Bayram öncesi ,hani kazalı bayram derler ya ,bende ufak bir kazaya kurban gittim.
Arifeden önce mutfakta muhallebi pişirmiş kaselere paylaştırıyordum ki nasıl becerdim hala hatırlamıyorum bir kepçe kaynar muhallebiyi parmaklarıma boca etmemle , nasıl bir tatlının çığlık çığlık bir acıya dönüşebileceğini taaa yüreğimde cıııızzzzz diye hissettim.
Sonuç ; balon gibi kabarmış iki parmakla geçen bir bayram oldu:(
Bayram tatlısı hayalim farklı bir tarifti ,ancak hamur hazırlayacak parmaklar hasar görünce bu bayramda ,ikramlık olarak sütlü tatlı olsun dedim, fırın sütlaç pişirdim;
Tam kıvamında bir tarif:
*1 litre süt,
*1 su bardağı toz şeker,
*Yarım su bardağı pirinç,
*1 çorba kaşığı nişasta,
*2 yumurta sarısı,
*vanilya,
-Yarım bardak pirinç yıkanıp, bir su bardağı suyla haşlanır.
-Tamamen suyunu çekince ,süt ve toz şeker ilave edilerek 10 dakika kadar orta ateşte pişirilir.
-Yumurta sarısı ve nişasta yarım bardaktan az su ile ezilerek ,kaynayan sütten bir iki kaşık alınarak
ılıştırılır, karıştırılarak süte katılır.
-Orta ateşte kaynamaya bırakılır.
-Koyulaşınca ,vanilya ilave edilir,altı kapatılır , bir süre tencerede dinlendirilir.
-Isıya dayanıklı kaselere paylaştırılıp, içine su konulmuş bir fırın tepsisinin içinde ,üstten ısıtılan fırında üzerleri kızarana kadar tutulur .
Pişen sütlaçlar ister Bayram ister bayram tadında herhangi bir günde afiyetle yenir...
Çok severimmmmm:)))) normal ocakta muhallebi çok yaptım ama fırında yapmadım, üşendim:))))bu arada çok geçmiş olsun uff ne kadar acımıştır:(((((hemen buz gibi su altına tutsaydınız şöyle 5 dakika kadar ama...epey faydalı oluyor..bazen marketlerde mini güveçler görüyorum özeniyorum hani alayım da, fırın sütlaç yaparım diye amaaan diyorum şimdi kim uğraşacak:))))
YanıtlaSilBenim minik cam kaplarım ısıya dayanıklı, bazen fırınsızda yapıyorum ama bayramya özendim biraz...Buzlu su gerçekten yanıklarda birebir çok rahatlatıyor...
Silçok lezzetli gözüküyor,ellerinize sağlık
YanıtlaSilayrıca bayramınızı kutlarım
Bende bayramını kutlarım Seyyah gül ,sevgiler..
SilPudra sekerim sabah sabah kahvalti ederken bir goz atayim dedim bloglara..amaninnn nasilda canim istedi miss ler gibi sutlac..olmazki boylede yapilmazki :)))sevgiler
YanıtlaSilkendim yaptım diye söylemiyorum valla çok güzel tutmuş kıvamı:))
SilSevgiler...
gecmis olsun.iyi bayramlar.
YanıtlaSilTeşekkürler iyi bayramlar....
Silçok geçmiş olsun :(
YanıtlaSilTeşekkür ederim..
SilHayırlı akşamlar, öncelikle çok geçmiş olsun. Fırın sütlacınız çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılarımla.
teşekkür ederim Fuat bey...
Silçok geçmiş olsun yanık gerçekten sıkıntılı bizim karadenizde kanlı bayram çok dikkat etmeli derler demekki doğruymuş sütlaçda harika sevgiler
YanıtlaSilEvet eskilerin söylediklerini kulak arkası yapmamak lazım:)
SilTeşekkürler,iyi bayramlar...
Canim Hayirli Bayramlar, ayricada cok gecmis olsun, sütlaclarda nefis olmus, sevgiler....
YanıtlaSilİyi bayramlar canım..
SilÇok geçmişler olsun.Bayramınız kutlu olsun .
YanıtlaSilTeşekkür ederim vişnap.
SilGeçmişler olsun
YanıtlaSilİyi bayramlar diliyorum çok sevgiler
Teşekkür ederim,iyi bayramlar...
SilGeçmiş olsun Mehtabımmmmmm. Ben yeni duydum canım benim. Yanığın bir numaralı iyileştiricisi çürük elma sarmak unutma. Hani elma dura dura kendiliğinden kahverengi yumuşak bir çürük olur ya onu yanığa sar sonra turp gibisin.. Sütlaç harika ama sen kendini çabuk iyileştirmeye bak. Sevgilerimle..
YanıtlaSilÇürük elmayı ilkez duydum bak,teşekkür ederim VuslaTım.
SilKesinlikle bence en güzel bayram tatlısı. Hem hafif, hem lezzetli :) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet iyi oldu aslında,teşekkürler Damlacım..
Sil