Ispanak ve Temel Reis


Ispanak, oldukça besleyici bir yeşil yapraklı sebzedir ve birçok sağlık yararı vardır. Özellikle bizim çocukluğumuzda ıspanak Temel Reis vasıtası ile  bizlere özellikle sevdirilmeye çalışılmış, bol demir ve güç kaynağı olarak  lanse edilmişti. Bunun neden böyle olduğuna şöyle bir gözatarsak;

Temel Reis'in ıspanak tüketimiyle özdeşleşmesinin kökeni, 1930'lu yıllara dayanmaktadır. Temel Reis (Popeye), ilk kez Elzie Crisler Segar tarafından 1929 yılında yaratılmış bir çizgi roman karakteridir. Ancak, karakterin popülerliği 1933 yılında Max Fleischer tarafından yapılan animasyon serisi ile büyük bir ivme kazanmıştır.

Temel Reis'in ıspanak tüketme alışkanlığı, animasyon dizisinin bir bölümünde, kötü karakter(Kabasakal)  Bluto'nun sevgilisi Olivia'yı(Safinaz) kaçırdığını gördüğünde, Temel Reis'in güçlenmek için hemen bir kutu konserve ıspanak yemesiyle başlar. Ispanak yedikten sonra Temel Reis, güçlü ve dayanıklı bir şekilde (Kabasakal)Bluto'ya karşı koyar ve Olivia'yı(safinaz) kurtarır.

Bu sahne, ıspanağın yüksek demir içeriğine atıfta bulunarak karakterin gücünü arttırmasını komik bir şekilde tasvir etmiştir. O dönemde demirin vücut için önemli bir mineral olduğu biliniyordu ve ıspanak, demir bakımından zengin bir sebze olarak tanıtıldı. Ancak, bir hata nedeniyle ıspanağın demir içeriği abartılmıştı. Ispanak, özellikle ABD'de, "güç veren sebze" olarak popülerlik kazandı ve çocuklar arasında sebze tüketimini teşvik etmek amacıyla kullanıldı. Sonrasında demir açısından o kadar da önemli olmadığı söylense de artık hafızalarda ıspanak demir açısından güçlü bir sebzedir intibası yer etmişti bir kere.

Sonuç olarak, Temel Reis'in ıspanak tüketimi popüler kültürde bir ikon haline geldi ve ıspanak, güç ve dayanıklılık sembolü olarak akıllarda kaldı.

 

Tabii ki bu günkü yazımın nedeni neredeyse sabah tüm vaktimin ıspanak köklerini ve yaprak kısımlarını  ayıklayıp, yıkayıp hem de sonrasında güzel bir ıspanaklı börek yaparak vakit geçirmem olabilir. Ispanak uzun uzun yıkanması gereken sebzelerden hele ki pazardan alındıysa; genelde kuru olarak alıyoruz ve baya çamurlu olabiliyor.

Ispanaklı börek, Türk mutfağında oldukça yaygın olan ve genellikle hamur ile iç malzemesi olarak ıspanak kullanılan bir börek türü hepimizin bildiği gibi. İşte leziz ,kolay bir ıspanaklı börek tarifi:

Malzemeler:
- Bir kilogram ıspanak( yaprak kısımları)
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber
- Yarım su bardağı su
- Yarım su bardağı sıvı yağ/tereyağ
- 1 adet yumurta
-  4 adet yufka

Yapılışı:
1. Ispanakları iyice yıkayıp doğrayın. Soğanı ince ince doğrayın.
2. Bir tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağı ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
3.Tuz ve şeker serperek ovaladığınız ıspanakları ekleyin, karıştırın. Ocağı kapatın.karabiber ilave edin(ıspanaklar diri hatta çiğ kalsın) İç harç için beyaz peynir ilavesi de yapılabilir.
4. Ayrı bir kapta su,  sıvı yağ karıştırın.
5. Yufkaları tezgaha serin. 4 e bölün .Her birini üzerine sıvı karışımdan sürün 
6. Hazırladığınız ıspanaklı iç harcı yufkanın üzerine yayın. Rulo şeklinde sarın ,gül şekli olacak şekilde içe doğru yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
7. Üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.

Hafta sonu için gayet güzel bir aktivite ,hem yapması ,hem pişirmesi hem yemesi:)
NOT; 1 adet yufka bu yazı itibari ile 15TL. Malum son zamanlarda en çok konuşulan konu ;fiyat yükseklikleri.

8 yorum:

  1. Benim sevdiğim sebzelerden biridir, neyi olsa yerim. Yufka fiyatını görünce ıspanaklı börek aldığım pastaneyi öpesim geldi, çünkü oldukça büyük ve gerçekten lezzetli bir ıspanaklı böreği 35.TL'den satıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten sizin yaşadığınız yerde bahsettiğiniz fiyatları görünce şaşırıyorum, farklı zamanlar yaşıyor gibiyiz . İstanbul'da yaşamanın maliyeti geçen yıla göre yüzde yüz artmış, yufkadan belli zaten:)

      Sil
  2. Temel Reis, çok izlerdim çocukken. Çocukluğuma döndüm bir an sayenizde :) Bayılırım ıspanaklı böreğe de. Daha iki gün önce yaptık yedik biz de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh afiyet olsun. Nasıl özdeşleştirmişsek benimde ıspanak ve temel reis bir aradadır aklımda:))

      Sil
  3. bi kere 2 kilo ıspanak aldım da bitirmek zor oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişince ıspanak erir aslında ama evde az kişi isek tabi normal:)

      Sil
  4. Ispanağı çok seviyorum ama yıkaması gözümde büyüyor vallahi! ellerinize sağlık

    YanıtlaSil