yazlık haller

 Yaklaşık otuz yıldır gittiğimiz yazlığın bulunduğu Ayvalık bazı yönleri ile ilginç bir ilçe. Mesela plajda akşam üzeri güneşi ile güneşlenirken, yayılmışsın şezlonga ya da rejisör koltuğuna, daha mayon kurumamış, saçlar ıslak, öyle mayış mayış otururken yolun kenarındaki direğe bağlı cızırtılı hoparlörden İstiklal Marşımız çalınmaya başlar. İlk duyan bir şaşırıyor kalksın mı ayağa n'apsın, bakınıyor. Bu bir Ayvalık rutini cuma günleri mesai saatinde tüm Ayvalık ahalisi hafta sonuna ulusal marşımız İstiklal Marşı ile girer. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk heykelinin yanındaki göndere bayrağımız çekilirken İstiklal Marşımızın çalınması Ayvalık'ta uzun yıllardır süregelen bir gelenek olmuş. Bulunduğumuz mahalle merkeze uzak ,eskiden yoktu şimdi bazı yerlere konulan hoparlörlerden bizim bulunduğumuz yerlere de marşımızın yayının yapılıyor. Sadece yazlıkların olduğu mahallemize cami yapılmazdan önce ezan yayını yapılıyordu bu hoparlörlerden, bu yıl İstiklal marşı ve diğer bir takım kurumsal bildiriler, cenaze varsa onunla ilgili bilgiler ve başka Ayvalık havadisleri  duyuruluyor.

Sadece hoparlör çok cızırtılı çok. Anonsları duymak için kulak kesilmek lazım.

 Bunlar güzel şeyler ama birde sıkıntısı var  Ayvalık'ın .Bir kaç yıldır özellikle geceleri mahalleye yayılan  o prina kokusu yok mu of ki off hiç yakışmıyor, hiç çekilmiyor.  Bu fena kokuya neden olan fabrikanın çevre izin ve lisans belgesi mahkemece iptal edilmiş diye haberler çıksa da fabrikanın çalışması tam gaz devam ediyor. Fabrika Ayvalık dışında ama çok uzak değil , rüzgarla kokusu her yere yayılıyor. Nasıl olacak bilinmez ama bu kokular Ayvalık turizmine hiç yaramaz, Ayvalık'a da hiç yakışmıyor. 

Yoksa Ayvalık denizi, doğası, havası çok güzel bir ilçe.

10 yorum:

  1. Ayvalık'ın prina kokusu pek meşhurdu eskiden, şimdi teknoloji gelişmişken belki daha azalmıştır. Belki de eski teknikleri kullananalar buna neden oluyordur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun yıllardır yoktu bu koku. Yakın zamanda bir fabrika üretimini artık nasıl yapıyorsa bu koku yeniden peydah oldu. Hukuk yolu ile mücadele ediyorlar ama ne derece böyle bir kaç yer daha açılırsa Ayvalık biter.Kimse bu kokuyu çekmez, yazık olur.

      Sil
  2. ayvalık, eski taş evlerin olduğu sokakları, cunda manzarası ve kedileri ile hep çok güzel...Prina kokusu konusunda ise haklısınız, insanın burnunun direği kırılıyor resmen!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamlı yaşanınca tabii ki ister istemez sorunlarına maruz kalıp, görmezden gelinmiyor. Bu hele hissedilmemesi mümkün olmayan bir sorun. Yoksa güzel bir ilçe tabi.

      Sil
  3. Ayvalık'a en son 2019 Haziran ayında gitmiştik eşimle. Ne kadar güzeldi❤ Gittiğimizde kötü bir koku duymadık ve keyfini tam anlamıyla çıkardık. Şimdi bunları duymak çok üzücü geldi. Dünyadaki tüm güzel şeyleri bu kadar kirletip kötü gösterecek şeyler yapmamız biz insanoğluna has bir yıkım yeteneği. Ve çok çok üzücü!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu on bir kaç yılın olayı. Çook eskiden sahildeki yağ fabriaklarından da gelirmiş bu kokular zamanla onlar yıkılınca kokular bitmiş ama tekrar aynı olay şehirn uzağına bile kurulmuş olsa fabrika /ki şehir o yöne doğru zeytinliklere rağmen kayıyor/ koku yine var. Maalesef.

      Sil
  4. ayvalık sık giderim :) en çok da papalina için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en uygun balık papalina:) ama sanırım en çok eylül de çıkıyor nu yaz o da azdı

      Sil