Kuru Otlar Üstüne


 Netflix'te oynamasına çok sevindim Kuru Otlar Üstüne filminin. Çünkü ben bu filmi sinemada  gidip izlemem. Film ile ilgili değil aslında. Pandemiden sonra henüz hiç sinemaya gidip film izlemedim. Soğudum, ihtiyaç duymuyorum, hala kalabalık /ki sinema salonlarının tıklım tıklım olduğunu sanmıyor olsam da/  fiyat pahalılığı  /bir sürü internet kanalına para ödüyorum istediğim filmi izliyorum/ gibi bir kaç neden var . İşte mesela, sinemaya gitmedim film bana geldi. Netflix sık sık zam yapıyor fiyatlarına bir zahmet kaliteli, ödüllü filmleri de getirsin artık.
Film üç saat gibi uzun bir zamanı kapladığı için üç günde seyrettim dersem gülmeyin. Film ile ilgili değil ben bu filmi başından kalkmadan üç saat seyrederdim, ama evde olunca tamı tamına kendime ayırdığım üç saatim olamadı, ondan dolayı. Hatta son bir saatini sabah erkenden kalkıp ev ahalisi uyurken izledim sakin sakin. Filmi kesinlikle beğendim. Sadece bir seyirci olarak hem konusunu hem oyuncularını severek izledim. Sessiz sessiz yağan karlı sahneler ruhumu dinlendirdi. Bu coğrafyalarda yaşadığım için belki tanıdık da geldi. Sonra teknoloji gelmiş dağda bayırda navigasyon kullanılıyor, cep telefonlarla şahane fotoğraflar çekiliyor derken okula gelen yardım kolileri, ayağında lastikle okula gelen kız çocukları, kardeşi için bot seçenler, çözül/e/meyen bir fakirlik. Samet öğretmenle Sevim in arasındaki görünmez ilişki sanırım dokunulmayan konulardan. Ortaokul öğrencilerinin zamanımızda bu kadar özgüvenli bir şekilde öğretmenleri ile diyalog kurabilmeleri ,gerek ders dışı gerek ders içi ,güzel geldi. Öğrenciler cesurlaşmış bizim zamanımıza göre, dedim kendi kendime. Tabii ben neye göre ödül veriliyor bilemem, uzman değilim sinema sanatı konusunda lakin üç saatlik filmin son bir buçuk sahnesinde olan Nuray karakterini oynayan Merve Dizdar'a bu ödülün niye verildiğini tabi ben anlamadım. bence Sevim  şahaneydi mesela ve film baştan sona onun üzerine kurulmuştu. Filmin konusu nasıl geçiyor diye pek çok yere baktım /tabi ki kopyala-yapıştır/ hep aynı şekilde ve cümlelerle özetlenmiş. Oysa esas konu Samet Sevim arasında geçiyor filmden bana geçen bu duygu. Sevim karakterini oynayan Ece Bağcı Şikago Uluslararası Film Festivalinde en iyi yardımcı performans ödülü kazanmış. Kutlarım bence çok iyiydi Ece Bağcı. Cannes Film Festivalinde en iyi kadın oyuncu ödülü kazanan Merve Dizdar'a sözümüz yok zaten hem iyi bir oyuncu hem bu sıralar dizilerde sıkça izledik/izliyoruz kendisini. Filmin başka bir güzelliği de Samet'in  aralarda çektiği portre fotoğrafları idi hepsi etkileyici, hüzünlü, huzurlu.
Güzel bir Nuri Bilge Ceylan filmi idi, iyi ki izledim .



2 yorum:

  1. nbc filmlerini izleyemiyorum, çok sıkılıyorum, uykum geliyor hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu pek uyku getirmedi , güzel işlemişler akıyor konusu. Bir de yerli dizileri seyretmeye alışınca bu sahneler normal geldi:))

      Sil