hem sıcak hem tatlı


Bir soba başında oturmayalı uzun yıllar oldu. Ankara'daki ilk evimiz sobalıydı, lojmana taşındık orada da soba yakılıyordu. Linyit kömür, kok kömür , sobanın külünün boşaltılması, soba borularının sökülüp temizliği,  evlerde kömürlük olması, sobayı tutuşturmak için çok hoş kokan çıraların istiflenmesi, evin duman tütmesi vs. vs. Bunlar hayatımızdan Ayrancı'daki kaloriferli eve taşınınca bitti, maziye karıştı. Tabi şimdi nostalji yaratıyor anılar canlanıyor, işte üzerinde ne güzel kestane pişirir, ekmek kızartır, çay demler diye güzel yönlerini anımsıyor ,anlatıyoruz.İnsanların belki akşam soba başında toplanması bir arada olması aileyi güçlendirir, birleştirir.Lakin soba zahmetli , sobalı evde yaşamak zordur, bir oda ısınır diğer odalar buz keser, bir arada oturma mecburiyetini getirir.
Uzun zaman sonra bir soba yanı bulunca rehavet gelmedi değil, bir de üzerinde mis gibi ıhlamur kaynatılıyordu, ondan da bir bardak içince sımsıcak oturup kaldık soba yamacında. 
Bu tatlının adı Nata. İnternette bazen yiyelim, tadalım, nerede ne yenir falan gibi içerikleri takip eder sevgili beyim Kadıköy'de Moda da Nata diye bir tatlıcıya denk gelmiş. Biz de bir Kadıköy gezimizde gidip tadına bakmıştık. Belem turtası ya da pastel de nata isimleri ile bilinen bir Portekiz tatlısıymış.
Dışı milföy hamuru tarzı, iç dolgusu muhteşem bir krema. sanırım esas sır bu kremada. Çünkü bu resmini gördüğünüz başka bir fırının yapmış olduğu Nata, görünüş evet birebir, fakat gerek hamurun çıtırlığı/çıtırdeğil/ gerek krema dolgusu/pirinçunlu muhallebitadı var/ asla aynı değil. Uyarlanmış, tadı da çok güzel ,ama aynı asla değil.
Yine de çayın yanında gayet güzel gitti.  

Hepimize güzel bir hafta dilerim. 
İstanbul için de biraz kar:)

7 yorum:

  1. Ahhhh ben soba kedisiyimdir :) Hiç sobalı evde yaşamadığım halde bayılırım bayılırım... Hele kar kış dışarıda, evde çıtır çıtır soba yanar, odun kokar kar kokar ya... Ama dediğin gibi çok zahmetli.
    Nata evet Lizbon'da görmüştüm ben de. Muhallebisi 6 yumurta sarısı limon ve sütle yapılıyor, yani çok taze olması lazım, 1 gün bile geçmiş olsa tadı korkunç olur.. Uzmanlık istiyor bence de :) Mutlu haftalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo 6 yumurtalımı kreması, rengi ve ağırlığından belli ama leziz tabi.
      Yani rahata ,konfora çabuk alışıyoruz soba sadece keyifli anılarda kalsın bence de:)

      Sil
  2. Sobayı nostaljisi bol bir iyimserlikle hatırlıyoruz evet, zor kısımlarını hatırlamayı tercih etmiyoruz. Gerçekten ailenin bir araya toplanmasının verdiği ruh ısınması en önemli tarafıydı, sobanın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalorifer çıktı herkes odalarına kaçtı:)

      Sil
  3. Yeni evliyken sadece bir kış soba kullandım rahmetli eşim yakardı zaten evde durmazdık çok zor oluyor kukusu perdelere örtülere siniyor doğalgaz hızla heryere ulaşınca onun rahatlığına alıştık ama asla ısınamazdım mutlaka elektirikli bir ısıtıcı takviye alırdım. Şimdi ise binamın giriş katı fırın iliklerime kadar ısındım diyorum =)) ama yaz mevsimi hiç sormayın klimasız nefes alınmıyor o derece yani Allah afiyetimizi ziyadeleştirsin inşaallah :)

    YanıtlaSil
  4. Soba sıcaklığı insana mutluluk veriyor evet ama kahrını başkası çekerse :) ama o kızarmış ekmek kokusu, üzerine kokan portakal kabukları oy oy oy :) Nata hiç duymamıştım, denk gelirsem tadacağım, güzel bir şeye benziyor :)

    YanıtlaSil
  5. nata peki aklımda olsun :) üsküpte bir süt tatlısı var. kajmaçina. sadece süt şeker yumurta. sütlaç ve krem karamele benziyor. ölçüsü de hep 5. 5 yumurta 5 kaşık şeker 5 bardak süt :)

    YanıtlaSil