geçip gitsin


 Baştan söyleyeyim bu ''ponçik'' bir 2023 yazısı değil. Bu polyannacılık yapacağım bir yazı da değil. Sevgili okuyucu, ona göre oku. Her yıldan daha da hızla akıp giden , çok üzücü olayların, büyük travmaların yaşandığı bir yıl oldu 2023. Belki Cumhuriyet'imizin 100. yılı nedeniyle güzel , muhteşem, başarılı ,halkın refah içinde yaşadığı bir yıl olması hayal ediliyordu. Öyle olmalıydı, neredeyse çeyrek asırdır seçip seçip başımıza yönetici diye getirdiklerimiz ;'2023 gelecek şöyle olacak, böyle uçucaz, böyle kaçacaz ',diye diye yıllardır bir beklentiye soktular gariban vatandaşı. sandılar ki onlar dünyada biricik olacağız, dünya beşmiş ya biz de altıncı olacağız, uzaya çıkacağız, yollar, köprüler, uçaklar!, gemiler! neler neler olacak, milli gelirimiz binlerce dolar(yok ondan bahsetmediler ama olsun) fakirlik bitecek (ondan da bahsetmediler) yolsuzluk sona erecek( onun konusu açılmadı) neyse işte üfürdüler böyle büyüyeceğiz ,şunlar olacak bunlar olacak. Nihayet yıllardır beklenen 2023 geldi. Ama n'oldu derseniz, kocaman bir afet üzerimize karabasan gibi çöktü. Yıl başlar başlamaz , şubat ayının altısında memleketçe, yıkıldık. Tüm güneydoğu illerini kapsayan bir depremle yüzyüze geldik. Şehirlerimiz yerle yeksan oldu, insanlarımız yok oldu, acımız arşa ulaştı. Ama birleştik, topyekun yardıma koştuk. Herkes kendince elinden geleni yaptı. Yurtdışından yardımlar geldi, hatırladığımız en büyük afet başımıza gelmişti. İstanbul'da da böyle bir deprem beklense de yirmi dört yıldır hiç bir çalışma yapılmadığı akla geldi birden, konuşuldu konuşuldu ama o kadar. İnşaatlarla tıklım tıkış dolmaya devam ediyor İstanbul oysa dönüşüm yapılması gereken o kadar çok bina var ki. İstanbul yine kaderini bekleyen kurban gibi kenarda kaldı. Bilmiyoruz devlet ne yapıyor gelecek olduğu söylenen depremle ilgili. Açıklama, bilgilendirme ,çalışma görmüyoruz varsa kağıt üzerinde yapılıyordur belki.

Sonrasında bir seçim yaşadık, depremi bile unutup koltuk seçimi yapıldı yine aynısına devam dedik, alıştık bir kere ,tembeliz zaten milletçe şimdi yenisini seçip de ne yapacağız denildi. Seçim sonrası fiyatlar aldı başını gitti. Döviz arttı, fiyatlar arttı, kiralar arttı. Depremden sonra ikinci vuruluş enflasyondan geldi. Hayat pahalılığı evlerin bütçelerini yaktı geçti. Yeni vergiler konuldu, ev almak araba almak, hayal ötesi oldu. Ev kiraları, gıda fiyatları, bulunmayan ilaçlar insanları eziyor. O arada yeni gelen içişleri bakanı ile birlikte Türkiye'de çeteler, fenomen ,infulusır adı altında bir sürü dolandırıcı olduğunu da öğrenip şaşırmayız dediğimiz ülkemizde yine şaşırıp kaldık. Millet açlık içindeyken, yardımlara muhtaçken bazılarının nasıl para içinde yüzdüğünü gördü herkes. İzledik magazinsel olay gibi tınmadık. /Tınmasak da tıkladık durduk öyle ki bu yıl , Cumhuriyetin 100. yılında medyada ve sosyal medyada en çok merak edilip yazılıp çizilen bu tutuklanan güzellik merkezi patronu kadın fenomen olmuş, milyon milyon tıklamışız./

Bu arada Cumhuriyet'imizin 100. yılını en azından laik  cumhuriyete ve ulu önder Atatürk'e minnetle bağlı olanlar kutladı, devlet de son hafta etkinlikler yaptı o da bitti gitti. Tv ekranlarında, kiminde sağ kimisinde sol tarafta dalgalanan bir bayraklı Atatürk rozeti ile hatırlatılmaya devam ediyor. 

En son tabi acı bir olay da  K. Irak'ta 12 askerimizin şehit edilmesi oldu, kötü gelen 2023 ü iyiliklerle uğurlamamıza bile müsaade etmedi hayatın gidişatı. Üzücü haberlerle kerpiç evlere şehitler için asılan Türk bayrakları ile yılın son haftasına girdik. Şehitlerimizin son sözlerini içeren videoları ile kahrolduk. Allahtan rahmet dilerim tüm şehitlerimize. Hepsine minnettarız, genç yaşlarında keşke böyle olmasaydı. Keşke onlara güzel bir hayat sunulabilseydi.

/Bugüne de pek çok aracın karıştığı korkunç bir zincirleme trafik kazası ile başladık, çok sayıda can kaybı ve yaralı var,yıla veda da acılarla oluyor./ 

İşte 2023 memleket açısından böyle acılı  bir yıldı. Daha aklıma gelmeyen iyi olmayan ne varsa yaşandı. İyi bir şey bir tek Voleybolcu kadın sporcularımızın başarısı idi. O bir nefes verdi o kadar.   Kadınların başarısını da din kisvesi ile gölgelemeye çalıştılarsa da uzatamadılar neyse ki.                                      

Geri kalan hayat pahalılığı, göçmen krizi, deprem,  dolandırıcılar ,düşündü-yazdı diye özgürlüğünden mahrum kalanlar, şiddet olaylarının ne kadar arttığı ve halkın ne kadar öfkeli ve mutsuz olduğunu da yazmıyorum. Memleket de ahval pek iyi değildi, belki tek tek iyi şeyler yaşadık hepimiz. Ama günün sonunda yaşadığımız topraklarda olup biten hepimizi etkiliyor, zengini de fakiri de gencini yaşlısını da. O nedenle kimse ,banane ben kendime bakarım diyemez, dese de gerçek olamaz. 

Umarım geçip giden bu 2023 yılı peşi sıra gelen 2024 e de sirayet etmez de güzel ,aydınlık, umutlu ve mutlu günleri daha çok görürüz. Sevinecek bir sürü olay yaşarız milletçe hep beraber..


6 yorum:

  1. Selam 2023 yılın güzel özeti ama kötü umutsuz bir gidişat olması yaşamdaki çelişkileri hatırlattı.İnsan umutsuz olmaz yaşadıklarimız olumsuz olsa bile.Galiba umutları yeni yılda aramaya devam edeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplumca umut fakirin ekmeğidir e bağladık zaten.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Dualarımız, 2024 yılının , 2023 yılı gibi olmasın diyedir. Ancak, "görünen köy kılavuz istemez" , "gelen gideni aratır" , "kötü komşu göçmeyince belli olmaz!" derler ya, bu kadar atasözü ile bu işi perçinledik diye inşAllah 2024 yılı 2023 yılını aratmaz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten 2023 hiç de ponçik bir yıl olarak anımsanmayacak, zor bir yıldı.
    Umarım, yenisi biraz nefes aldırır, yüz güldürür. :)

    YanıtlaSil
  4. evet yaa şubat ayı ve seçim yaktı bizi 2024 te de ekonomi iyice yakacak gibi :)

    YanıtlaSil