bunun altında biraz, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı yatıyor, biraz da; mutasyona uğramış virüsün varlığını aylardır bilmelerine rağmen açıklamamış olmaları. Yani esas sebep, her zaman olduğu gibi siyasi aslında. Sağlıkla bu durumdan çıkmayı ummaktan başka yapacak bir şey yok şimdilik. Her şeye rağmen, huzur veren bir yazı yazmışsınız işte. Demek ki umut var hala. Selamlar, sevgiler 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ekşi mayalı ekmek yaptığımdan beri başka ekmeğin tadına varamaz olduk.Fırında pişen her türlü unlu mamul beni mest eder.Biraz hamurcuyumdur.
      İngiltere'den bir çeşit intikam mı alıyorlar yani. Ama salgın çok artmış Avrupa 'da tıpkı bizde olduğu gibi.Aslında tüm ülkeler biraz sıkıp sınırlarını tamamen kapatsalar, pek iyi olacak. Hafta sonları bizler evde kalırken, İstanbul'da turistler gezip tozuyor. Keşke tüm ülkelerden oluşan bir kriz masası kurup ortak kararlar alabilselerdi, belki Çin gibi olayı daha çabuk atlatırdı hepsi.Ama işte bahsettiğiniz gibi siyasiler işin içine girince sağlık bile ikinci plana kalıyor.Sevgiler.

      Sil
  6. Denizi, kokusunu özledik artık. Zor bir kış olacak. İşin kötüsü önümüzü göremiyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Yanıtlar
    1. Güldürdün beni:)) evet bizim horoz uzaktan gizem yapıyor:))

      Sil
  8. Haftasonu yasak diye mi, sessizlik hakim diye mi bilmiyorum ama aşırı dışarı çıkasım geliyor. Bu arada ekmek harika duruyorr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yasaklar, kuralları çiğneme hissini uyandırır:) Ama bu sağlık ,önemli evde olmalı.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Bu hafta tüm dostlara uğrayıp mutlu yıllar demek istedim. Şimdiden sağlıklı huzurlu bir yıl diliyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Derya.Bende yeni yılını hepimize huzur getirmesini dilerim.

      Sil