ramazan pidesi

 


Pide; un, su, tuz ve maya karışımından oluşan bir çeşit hamur . Kelime kökeni Yunanca . Pita yani yassı ekmek manasında . Bizde çok sevilir toplumca pide yemeye bayılırız, ramazanda da ekmek niyetine sofralarda pide bulunur. Ramazan sofralarında olmazsa olmazdır.  Ramazan pidesi ile ilgili Değirmenden Mektup Var blogundaki paylaşımı görünce benimde bir zamanlar yani çok değil üç yıl öncesi pideli paylaşım yaptığım aklıma geldi, döndüm baktım (TIK TIK)  O dönem yani hafızalarda unutmaya yöneldiğimiz hatta hiç olmamış gibi davrandığımız pandemi dönemiydi ,herkes evde ekmek ya da pide yapıyordu. Benimde yaptıklarım o paylaşımda var. Ramazan Pidesi Ankara'da sanırım 15 TL imiş. Recep bey'in yazısından öyle anladım , bizim buralarda ise /mahalle fırınımızın güncel fiyat listesi yukarıda/ pide 25 TL , küçük boy bir pide üstelik genelde üzerine serpilen susam ve çörekotundan da kısılmış halde. Geçen gün aldığımızda üzerinde numune niyetine bile susam serpili değildi. Ülkemizde serbest piyasa ekonomisi tam anlamıyla uygulanıyor pide fiyatlarından da belli, 10 TL ye de pide var 60 TL ye de. Keseniz hangisine müsaitse ondan alıp yiyebiliyorsunuz. Peki pişirme standart, lezzet ve kalitesi fiyatı ile doğru orantılı mıdır? Öyle olması muhtemeldir ,diye düşünüyorum, yoksa niye farklı farklı fiyatlar konulsun. 

Bir haftası biten ramazan sağlıkla, afiyetle, huzurla geçsin, iyi pazarlar.

4 yorum:

  1. Merhabalar.
    Sizin pide tarifenizdeki fiyatlar beni daha da korkuttu. Bizim buradaki pidenin gramajı ile ilgili hiç bilgim yoktu. Ancak sizin listenizdeki pidelerin gramajının fazla olduğunu görünce internetten baktım. Ankara, İzmir, İstanbul illerinde 250 gram tekli pidenin satış fiyatının 15.00 TL. olduğunu gördüm. Tekli pidenin fiyatının 15,00 TL. olduğunu biliyordum da gramajını bilmiyordum.
    Paylaşım için emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı, huzurlu ve hayırlı bir Ramazan ayı dilerim.

    YanıtlaSil
  2. 250 gr pide de yani ancak iki kişiye yeter sanırım oruçluyken:) Evet her şeyin fiyatları uçuk ama biz toplum olarak tepkisiz olduğumuz için sesimiz çıkmıyor,hemen kabulleniyoruz. Ucuzu da var pahalısı da var geçinip gidiyor herkes. Karnı doyuyorsa da başka bir şey istemiyor, öyle.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. oruç tutmak da pahalı yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık öyle, hurmayı bile tane ile satıyorlarmış:/

      Sil